Alpesi sí - Megfosztották győzelmétől az oxigénmaszkot használó német sízőt
Megfosztották győzelmétől az oxigénmaszkot használó német sízőt
Fotó: Europress/AFP

Megfosztották győzelmétől az oxigénmaszkot használó német sízőt

HosszabbitásHosszabbitás
2019/01/10 14:22

Oxigénmaszk használata miatt megfosztották Stefan Luitzot pályafutása első futamgyőzelmétől az alpesi sízők világkupa-sorozatában.

A nemzetközi szövetség (FIS) csütörtöki döntése értelmében a német versenyző elvesztette 45 ezer svájci frankos (12,8 millió forint) pénzdíját, illetve megfosztották az első helyéért járó 100 világkupa-pontjától is, ugyanakkor eltiltást nem kapott.

Az alpesi sízés modern kori "doppingjába" bukhat bele Stefan Luitz | Hosszabbítás

A síszerető sportbarátokat bizonyosan meglepte az a napokban megjelent hír, hogy Stefan Luitz óriás-műlesiklásban szerzett Beaver Creek-i győzelmét elveheti a Nemzetközi Síszövetség. Az ok pedig: a síző oxigénmaszkot használt a verseny előtt. Stefan Luitz pályafutása első világkupa-győzelmét ünnepelhette az elmúlt hétvégén azt követően, hogy 2017 decemberében keresztszalag-szakadást szenvedett.

A 26 éves síző december elején az egyesült államokbeli Beaver Creekben rendezett óriás-műlesiklás két futama között használt oxigénmaszkot, amely a szervezet saját doppingszabályzata szerint tiltott segédeszköz. A futam rajtja 3152 méteres tengerszint feletti magasságon volt.

Stefan Luitz a sportszerűtlensége miatt lehet bűnös | Hosszabbítás

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) kezdeményezte Stefan Luitz diszkvalifikálást a Beaver Creek-i óriás-műlesikló versenyről a használt oxigén maszk miatt. A Német Síszövetségnek 15 nap áll rendelkezésére a fellebbezésre, különben Luitz elveszíti az első helyét. A Nemzetközi Síszövetség antidopping tanácsának elnöke Patrick Smith pénteken jelentette be, hogy a 26 éves síző diszkvalifikálását kérik, miután az ügyét megtárgyalták.

Luitz akkor megszakította a szám olimpiai bajnokának, az akkor mögötte második osztrák Marcel Hirschernek az öt futamon át tartó győzelmi sorozatát, amely a kizárás következtében így végül nyolc futamot követően történt meg.

MTI

Hozzászólások