Biatlon - A probléma neve: kanadai időjárás
A probléma neve: kanadai időjárás
Fotó: Europress/AFP

A probléma neve: kanadai időjárás

Csaba VörösCsaba Vörös
2019/02/11 11:47

Az egész azzal kezdődött, hogy mínusz 30 fok volt.

Nem, nem Szibériában volt mínusz 30 fok, nem Hanti-Manszijszkba látogatott a biatlon-világkupa, hanem a szintén festői Canmore-ba. Oda, ahol 1988-ban olimpiát rendeztek, és a térség egyik legmodernebb téli sportokat befogadó létesítménye található. A tervezésbe azonban egy apróság becsúszott. Olyan farkasordító hideg fogadta a mezőnyt, hogy még a tapasztaltabbak is felszisszentek. A rendezők ugyan igyekeztek lehűteni a kedélyeket, hogy az időjósok szerint enyhülni fog a hét végére, de azért mindenki aggódva leste a friss híreket. 

000_1D99N3 (1).jpg Fotó: Europress/AFP

          Az edzésekre valamelyest valóban „melegebb” lett, hiszen mínusz 27-et mutatott a hőmérő higanyszála, amikor megnyitották a pályát. Mindenki vicces posztokat tett közzé a világhálón, hogy mennyire jópofa ilyen időben edzeni, csak azt nem lehetett eldönteni a képekről, hogy ki kicsoda, hiszen annyira bebugyolálták magukat a versenyzők.

          Csütörtökön aztán nagy nehezen felkúszott mínusz 20 fokra a hőmérséklet (az alatt tilos versenyezni), így Johannes Bö a férfiaknál, Tiril Eckhoff pedig a nőknél nyerte meg a rövidített egyéni indításost. Ha már itt tartunk! Annyira jól sikerült ennek a számnak a főpróbája, hogy többen kilátásba helyezték; el kellene gondolkodni azon, hogy érdemes-e egyáltalán megtartani a hosszabb távot.

000_1D61CV.jpg Fotó: Europress/AFP


          Péntekre még valahogy beimádkozták a szervezők a hőmérsékletet mínusz 20 fok alá, így a váltókat iszonyú hidegben és szélben meg lehetett tartani. Előbbit a norvégok, utóbbit a németek nyerték meg.

          Ekkora már teljesen átszervezték a hétvégi programot. Az eredeti vasárnapi tömegrajtos helyett, szombatra sprintet tettek be, ami elmaradt a hideg miatt és visszatették vasárnapra a versenynapot. A kegyelemdöfést aztán bevitte az időjárás egy vérfagyasztó mínusz 29 fokkal, így a múlt hétnek ő lett a győztese.

          Folytatás ezen a héten lesz, de már az Egyesült Államokban, Salt Lake City-ben. Remélhetőleg itt már minden a terv szerint alakul majd, mert a világbajnokság előtt már csak itt lesz lehetőségük a versenyzőknek a finomhangolásra.

          (Vörös Csaba)

Hozzászólások