Biatlon - A norvég álom
A norvég álom
Fotó: Europress/AFP

A norvég álom

Csaba VörösCsaba Vörös
2019/02/08 10:55

Cudar időjárási körülmények között vette kezdetét a biatlonosok kanadai kiruccanása.

            Minden azzal kezdődött, hogy az 1988-as téli játékok helyszínén 30 fokot mértek a hét elején, mínuszban. A rendezők mégsem estek pánikba, mert mint mondták: végül is a biatlon téli sport, erre fel kell mindenkinek készülnie. Igen ám, de a szabályok kimondják, hogy mínusz 20 fok alatt nem lehet versenyezni, ezért bízni kellett a meteorológusokban, akik ígérték, hogy a hét végére enyhülni fog az idő. És enyhült is. Egészen mínusz 14-ig kúszott vissza a hőmérő higanyszála, így minden akadály elhárult, hogy kezdetét vegye Canmore-ban a biatlon-világkupa forduló. A szervezők azért óvatos duhajok voltak, ezért kissé átszabták a programot, aminek eredményeként, először került megrendezésre a rövidített egyéni indításos.

            Csütörtökön először a férfiak léptek pályára. A szabályok értelmében 15 km-t futottak, és a rövidebb táv miatt 45 másodperc büntetést kaptak. Igaz, ez nem érintette Johannes Bőt, aki tökéletesen versenyzett, és gyakorlatilag azonnal érdektelenné tette a futamot. Mivel Martin Fourcade kihagyta a kanadai állomást, nyilvánvaló vált, hogy a norvég Bö hamarosan megnyeri a világkupa-címet. Az idei 12. győzelme után arról értekezett, hogy „a hideg miatt, ez a hétvége egészen más, mint a többi. Úgy érzem magam, mint egy átlagos norvégiai téli napon. Rövidebb szünet után először hajtottam versenytempóban, ami jó érzés volt. Szerintem ez a 15 km-es egyéni indításos jobb, mint a 20 kilométer; megkockáztatom, hogy jövőre el is törlik a hosszabb távot.”

            A hölgyeknél Tiril Eckhoff győzött, tőle régen látott magabiztossággal. „Szinte megkönnyeztem a sikert – vallotta be az újságíróknak. – Sohasem gondoltam volna, hogy ebben a számban nyerni tudok. Talán azért voltam ennyire laza, mert semmi komoly dologgal nem foglalkoztam idáig: csak vásároltam és ettem.” A világkupa éllovasai közül Lisa Vittozzi 3. lett, míg Dorothea Wierer csak a 22., így 5 pontra csökkent a különbség közöttük.

Hozzászólások