Alpesi sí - "Sokkal nyugodtabban tudunk készülni" – mondja az Izraelnek érmeket nyerő magyar síző
"Sokkal nyugodtabban tudunk készülni" – mondja az Izraelnek érmeket nyerő magyar síző
Fotó: Europress/AFP

"Sokkal nyugodtabban tudunk készülni" – mondja az Izraelnek érmeket nyerő magyar síző

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/18 18:35
Szőllős Noa két ragyogó érmet nyert a lausanne-i ifjúsági olimpián, ami felett érzett örömünket azonban jócskán betakarja a tény, hogy mindezt nem magyar színekben tette. 

A Magyar Sí Szövetségtől az előírástól eltérő sportorvosi engedély miatt eltiltást kapó síző két testvérével együtt felvette az izraeli állampolgárságot, így elhárult az akadály a versenyzésük elől. A 17 éves versenyző bátyjaihoz hasonlóan évek óta Ausztriában él, és a családtól minden támogatást megkap, hogy sikeres legyen. A szövetség és a Szőllős család közti vitáról már az ügy kirobbanásakor beszámoltunk. Most Noával beszélgettünk nem sokkal a versenyek után.

Miben volt más, hogy izraeli és nem magyar színekben indultál Lausanne-ban?

Sokkal nyugodtabban tudunk készülni, nem kell csoportban edzenünk és mi választhatjuk meg, milyen versenyeken indulunk.

A csoportban edzés alatt a magyar csapatot érted? Mik voltak a konkrét nehézségek?

Csapatban nem olyan egyszerű edzeni, mint egyedül. Egy edzőnek több emberre kell egyszerre figyelni, ami miatt nem tud olyan pontosan javítani. És a versenyző is jobban meg tud bízni benne, ha érzi, hogy csak rá figyel. Ha nincs az, hogy lejövök a pályán és „bocs most nem rád figyeltem, majd a következőnél megnézlek.”

Ha saját edződdel készülsz külön, az nem lett volna megoldható?

Ilyenből is volt gond, hogy valakinek volt privát edzője, valakinek meg nem. Aztán, mondták neki, hogy ne legyen, de közben a másik szerzett edzőt… Bonyolult helyzetek jöttek ki ebből is.

075_zarzycka-womensgi200112_npC3L.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor először felvetődött a lehetőség, hogy nem Magyarországot, hanem Izraelt fogod képviselni egy világversenyen, nem okozott vívódást?

Mielőtt váltottunk, gondolkodtam rajta, hogy milyen lesz egy olyan ország színeiben versenyezni, amit még alig ismerek. De aztán már nem volt vele probléma. Tényleg nagyon sokat segítenek. Persze még komplikált egy kicsit az ottani helyzet, mert még nincs teljesen felépülve a sí szövetség, de igyekszenek számunkra mindent lehetővé tenni. És egy nagyon jó ország, úgyhogy örülök, hogy izraeli színekben indulhatok, és hogy megnyílt ez a lehetőség.

Nem lett emiatt egy tüske közted és a magyar versenyzőtársaid között?

Velük nincs semmi konfliktusom. Trunk Tamással egy osztályba járunk Ausztriában, és Tóth Zitával is mindig jóban voltunk. Neki is könnyebbség, hogy egy konkurenssel kevesebb volt, akivel meg kellett harcolnia az indulásért.

Lesz ez még szempont, hogy egyszer egy felnőtt olimpián újra magyar színekben síelhess?

Most boldog vagyok, és szerintem sokat is fogunk Izraelben járni, így jobban meg tudom ismerni az országot és az embereket. Szerintem nem fogunk visszatérni.

Sokan megkerestek az ottani újságoktól? Elvégre az ország első téli olimpiai érmeit szerezted meg.

Igen, elég sokan. Holnap délelőtt három interjúm is lett volna, ebből egyet lemondtak, úgyhogy kettő lesz.

Egész pontosan egy bronzot Super-G-ben és egy ezüstöt alpesi összetettben. Belülről milyennek érezted a futamokat?

