Alpesi sí - Miklós Edit visszavonul, síszövetségi elnök lenne!
Miklós Edit visszavonul, síszövetségi elnök lenne!
Fotó: Europress/AFP

Miklós Edit visszavonul, síszövetségi elnök lenne!

Takács MártonTakács Márton
2018/04/12 10:32

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Miklós Edit, olimpiai 7. helyezett sízőnk, ahol bejelentette, visszavonul a versenyzéstől és április 15-én, vasárnap indul a Magyar Síszövetség elnöki posztjáért.

"Rengeteget segítettem abban, hogy Magyarország felkerüljön a sísport térképére. Csodálatos hét esztendő volt magyar színekben versenyezni, mindig a profizmus felé haladtunk. A mostani vezetőség, Bajai András elnök és Vámos Attila ügyvezető viszont amatőr" - jelentette ki sajtótájékoztatóján a lesiklásban olimpiai hetedik alpesi síző. Hozzátette: "Semmi jóra nem vezet, amit ők csinálnak. Nem tudunk profin együttműködni, elsősorban ezért döntöttem a visszavonulás mellett". 

Vasárnap 15 órától a Danubius Hotel Arénában tartják a szervezet rendkívüli közgyűlését, melynek egyik napirendi pontja a tisztségviselők visszahívása, majd megválasztása.

Miklós Edit azt mondta, eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő évi vb után akasztja szögre a bukósisakját.

A 30 éves sportoló kifejtette, nem az egészségi állapota miatt hagyta abba, mivel januári, második térdsérülése szinte "semmiség" volt az elsőhöz képest, amelyet 2017 januárjában szenvedett el. Kiemelte, térdszorító nélkül jár és három hónappal a balesetet követően már sílécre állhatna.

"Mindent megtettem, büszkén hagyom abba" - fogalmazott Miklós Edit, aki elárulta, számára a szocsi játékokon elért hetedik helye a legkedvesebb emlék, de szívesen gondol a Világkupa-futamokon elért két harmadik helyére is.

A csíkszeredai születésű síző elmondta, novemberben úgy választották meg elnöknek Bajai Andrást, hogy folytatja az előző vezetés által megkezdett munkát, de egyik napról a másikra ezt felrúgta, az általa kinevezett ügyvezető pedig rendre beleszólt szakmai kérdésekbe. A szövetségben uralkodó káoszra példaként említette, hogy az egyik szponzori szerződést felmondták, az edzők pedig nem kapják meg a pénzüket.

"A mostani fiatalok jobb eredményeket érnek el, mint én ugyanebben a korban. Összes energiámat abba fektetem, hogy ők jobbak legyenek. Lesznek még Miklós Editek és világkupákon szereplő versenyzők" - mondta Miklós Edit, aki a korábbi, Kálomista Gábor és Kaszó Klára által fémjelzett vezetés munkájának folytatását ígérte, szorosan együttműködve a klubokkal.

Az eseményen jelen volt a szintén csíkszeredai születésű, kétszeres olimpikon Szőcs Emőke sílövő és sífutó is, aki múlt héten vonult vissza. Ő az MTI-nek elmondta, szintén szerepet vállal a szövetség munkájában, amennyiben Miklós Edit lesz az elnök.

Miklós Edit idén januárban az alpesi sízők világkupa-sorozatának ausztriai állomásán, a szuperóriás-műlesiklás során bukott és jobb térdében elszakadt a keresztszalag, így nem lehetett ott a phjongcshangi téli olimpián.

Mártha Bence kollégánk februárban két nagyobb cikkben is beszámolt a magyar sísportban uralkodó anomáliákról. 

Nem a Jedik és Sith-ek küzdelme, ami a síszövetségnél megy

Ha egy olyan apró sportági szervezetnél, mint a Magyar Síszövetség, szűk egy éven belül két olyan botrány történik, ami masszívan túllépi a mainstream ingerküszöbét is, az vagy azt mutatja, hogy nagyon sok pénz került oda, ahol korábban semennyi nem volt, és/vagy csupán azt, hogy magyarok vagyunk. Ez itt most inkább és, mint vagy.

Kaszó Klára válasza:

Kaszó Klára: Nem fogom végignézni, ahogy tönkreteszik 13 év munkáját

"13 év munkám van ebben, nem fogom ölbe tett kézzel nézni, hogy néhányan puszta hiúságból tönkreteszik " - mondta Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség szálait a háttérben kézben tartó, jelenleg éppen minden fronton támadás alatt álló volt ügyvezető elnöke. A fenti mondat több szempontból is fontos.

Miklós Edit még januárban, újabb súlyos sérülése előtt írta meg hozzánk sztoriját Játékos vagyok-rovatunkba:

"Azt hittem, ott fulladok meg három orvos között" - Miklós Edit írása

Szerkesztői kiegészítés: Miklós Editet arra kértük meg néhány hete, hogy a tavalyi balesete egy éves évfordulójára írja meg az emlékeit arról a bukásról, illetve a rehabilitációjáról. Az írását, amely még azelőtt elkészült, hogy elutazott volna a Bad Kleinkirchheim-i versenyre, január 15-én, hétfőn terveztük élesíteni.

MTI+ Hosszabbítás


Hozzászólások