Alpesi sí - Mikaela Shiffrin két századdal világbajnok Szuper G-ben, Lindsey Vonn hatalmasat repült
Mikaela Shiffrin két századdal világbajnok Szuper G-ben, Lindsey Vonn hatalmasat repült
Fotó: Europress/AFP

Mikaela Shiffrin két századdal világbajnok Szuper G-ben, Lindsey Vonn hatalmasat repült

Szántó PetraSzántó Petra
2019/02/05 14:50

A stafétabotot ugyan lélekben már régesrég átadta, hivatalosan mindez mégiscsak ma történt meg az Aréban zajló alpesisí-világbajnokságon: Mikaela Shiffrin győzött, Lindsey Vonn pedig bukással búcsúzott a szuperóriás-műlesiklástól. 

A lerövidített, így alig több, mint egy perc alatt teljesíthető Szuper G-pálya, ahogy azt vártuk, látványos, gyors és gyönyörű volt, csakúgy, mint a verseny. A lesikló olimpiai bajnok Sofia Goggia mutatta meg elsőként, hogyan is kell síelni ezen a pályán: fantasztikus rajttal, agresszív futammal és még annál is jobb hajrával vette át a vezetést, majd sokáig senki nem volt rá veszélyes. Köztük sem a címvédő osztrák Nicole Schmidhofer, aki végül csak a 11. helyen zárt, sem a svájci Lara Gut-Behrami. 

Biztató, de nem elég jó idejű futamokat, vagy kisebb-nagyobb hibákkal tarkított meneteket láthattunk a norvég Ragnhild Mowinckeltől, és Goggia honfitársaitól, Nadia Fanchinitől és Federica Brignonétól, ám egyikük teljesítménye sem volt elég a dobogóhoz. 

A svájci Corinne Suter azonban elképesztő bátorsággal vágott neki a Szuper G-pályának, és végül mindössze három századdal maradt el a november és január vége között sérülés miatt kényszerpihenőn lévő, de remek formában visszatérő Goggiától. 

A verseny legérdekesebb része azonban csak ezután következett, hiszen jött a még mindig csak 23 esztendős Mikaela Shiffrin, aki ugyan háromszoros szlalom címvédőként most is a világbajnokság egyik legnagyobb sztárja, ám a Super G sosem tartozott a legerősebb versenyszámai közé. Idén viszont három SG világkupa-futamból hármat megnyert, így mindenképpen az esélyesek között kellett emlegetnünk. Ugyan volt egy nagyobb hibája, ám félelmetes sebességgel csinálta végig a pályát, így végül két századmásodperccel átvette a vezetést. A fent lévő versenyzők közül végül a dobogóról szintén két századdal lecsúszó Viktoria Rebensburgon kívül senki nem tudta megközelíteni a pódiumot, így Shiffrin pályafutása negyedik világbajnoki címét ünnepelhette a három egymást követő szlalom-arany után. 

A stafétabot átadás pedig így kerek lett, hiszen a Shiffrin után következő, élete utolsó Super G-versenyén elinduló Lindsey Vonn úgy ment neki a pályának, ahogy azt tőle megszokhattuk: semmitől sem félve, túlzott agresszivitással és vakmerőséggel indult, így az egyik ugrató után annyira lesodródott, hogy telibetrafált egy kaput, aminek zászlójába beleakadva egészen a szemben lévő biztonsági hálóig repült. Az első ijedelem után kiderült, hogy szerencsére nincs nagy baj, Vonn saját lábán csúszott le a célig és köszönt el a közönségtől utolsó előtti versenyén.

 

Az egy évvel ezelőtt a pjongcsangi olimpia egyik legnagyobb szenzációját szállító meglepetés Super G-bajnok Ester Ledecká ezúttal nem rontotta el az élen álló örömét, és végül csak a 27. helyen zárta a versenyt. 

Mikaela Shiffrin tehát óriási csatában szuperóriás-műlesikló világbajnok, Sofia Goggia ezüst-, Corinne Suter bronzérmet szerzett, az első négy helyezett között pedig mindössze 7 századmásodperc döntött. 

Az alpesisí-világbajnokság szerdán délben a férfi Super-G versennyel folytatódik. 

ALPESISÍ-VB, ARE (SVÉDORSZÁG) Női Szuper-G

1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:04.89 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) + 0.02 mp
3. Corinne Suter (Svájc) + 0.05 mp   

Hozzászólások