Alpesi sí - Lindsey Vonn sírva fakadt miután nem tudott nyerni lesiklásban
Lindsey Vonn sírva fakadt miután nem tudott nyerni lesiklásban
Fotó: Europress/AFP

Lindsey Vonn sírva fakadt miután nem tudott nyerni lesiklásban

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/21 08:54

Papírforma-győzelemmel zárult a női lesiklók versenye a phjongcshangi téli olimpián, miután a szakági világkupában vezető olasz Sofia Goggia diadalmaskodott. 

A 25 éves sportoló az idei szezonban az egész mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb síelője volt a lesiklók között, két viadalt nyert és kétszer volt második.

Előzetesen a szerdai versenyen Goggia és az amerikai klasszis, a legutóbbi két vk-viadalt az olasz előtt megnyerő Lindsey Vonn csatájára lehetett számítani a győzelemért, a nagy harc azonban elmaradt. Goggia ötödiknek csúszott le a pályán, melynek középső részét és a végét is kiemelkedően síelte meg, s biztosan, közel hét tizedmásodperces előnnyel az élre állt. Kettővel utána jött Vonn, aki gyorsan hátrányba került, s féltávnál már közel fél másodperccel volt tőle elmaradva. A célba az amerikai 47 századdal gyengébb idővel ért.

Vonn után sokáig úgy tűnt, nem csupán az első hely, hanem a dobogós pozíciók is eldőltek, egészen a 19. síelőig ugyanis Goggia, Vonn, Tina Weirather volt a sorrend. Jött azonban az óriás-műlesiklásban ezüstérmes norvég Ragnhild Mowinckel, aki már az elején az olasz idejéhez hasonlót produkált, s a pálya alsó szakaszán is közel maradt hozzá, végül pedig csupán 9 százados hátránnyal zárt, így övé lett a második hely, Vonné pedig a harmadik.

A minden bizonnyal utolsó olimpiáján szereplő, 33 éves Vonn minden idők legsikeresebb versenyzője a világkupát tekintve, hiszen 81 győzelmével csúcstartó, olimpián viszont ez csupán a harmadik dobogós helyezése. Korábban a 2010-es vancouveri olimpián lesiklásban győzött, szuperóriás-műlesiklásban pedig harmadik lett.

Eredmények (az olimpia honlapja alapján), női lesiklás:

1. Sofia Goggia (Olaszország) 1:39.22 perc

2. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) 1:39.31

3. Lindsey Vonn (amerikai) 1:39.69

A nők között biztosan nem lesz címvédés curlingben a phjongcshangi téli olimpián, miután Kanada szerdán kikapott a brit csapattól, ezzel biztossá vált, hogy nem juthat be az elődöntőbe.

A kanadaiaknak nyolc mérkőzés után mindössze három győzelmük van, így az esti, utolsó összecsapásuk eredményétől függetlenül kijelenthető, hogy nem végeznek az első négy között.

Kanada szereplése óriási meglepetés. A csapat ugyanis nem csupán címvédő, de a legutóbbi világbajnokságon is diadalmaskodott, ráadásul a sportág 1998-as olimpiai bemutatkozása óta minden játékokon dobogóra állhatott.

A britek mostani sikerükkel viszont bekerültek az elődöntőbe, csakúgy mint a kínai válogatottat legyőző svéd csapat.

A legjobb négy között ezzel már csak egyetlen hely kiadó, mivel a házigazda koreai együttes már kedden biztosította helyét az éremcsatározásokban.

Eredmények (az olimpia honlapjáról), curling, nők, selejtező:

Svájc-Dánia 6-4

Svédország-Kína 8-4

Koreai Köztársaság-Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 11-2

Nagy-Britannia-Kanada 6-5

Tóth Ivett 23. lett a női műkorcsolyázók szerdai rövidprogramjában a phjongcshangi téli olimpián, így pénteken bemutathatja kűrjét.

