Alpesi sí - Lopott sícipőben lettek világbajnokok?
Lopott sícipőben lettek világbajnokok?
Fotó: Europress/AFP

Lopott sícipőben lettek világbajnokok?

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/02/16 18:03

Magas szinten nagyon sokan tudnak síelni, a verseny a beállításokon múlik - ezt a mondatot nem akárki mondta, hanem Marcel Hirscher, aki idén nyolcadik alkalommal fogja megnyerni az összetett világkupát az alpesi sízők között, és aki, ha holnap megnyeri a műlesiklást az are-i világbajnokságon, akkor minden idők legnagyobb osztrák alpesi sízője lehet. Hét világbajnoki címével utolérheti Toni Sailert, aki odaát akkora legenda, mint nálunk mondjuk Puskás, ha nem nagyobb.

Még akkor is, ha Hirscher mondatában esetleg van is némi túlzás - mert ahogyan ő síel, úgy azért nem biztos, hogy síelnek olyan sokan -, akkor is teljesen nyilvánvaló, hogy elképesztően fontossá váltak a sportágban a beállítások. Nagyjából annyit beszélnek a set upról a sízők, amennyit a Forma-1-es pilóták, vagy amennyit mondjuk Rossiék a Moto Gp-ben.

A legjobbak érzik a különbséget akkor, ha a kötés két, három vagy négy csavarral van rögzítve a léchez, a hírek szerint idén voltak sízők, akik megmondták, hogy a tavalyi cipőjük idén nem jó, mert a Fischer megváltoztatta a színét fehérről kékre, és a kék festék pigmentjei nem voltak jó hatással a cipő karakterisztikájára. Hirschernek minden szakágban 30 pár különböző léce van, mindegyikről tud mindent és nem ritkán két futam között is változtat. Van, hogy csak a kötést cserélik le, van, hogy a lécet is.

A sízők élete egy folyamatos teszt, egy folyamatos keresgélés a tökéletes felszerelés után. Hirscher például néhány évvel ezelőtt engedélyt kapott az Atomictól, hogy Marker kötéseket használhasson, mert nem tudtak neki annyira jót gyártani, mint azok a kötések, amiket Felix Neureuthertől kapott kölcsön.

Ilyen azért elég ritkán fordul elő, Hirscheren kívül másnak aligha engednék meg, olyanra viszont, amiről az are-i világbajnokságon beszélnek, olyanra viszont talán még sosem volt példa. Azt beszélik ugyanis, hogy a kombináció két világbajnoka, Wendy Holdener és Alexis Pinturault, akik a Head versenyzői, és mint ilyenek, Head feliratú sícipőben nyertek aranyérmet, igazából nem is Head cipőben síeltek.

A gyanú szerint valójában vásároltak/szereztek néhány pár Rossignol cipőt, átfestették őket, rátették a Head matricát és úgy mentek.

A Rossignol szervizemberei, élükön Stephane Mougin versenyigazgatóval leteszik a nagyesküt, hogy azok a cipők, amikben Holdenerék síeltek, a márka tavalyi modelljei voltak átfestve, míg Rainer Salzgeber Head-főnök ezt egyértelműen tagadja. Bode Miller, az Eurosport szakértője is megerősítette a feltételezést tegnap az óriás-műlesikló verseny második futama előtt.

Nyilvánvalóan sem Holdenernek, sem Pinturaultnak nem volt egyszerű Rossignol versenycipőhöz jutnia, hiszen ilyeneket mezei boltokban nem kapni, ám azt is tudni kell, hogy azért akadnak nagykereskedések Európában, ahol azok a sízők, akik nem gyári támogatottak, hozzá tudnak jutni ilyenekhez. (Bár azért az gyanítható, hogy sem Pintu sem Wendy nem személyesen mentek el a szajréért, hanem küldtek valakit maguk helyett.)

A sztori azért is érdekes, mert így, hogy Holdener és Pinturault is érintett, nehéz lenne ezt magánakciónak képzelni, nehéz hinni abban, hogy a Head erről nem tudott semmit sem. Nehéz azt gondolni, hogy Wendy véletlen leöntött egy Rossignol bakancsot körömlakklemosóval, majd ráragasztott egy Head matricát, mert csak olyan volt otthon. 

Ha viszont a Head mindenről tudott, és adott esetben még az átfestésben is segédkezett, az azért nagyon durva lenne. Az ugye pontosan ugyanaz a történet, mint Hirscheré, csak míg az Atomic megoldotta elegánsan, addig ez itt nem nagyon sikerült. 

Mert ez így nem is kémkedés szerintem, hanem egészen egyszerűen lopás, azt hiszem.

részben 

via


Hozzászólások