Alpesi sí - Visszavonul Marcel Hirscher, az alpesi sí Mozartja
Visszavonul Marcel Hirscher, az alpesi sí Mozartja
Fotó: Europress/AFP

Visszavonul Marcel Hirscher, az alpesi sí Mozartja

Rév DánielRév Dániel
2019/09/04 20:34
Szerda estére sajtótájékoztatót hívott össze Marcel Hirscher. Az elmúlt nyolc év összetett alpesi sí világkupa győztesének bejelentését élőben közvetítette az ORF, hazája közszolgálati tv-je. És ahogy arra számítani lehetett, Hirscher bejelentette: nem folytatja csodálatos pályafutását az októberben kezdődő új szezonban. Minden idők egyik legjobb sízője 30 évesen akasztja szögre a léceket.

Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő sportoló legyen, rengeteg minden kell. Ha az ember sízőnek készül, nem árt, ha hegyek között nőhet fel, ha pedig mindezt osztrákként teszi, már kisgyerekként ki kell tudnia emelkedni a hihetetlenül sűrű mezőnyből. De ha általánosságban nézzük, 

egy kiemelkedő pályafutáshoz a tehetség, a szorgalom és a szerencse háromszögére van szükség.

Ha Marcel Hirscher pályafutását nézzük, a tehetség nem kérdőjelezhető meg, 18 évesen megnyerte a junior világbajnokságot, a következő szezonban pedig úgy verekedte be magát az osztrák felnőtt válogatottba, - ahova azért tiniket nem nagyon szokás meghívni - hogy a második világkupa versenyén már pontokat szerzett, a negyediken pedig 9. lett műlesiklásban. Első dobogóját pont egy évvel az első junior vb-arany után, a 19. születésnapja után egy héttel zsebelte be. Ebben az évben duplázott a junior vb-n, a műlesiklást és az óriást is megnyerte, és ha előbb nem is, a Kranjska Gora-i bronz után már mindenki tudhatta, hogy egy kiemelkedő tehetség bontogatja szárnyait.

A szorgalmáról pályafutása korai részében is lehetett hallani, de talán akkor mutatkozott meg igazán, amikor már pályafutása vége felé járt. 2017 augusztusában egy edzésen eltörte a bokáját, és amikor visszatért három hónappal később, és 17. lett a Levi-i műlesikó szezonnyitón, akkor elmondta, hogy hiányzik párezer kilométernyi csúszás a felkészüléséből. Ha ebbe a számba belegondolunk, akkor elmerenghetünk azon, hogy ha egy edzőpálya mondjuk 1 kilométer hosszú, azt egy edzőtáborozás során mégis hányszor síelheti meg egy nap, hogy ott tartson ahol. És akkor nem beszéltünk a sportághoz elengedhetetlen erőnléti edzésekről.

A két évvel ezelőtti sérülés kapcsán pedig eljutottunk a harmadik összetevőig, a szerencséig. Mert az szinte hallatlan a sísportban, hogy valaki egy évtizeden keresztül versenyezzen a lehető legmagasabb szinten úgy, hogy mindössze két bokatöréssel megússza. Az első még 2011-ben történt, a világbajnokság előtt, amikor Hirscher egyetlen győzelmet szerzett csak a szezonban, a második pedig 2017 augusztusában, ami miatt csak a szokásos söldeni szezonnyitót kellett kihagynia, visszatérése után pedig a második versenyét már megnyerte. Egy évtizeden át nem szakadt szét a térde, nem nagyon fájt a háta, nem verte szét a kezét a kapukon, és nem utolsó sorban nem esett a fejére az a drón Madonnában.


Amikor - legyen szó bármilyen sportról - egy korszakos egyéniség vonul vissza, az ember próbálja őt elhelyezni a sportágának legnagyobbjai között. Ha szigorúan a számokat nézzük, egyetlen férfi versenyző van a történelemben, akinél Hirscher nem biztosan jobb, Ingemar Stenmark. A 70-es, 80-as évek svéd legendája 86 világkupa versenyt nyert pályafutása során, 8-8 alkalommal nyerte a két technikai szám szakági világkupáját, amivel megelőzi Hirschert, összetett világkupát viszont csak hármat nyert, miközben az osztráknak ez zsinórban nyolcszor jött össze. 

Ha a Hirscher előtti csúcstartó, Marc Girardelli öt összetett világkupáját hozzáadjuk Stenmark hármához, akkor kapjuk meg Hirscher számát.

Tudását talán semmi sem bizonyítja jobban, mint kieséseinek százaléka. Amióta Hirscher visszatért az első bokatöréséből, 8 világkupa-szezon alatt összesen volt 11 olyan verseny, amit hivatalosan nem fejezett be - 182-ből. Ugyanezen időszak alatt a leggyengébb szezonjában is 13-szor volt dobogós. Utoljára 2016 februárjában, egy Japánban megrezdett versenyen esett ki - hozzátéve, hogy tavaly Karácsonykor Madonnában kapura lépett, és visszamászott, így pontokat nem kapott, de hivatalosan befejezte a versenyt.

8 év, 182 verseny, 64 győzelem, 125 dobogó. 35 és 69 százalék. 11 kiesés - 6 százalék. Egy olyan sportágban, ahol minden centiméter számít, és ahol műlesikló versenyenként olyan 120 alkalommal megy el a belső léce maximum 10 centire a kaputól.

És akkor nem szóltunk arról, hogy kétszeres olimpiai bajnok, hogy hét világbajnoki címével Toni Sailerrel holtversenyben a legeredményesebb osztrák, meg hogy ezeket az eredményeket olyan sízőkkel versenyezve érte el, mint Ted Ligety, Mario Matt, Henrik Kristoffersen vagy Alexis Pinturault - azaz olimpiai- és világbajnok, korszakos sízők ellen. De Hirscher számai mögött meghúzódik az, ami miatt a kortársai közül elég sokan, köztük  Kristoffersen, Pinturault vagy Kjetil Jansrud is azt gondolja, hogy ő minden idők legnagyobbja.

Hogy amikor őt láttuk kanyarogni a kapuk között, az olyan közel volt a tökéleteshez, aminél közelebb még senki nem járt ebben a sportágban.

Hozzászólások