Alpesi sí - Vlhová kilépett Shiffrin árnyékából
Vlhová kilépett Shiffrin árnyékából
Fotó: Europress/AFP

Vlhová kilépett Shiffrin árnyékából

Rév DánielRév Dániel
2019/02/14 19:20

Petra Vlhová pályafutását sokáig nézhettük úgy, hogy jó-jó ez a lány, de hát Shiffrin mennyivel jobb. És ez persze igaz marad, hiszen a számok mind az amerikai mellett vannak. Pedig egyszerűen csak az történt, hogy volt valaki, aki egy normális fejlődési ívet írt le, míg a másik irreálisan gyorsan nyert meg mindent.

Az alpesi sí világbajnokság a női óriás-műlesiklással folytatódott a svédországi Areban. Az első futam után a 2010-es olimpiai bajnok Viktoria Rebensburg vezette a mezőnyt, az első óriás-műlesikló világkupa versenyét az idén megnyerő Vlhová és a tavalyi olimpián ezüstérmes Ragnhild Mowinckel előtt. A nagy esélyes Mikaela Shiffrin, aki kihagyta az alpesi összetettet, hogy az utolsó két versenyszámra koncentráljon, negyedik volt, de az első négy fél másodpercen belül várta a folytatást.

A második futamban aztán kevés igazán jó sízést láthattunk, azok, akik jól jöttek, elég sokáig vezettek is. Ilyen volt például Sara Hector, aki nyolc helyet lépett előre a második futamban, és lett hetedik, vagy a 14 helyet előrelépő Clara Direz, aki Hector mögött lett nyolcadik. Amikor az érmekért kezdődött a harc, Federica Brignone több mint egy másodperccel vette át a vezetést, ám az első futam első négy helyezettjét ő sem tudta megelőzni. Shiffrin menetén látszott, hogy nem volt extra a sízése, de Mowinckelt így is meg tudta előzni. Aztán jött Vlhová, aki több komoly hibát is elkövetett, de a sebessége hatalmas volt, és az alsó szakaszon sokkal gyorsabb volt Shiffrinnél, illetve az utolsóként érkező Rebensburgnál is, így Vlhová lett a világbajnok, Rebensburg és Shiffrin előtt.

Ami persze nem derül ki a tudósításból, az Petra Vlhová és Mikaela Shiffrin viszonya. Ők ketten ugyanis ugyanabban a korosztályba tartoznak, az amerikai három hónappal idősebb a szlováknál. Amikor Shiffrin először állt dobogóra a világkupában, 16 évesen, Vlhová ifjúsági olimpiai bajnok lett. Amikor Shiffrin olimpiai bajnokká vált Szocsiban 18 évesen, akkor Vlhová abszolút hazai pályán, a nálunk Chopok néven ismert Jasnában lett junior világbajnok. Amikor Shiffrin összetett világkupát nyert, Vlhová két megnyert versenynél tartott a világkupában. Aztán az előző szezonban már egyértelműen a második legjobb műlesikló volt, de óriásban még ritkaságszámba mentek a legjobb 10-be kerülései is.

A nagy áttörés a semmeringi világkupánA nagy áttörés a semmeringi világkupán Fotó: Europress/AFP

Az idei év viszont meghozta az áttörést: állandó második helyek után pont óriás-műlesiklásban tudta legyőzni a nagy riválisát a két ünnep közötti, semmeringi versenyen, és óriási önbizalomszerző napok következtek: győzelem Shiffrin ellen az oslói városi verseny döntőjében, győzelem Shiffrin előtt Flachauban szlalomban, majd győzelem Shiffrinnel holtversenyben a maribori óriás-műlesikló versenyen.

Aztán az alpesi összetett versenyen már nagyon közel volt ahhoz, hogy világbajnok legyen, de nem tudta három tizedmásodperccel megverni Wendy Holdenert a szlalomfutamban, így maradt az ezüst. Ugyanúgy, mint két éve, amikor Veronika Velez-Zuzulovával tandemben vitték be a szlovák csapatot a csapatverseny döntőjébe. De egyértelmű volt: idő kérdése, hogy Vlhová megszerezze Szlovákia első aranyérmét az alpesi sí vb-k történetében.

Mert ő úgy fejlődött, ahogy ebben a sportágban az normális. Először 1-2 dobogó, majd 1-2 győzelem, majd sok dobogó és sok győzelem. És mostanra, 23 éves korára jutott el oda, ahová ebben a korban azért kevesen szoktak. A világbajnoki címig.

Arról nem ő tehet, hogy ugyanakkor született, mint minden idők - hamarosan - legjobb sízőnője.

Hozzászólások