A Super-G-ben biztos, hogy lehetett volna több. A tetején, a lapos részen vesztettem egy kis időt, de meredeken vissza tudtam belőle hozni. A szlalom futamban nem igazán volt több. Én inkább óriás-műlesiklásban és Super-G-ben vagyok jó, ezért meg is lepett, hogy az összetettben előrébb tudtam jönni a második helyre. Óriásban vártam még jó eredményt, de sajnos az első futamban kiestem. Nem a síelésnél, hanem az élezésnél volt a hiba. Túl élesen hagytam hátul a símet, ami emiatt a kanyar végén nem engedett ki eléggé, és nem tudtam tartani a vonalat. Elég meredek és jeges volt a lejtő, és hogy ne legyen túl gyors, és - tudjuk kontrollálni -, elég kanyargósra tűzték a pályát. És ezt nehéz tartani, ha nem enged ki rendesen a léc. A műlesiklás előtt a bemelegítés jól ment, úgyhogy egy top 15 benne lehetett volna szerintem, de nagyon nehéz pályát tűztek nekünk. Az elején is volt már egy nagy hibám, aztán még egy kisebb, majd kicsivel a lapos előtt elakadtam a külső símmel, és ezért ezt se tudtam befejezni.

000_1NL57Z.jpg Fotó: Europress/AFP

Az élezésre van külön ember?

Az edzőm ugyan néha szokott segíteni, de alapvetően én csinálom szinte mindig. Sokkal jobb érzés, amikor tudom, hogy én éleztem, mivel nagyon fontos, hogy bízzak a símben. Ha nincs meg a maximális bizalom, nem lehet úgy bemenni egy kanyarba, ahogy kell. Az meg a másik, hogy ilyen esetekben nem is hibáztathatok senki mást.

Édesapád korábbi síversenyzőként szintén indult izraeli színekben. Éltetek is kint akkoriban?

Nem éltünk kint, de apukám sokat járt kint, edzőként is dolgozott ott. Én is voltam decemberben pár napot a sportorvosi vizsgálat miatt, de egyébként nem annyira sokszor vagyunk ott. Én Ausztriában élek, hiszen ott járok sísuliba, szóval ott tanulok és edzek. A családom meg Budapesten él.

Milyen az osztrák sísuli?

Egy gazdasági iskolába járok, könyvelést, pénzügyi dolgokat tanulok. A sígimnáziumban télen is van oktatás, és nem lehet túl sokat hiányozni. Ahhoz képest nálunk előny, hogy szabadabb a mozgástér, amire szükségünk is van, hogy több versenyre is el tudjunk menni.

A helyiekkel mennyire „kell” versengened?

Nekik nagyon más a helyzetük, hiszen az ő versenyeztetésük az osztrák szövetségen keresztül megy. Emiatt ők nem is hiányozhatnak annyit a suliból. De rengeteg síelő van, úgyhogy nagyon jónak és szerencsésnek is kell lenni, hogy igazán magasra jusson valaki. A külföldi versenyeken kvóta van, tehát csak a legjobbak mehetnek, viszont az Ausztriában rendezett versenyeken akár nyolcvan osztrák síző is indulhat.

Ahogy volt kvóta most az ifjúsági olimpián is, emiatt az erős sínemzetekből is csak néhányan mehettek. Ennek fényében a jövőre nézve mit jelenthet ez a jó szereplés?

Igen, a legjobb országokból is maximum hárman jöhettek el, nem annyian, mint egy „rendes” versenyre. Az biztos, hogy még nagyon sokat fog mindenki fejlődni a következő években, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy hol leszek pontosan pár év múlva. Ráadásul nem tudjuk, hogy ezekben az erős országokban még hány hasonlóan jó síző van.

noa_szollos_une_premiere_pour_israel_bannerWidth.jpg Fotó: lausanne2020.sport

Apukátokat követve mindkét testvéred és te is síző lettél. Mennyire volt ez elvárás?

Nem nagyon tudnám elképzelni az életemet síelés nélkül, hiszen nagyon korán, 2-3 éves korunkban elkezdtük. Azóta nem is gondoltam rá, hogy abbahagyjam, mert mindig is jól ment. És amíg jól megy, miért hagynám abba… De az is hozzátartozik a történethez, hogy minél előrébb jutsz, annál több időbe, energiába kerül, és nehezebb lesz az egész. Viszont beutazod az egész világot és megismersz csomó tök jó embert.

3-4 év múlva hol szeretnél tartani?

1-2 év múlva meg szeretnénk próbálni a világkupát, és 4-5 év múlva a stabil pontszerzés a cél. Hogy melyik számban, az majd elválik. Valószínűleg az óriás-műlesiklás vagy a Super-G lesz a fő számom, de a szlalom és a lesiklás is fontos lesz a kombináció miatt. Ott jobb esélyem lehet, hiszen a legtöbb síző vagy csak a technikai számokban vagy csak a gyors számokban jó.


Készítette: Kollarics Attila

Hozzászólások