A 30 tagú mezőnyben a legjobb 24-ben kellett végeznie, hogy két nappal később is jégre léphessen. A legjobb produkciót az orosz Alina Zagitova mutatta be, őt honfitársa, Jevgenyija Medvegyeva és a kanadai Kaetlyn Osmond követi. Az UTE 19 éves műkorcsolyázóját a harmadik hatos csoport második versenyzőjeként szólították jégre. Amint felcsendült az AC/DC zenekar Back in black slágere, a nézők ütemes tapssal reagáltak, később a Thunderstruck még nagyobb lelkesedésre sarkallta őket. A Svájcban készülő magyar sportoló nagyszerűen kezdett, tisztán megcsinálta a két tripla toeloopból álló kombinációját. A folytatás viszont nem alakult tökéletesen, a tripla Lutzot nem tudta kiforogni, így páros lábra érkezett. A hiba nem bizonytalanította el a zenéhez illő rockerszerelésben, fekete nadrágban és fekete, szegecsekkel kirakott, ujjatlan bőr felsőben korcsolyázó versenyzőt, a hátralévő forgásokat, lépéssorokat szépen teljesítette, és a dupla Axel is kifogástalan volt. A program végén a maroknyi magyar szurkoló nagy tapssal jutalmazta Tóthot.

A bírók 53,22 pontra értékelték a gyakorlatot, ez a szezonban a legjobb teljesítménye volt Tóthnak, aki így éppen hat riválist előzött meg, azaz azonnal biztos volt a továbbjutása. Később még egy ellenfelénél jobbnak bizonyult, így a 23. helyről várja a folytatást.

"Boldog vagyok, hogy sikerült a kűrbe jutnom. Bár talpon maradtam, nagyot hibáztam a Lutznál, viszont a többi ugrásom, a forgások és a lépéssorom jó lett" - értékelt a tavalyi Európa-bajnokságon nyolcadik magyar műkorcsolyázó, aki bevallása szerint akkor kezdett izgulni, amikor beállt a jégre, ugyanakkor a közönség az ütemes tapssal sokat segített neki abban, hogy beleélje magát a mozdulatokba és megnyugodjon.

Tóth Ivett kifejtette, nagyon szeret korán versenyezni, azaz őt egyáltalán nem zavarta, hogy a megszokottól eltérően a dél-koreai játékokon este helyett délelőtt, illetve kora délután kell szerepelniük. A zeneválasztást illetően arról beszélt, hogy előző idényben Michael Jacksonra korcsolyázott és ezt a vonalat szerették volna továbbvinni a koreográfusával, aki elfogadta az AC/DC-re vonatkozó ötletét, mert a publikum nagyon át tudja venni a hangulatát.

"Bátor szerettem volna lenni, ez sikerült. A kűr örömjáték lesz" - zárta szavait Tóth Ivett.

A legjobbakat tartalmazó utolsó csoportból az orosz Marija Szockova és a 31 évével veteránnak számító, Szocsiban bronzérmes olasz Carolina Kostner hibázott, előbbi esett is, utóbbinak pedig az ugrásai nem voltak tiszták. Az élmezőny így is igen szoros, ugyanis a januári Európa-bajnokságon győztes Zagitova alig több mint egy ponttal előzi meg a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes Medvegyevát, de a tavalyi vb-n második Osmond hátránya is csak négy pont.

Eredmények, műkorcsolya, nők, állás a rövidprogram után:

1. Alina Zagitova (Oroszország) 82,92 pont

2. Jevgenyija Medvegyeva (Oroszország) 81,61

3. Kaetlyn Osmond (Kanada) 78,87

...23. Tóth Ivett 53,22

Elsőként Csehország válogatottja jutott be a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtornájának elődöntőjébe, miután szerdán nagy csatában legyőzte az amerikai együttest.

A mérkőzés végig nagy csatát hozott, nem bírtak egymással a felek, a rendes játékidő 2-2-es döntetlennel zárult, s mivel a hosszabbításban nem született döntés, következett a szétlövés.

A feszültség érezhető volt a játékosokon, a tíz rávezetésből ugyanis csupán egyetlen végződött góllal, és mivel azt Petr Koukal szerezte, a csehek örülhettek.

Eredmény (az olimpia honlapja alapján), férfi jégkorong, negyeddöntő:

Csehország-Egyesült Államok 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0) - szétütés után

A kanadai Brady Leman nyerte meg a férfi síkrosszt a phjongcshangi téli olimpia szerdai versenynapján.

Leman a döntőben szinte rögtön az élre állt, és végig megtartotta pozícióját. Mögötte a svájci Marc Bischofsberger ért célba, a harmadik pedig az orosz Szergej Ridzik lett. Utóbbi a finálé negyedik résztvevőjéhez, a szintén kanadai Kevin Druryhoz hasonlóan bukott, ám riválisával ellentétben folytatni tudta a versenyt.

Eredmények (az olimpia honlapja alapján), férfi síkrossz, olimpiai bajnok:

1. Brady Leman (Kanada).

2. Marc Bischofsberger (Svájc)

3. Szergej Ridzik (OAR)

via MTI

Hozzászólások