Biatlon - Norvég fölény, csalódott franciák - ez történt a vb-n
Norvég fölény, csalódott franciák - ez történt a vb-n
Fotó: Europress/AFP

Norvég fölény, csalódott franciák - ez történt a vb-n

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/19 13:43

Hamar megérkeztek az első számadatok a biatlon-világbajnokságról; ezek szerint sikeres volt az esemény, 15 százalékkal nőtt a népszerűsége a legutóbbihoz képest.

          A 2017-es vb sem volt eredménytelen, de a nemzetközi szövetség (IBU) adatai komoly fejlődést mutatnak. Százezres nagyságrendben váltottak jegyet a rajongók a helyszínen, valamint a világhálón és a tv-készülékeken keresztül új területeket is sikerült elérniük a szervezőknek. Az IBU elégedett lehet, főleg azok után, hogy ez volt az első nagyobb megmérettetése, amióta felállt az új elnökség. Az új érát többek között onnan is megkülönböztethetjük a többitől, hogy idén rendezték meg először a vegyes párost.

          Az éremtáblázatot fölényesen megnyerték a norvégok: 9 érmet szereztek, ebből 5 volt az arany. Valószínűleg üröm is került az örömbe, hiszen Johannes Thingnes Bö két győztes versenyt is elbukott. 4 aranyával még így is ő bizonyult a legeredményesebbnek, míg honfitársnője, Marte Olsbu Roeiseland 3-mal a második helyen végzett. Norvégia minden váltó számot megnyert, s csak a nőknél nem tudtak egyéniben diadalmaskodni.

000_1EQ7YE.jpg Fotó: Europress/AFP


          Összesen 10 nemzet szerzett érmet, ebből 6-an osztozkodtak az aranyérmeken. Leginkább a franciák lehetnek csalódottak, hiszen míg az elmúlt években Martin Fourcaddal sikert sikerre halmoztak, addig idén egyszer sem állhattak fel a dobogó legfelső fokára, sőt Fourcade még csak érmet sem szerzett. De volt kellemes meglepetés is, mint az ukrán Dimitro Pidrucsnyij győzelme, vagy az utolsó nap, amikor az olaszok mind a két tömegrajtost megnyerték.

000_1ER1GJ.jpg Fotó: Europress/AFP


          Elégedetten zárták a vb-t a hazaiak is. Svédország 1 aranyérmet szerzett (igaz simán lehetett volna 3 is, ha a női váltó nem megy el a legvégén, és Mona Brörsson nem remeg az üldözéses utolsó sorozatában), és begyűjtöttek még 1-1 ezüst- és bronzérmet.

          Kevesebb, mint egy év múlva, jövő februárban Antholzba látogat a mezőny, ami sokak szerint fordulópont lehet a vb-k történetében, mert több jelentősebb versenyző is ott készül befejezni a pályafutását.


Hozzászólások