Alpesi sí - Visszavonult Julia Mancuso
Visszavonult Julia Mancuso
Julia Mancuso (Fotó: Europress/AFP)

Visszavonult Julia Mancuso

Pintér LászlóPintér László
2018/01/19 15:20

Egy sokoldalú síző, igazi világverseny-specialista búcsúzik a profi sísporttól.

Versenyzőtársai gyűrűjében futott be a célba utolsó versenyén, Cortina d'Ampezzóban, ahol pályafutása első dobogóját szerezte 12 évvel ezelőtt. Előre bejelentette, hogy a mai lesiklás lesz az utolsó, így természetesen mindenki készült a búcsúra. "Super Jules" a Wonder Woman jelmezét öltötte magára az utolsó csúszásra. Ez remekül fémjelzi kivételesen sikeres karrierjét és mentalitását.

Mancuso fogadása a cortinai célban

Egyetlen amerikai sízőnő sem szerzett annyi olimpia érmet, mint Mancuso. Olimpiákról négy, vébékről öt érem lapul a vitrinjében. 2006-ban Torinóban megnyerte az óriás-műlesiklást. Ezt Vancouverben egy lesikló és egy szuperkombinációs ezüst követte. Legutóbb Szocsiban is sikerült még begyűjtenie egy bronzot, szintén szuperkombinációban. Öt világbajnoki érmét super-G-ben, kombinációban és óriás-műlesiklásban szerezte, ezek között nem jött össze az arany. 18 éves pályafutása során 399 versenyen indult a világkupában, ahol hét alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Tehetségére már juniorként kénytelen volt felfigyelni a világ, hiszen összesen hét junior világbajnoki érmet gyűjtött, ami máig amerikai rekord.

Sajnos pályafutását csípőproblémák kísérték végig. Legutóbbi műtétje után 33 hónapot volt kénytelen kihagyni. Bármily keményen is dolgozott a visszatérésen, nem tudott már versenyképes lenni.

 

Julia Mancuso sem indul Söldenben | Hosszabbítás

Az amerikai sízőnő csípőfájdalmai miatt mondta le az idénynyitót. Egész karrierje során visszatérő probléma a csípőfájdalom, mivel veleszületett csípőficama van. 2006-ban már operálták is. Műtétről egyelőre nincs szó, de aggasztó a tendencia. A tavalyi évben rendre az óriás-műlesiklásoknál gyötörték fájdalmak, ami miatt a szezonzáró versenyt kihagyta. Ilyesmire nem volt példa korábban.

Sokoldalúsága nemcsak ott érhető tetten, hogy négyszámos versenyző volt a világkupában. Három évvel ezelőtt elindult a legpatinásabb extrémsí versenyen, a Verbier Xtreme-en, ahol harmadik lett. Ez egy freeride verseny, ahol egy átlag 50 fok meredekségű, vegyesen sziklás-havas-jeges, 600 méter magas hegyoldalon kell lesíelni egy 3300 méteres hegycsúcsról. Juliához mindig is közel állt a backcountry. Nemrégiben debütált egy csak női világklasszis sízőkkel készített freeride filmje, a Shades of Winter.

Mancuso az alábbi szavakkal intett búcsút a sícirkusznak:

Gigászi küzdelem volt ez a csípősérülésemmel. Az előző három évben mindent beleadtam, hogy a legmagasabb szinten térhessek vissza a versenyzésbe, és kijuthassak az ötödik olimpiámra. Voltak igazán biztató napok is ezen a kihívásokkal gazdagon tűzdelt úton, és én igyekeztem motivált maradni, bármily sokan is kételkedtek bennem. Sajnos nem sikerült annyit fejlődnöm, hogy újra felvehessem a versenyt a világ legjobbjaival, de büszke vagyok rá, hogy a legvégsőkig küzdöttem. Nehéz szívvel köszönök el a versenyzéstől, de teljes szívvel és boldogan teszem ezt.

Ha nem is versenyzőként, de Mancuso azért ott lehet majd ötödik téli olimpiáján. Az amerikai NBC televízió ugyanis szakkommentátorként számít a közreműködésére.

Super Jules búcsúzik

Hozzászólások