Alpesi sí - Neureuther furcsa körülmények között sérült meg
Neureuther furcsa körülmények között sérült meg
Fotó: Europress/AFP

Neureuther furcsa körülmények között sérült meg

Schindler AndrásSchindler András
2018/12/18 10:51

A műlesikló Felix Neureuther továbbra is sérülésekkel bajlódik, mivel a Val d'Isere-i óriás-műlesikló verseny után egy edzésen ismét bukott, és így nem indult el a hétvégén Alta Badiában. 

A német szlalom-specialista idei szezonja döbbenetes módon kezdődött. A tavaly novemberi keresztszalag-szakadása után a Leviben rendezett műlesikló versenyen szeretett volna visszatérni, viszont ahogy erről korábban beszámoltunk, egy edzésen eltörte a hüvelykujját.

Neureuther visszatérése egy ujjtöréssel kezdődött | Hosszabbítás

Felix Neureuther nem tudott elindulni a szezon első műlesikló versenyén Leviben, mivel még a futamot megelőző edzésen eltörte a jobb kezén a hüvelykujját. A német síző azt követően állt volna rajthoz, hogy tavaly novemberben keresztszalag-szakadást szenvedett. Nem indult jól Felix Neureuther idei szezonja sem.

Pár hét kihagyás után Val d'Isere-ben már rajthoz állt bekötött kézzel, és az óriás-műlesikló versenyen 21. helyezést ért el. Majd jött megint a sérülés. Erről a Krönenzeitung hozott napvilágra információkat.

Az esetről Neureuther sífelszereléseit gyártó cégének a vezetője, Bernhard Knauß tájékoztatta az osztrák lapot. Állításuk szerint a síző a Val d'Isere-i óriás-műlesikló verseny után azonnal egy edzésen vett részt, és komolyabb sérülést szenvedett.

A Német Síszövetség sportigazgatója, Wolfgang Maier is nyilatkozott az estről:

"Felixet egy komoly hófúvás az utolsó kapunál fellökte."

Maier szavai így folytatódnak:

"Zúzódásokat és kisebb agyrázkódást szenvedett a balesetben."

A német szakvezető a részleteket tekintve is elárult pár dolgot:

"Az óriás-műlesiklás után megnéztük, hogy az ujjsérülése milyen hatással van a további versenyzésére, és úgy döntöttünk, hogy egy külön edzésre lesz szükség. Ennek oka az volt, hogy szerettük volna látni, hogy mennyire szokott hozzá a kezén használt sínhez"

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a külön edzésre az óriás-műlesikló verseny után pár órával és a másnapi szlalom előtt, a sportigazgató így reagált:

"Minden rezdülés és mozdulat hatással van a fajdalomra a kezén. Csak meg szerettünk volna győződni ezen az edzésen, hogy képes lesz-e teljesíteni a műlesikló futamot."

Maier szerint azért is tartották Neureuther balesetét titokban, mert a sízővel együtt úgy látták, hogy erről nem fontos tájékoztatni a közvéleményt. A német szakvezető a döntést a svájci Marc Gisin példája alapja alapján is indokoltnak tartja, szerinte ugyanis, ez mutatja, hogy adott esetben olyan horror híreket is nyilvánosságra hozhatnak, amelyek nem tesznek jó a sportolónak. (Gisin óriásit bukott Val Gardenán és bordatörést szenvedett - szerk.)

"Olyan körülményeket akarunk teremteni a versenyzőinknek, hogy nyugodt és békés közegben végezhessék a regenerációjukat" - nyilatkozta a  Német Síszövetség sportigazgatója.

A németeknek nem ez az egyetlen különös esete, mivel Stefan Luitz oxigén maszk használatával kapcsolatos ügye is a média kereszttüzében van. A Nemzetközi Síszövetség döntése értelmében Luitz Beaver Creek-i óriás--műlesiklásban elért első helyét törlik, amennyiben december 26-ig a németek nem fellebbeznek.

via


Hozzászólások