Biatlon - A norvégok otthon hagyják a legnagyobb legendájukat
A norvégok otthon hagyják a legnagyobb legendájukat
Fotó: Europress/AFP

A norvégok otthon hagyják a legnagyobb legendájukat

Pintér LászlóPintér László
2018/01/16 00:05

Eddig csak a levegőben lógott, de ma a norvég szövetség kerethirdetésével hivatalossá vált: Ole Einar Björndalen, minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, a nyolcszoros olimpiai és hússzoros világbajnok sílövő legenda nem utazhat Phjongcshangba.

Björndalen ma az olaszországi Antholzban tudta meg, hogy nem kapott bizalmat a norvég szövetségtől. Abban az Antholzban, ahol 22 évvel ezelőtt élete első világkupa-sikerét aratta. Azóta nyert belőle még 94-et. Indult hat olimpián, először 1994-ben (!). Ezeken összesen 13 érmet szerzett, köztük nyolc aranyat, amivel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja. Világbajnokságokon egészen szürreális mennyiségű, 45 érmet gyűjtött, amiből húsz arany. Még a tavalyi hochfilzeni vébén is összejött neki egy bronz.

Idén azonban nem fut jó szezont. Az október-november magaslati edzőtáborban tapasztalt gyomorproblémái visszavetették az edzésprogramját. 18. helynél előrébb egyszer sem jutott, de rendszerint a legjobb 30-on kívül végzett. Egy hete Ruhpoldingban úgy tűnt, megmenti a süllyedő hajót: az utolsó lövészet előtt vezetett. Itt viszont hármat is hibázott, amivel végül az újabb csalódást jelentő 42. helyen ért célba.

Björndalen tudja jól, hogy eredmények nélkül nehéz meggyőzni a szövetséget, hogy beválogassák a hatfős keretbe. Hiába gondolja úgy, hogy képes lett volna éremért küzdeni Phjongcshangban, csak a neve miatt nem viszik el, bármennyit köszönhet is neki Norvégia. Kétségkívül kényes és nehéz helyzet elé állította a szövetséget.

Három embernek szinte fix helye volt a keretben. Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö és Emil Hegle Svendsen helye megkérdőjelezhetetlen volt az eredményeik alapján. Björndalennek Henrik L'Abbe-Lunddal és Erlend Bjöntegaarddal kellett megküzdenie. Utóbbiak mindketten bekerültek a keretbe, ahogyan Lars Helge Birkeland is.

A Norvég Olimpiai Bizottság elnöke, Tore Övrebö nem rejtette véka alá, hogy komoly vita előzte meg a döntést. Tisztában voltak vele, hogy sokan szkepticizmussal fogadják majd Björndalen kihagyását, hiszen elképesztően népszerű Norvégiában. Övrebö véleménye szerint azonban konkrét válogatási kritériumokat fektettek le, a többi sportoló is ezek szerint készült fel és hozta a szükséges eredményeket. Velük sem lehetett megtenni, hogy bár teljesítették a normát, mégis olyasvalakit küldenek helyettük, aki meg nem.

„Egy nap ennek is meg kellett történnie. Ma jött el ez a nap” – nyilatkozta a csalódott Björndalen.

A 43 éves sportoló egyelőre kitérő választ adott arra vonatkozólag, hogy ez egyben a pályafutása végét is jelenti-e. Ruhpoldingban új felszerelést tesztelt, ez nem feltétlenül arra utal, hogy abba akarja hagyni, persze, lehet, hogy csak az olimpiára szeretett volna élesebb felszereléssel utazni.

A kérdésre, hogy maradt-e motivációja a folytatásra, azt válaszolta, hogy akár tíz évig is tudná még folytatni, de nem csak a világversenyek motiválják. Egyelőre ezt a szezont szeretné befejezni.

A világkupában biztosan látni fogjuk még. Phjongcshangban viszont sokunk bánatára sajnos nem.

Hozzászólások