Alpesi sí - Sikeresen fellebbezett az első győzelmétől megfosztott német síző
Sikeresen fellebbezett az első győzelmétől megfosztott német síző
Fotó: Europress/AFP

Sikeresen fellebbezett az első győzelmétől megfosztott német síző

HosszabbitásHosszabbitás
2019/03/15 21:01
Sikeresen fellebbezett a német alpesi síző Stefan Luitz, akit oxigénmaszk használata miatt megfosztottak pályafutása első futamgyőzelmétől a világkupa-sorozatban.

A 26 éves sportoló december elején az egyesült államokbeli Beaver Creekben rendezett óriás-műlesiklás két futama között használt oxigénmaszkot, amely a Nemzetközi Síszövetség (FIS) doppingszabályzata szerint tiltott segédeszköz. A futam rajtja 3152 méteres tengerszint feletti magasságon volt.

Luitz ügyvédje, Anne Jakob pénteken elmondta, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ügyfelének adott igazat, aki így visszakapja a 45 ezer svájci frankos (12,8 millió forint) pénzdíját, illetve az első helyéért járó 100 pontot.

A versenyző - akinek térdsérülés és vállműtét miatt már korábban véget ért az idény - úgy fogalmazott, nagyon örül a svájci székhelyű CAS döntésének, amely egyértelművé tette, hogy nem doppinghasználatról volt szó.

Anne Jakob hangsúlyozta: súlyos gondatlanság lenne a FIS részéről, ha nem módosítaná szabályzatának vonatkozó részeit, hiszen az oxigénmaszk használatát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem tiltja.

A FIS fellebbezhetett volna a CAS ítélete ellen a svájci szövetségi bíróságon, de egy rövid közleményben jelezte: elfogadja a határozatot.

MTI

Hozzászólások