Alpesi sí - Lindsey Vonn öröksége: Nem az számít, hányszor buktál, hanem hányszor keltél fel
Lindsey Vonn öröksége: Nem az számít, hányszor buktál, hanem hányszor keltél fel
Fotó: Europress/AFP

Lindsey Vonn öröksége: Nem az számít, hányszor buktál, hanem hányszor keltél fel

Szántó PetraSzántó Petra
2019/02/05 09:58

Lindsey Vonn ma élete utolsó versenyére készül az alpesisí világbajnokságon. Az amerikai szupersztár pályafutásának legutóbbi időszaka főleg a rekordokról szólt, legalábbis kívülről úgy tűnt. Ő viszont közben irtózatosan nehéz küzdelmet folytatott a testével. Wayne Drehs, az ESPN írójának segítségével közelebb kerülünk ehhez a küzdelemhez, és ezáltal Lindsey Vonn nagyszerű örökségének megértéséhez.    

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Hogyan határozzuk meg a nagyszerűséget? Mi a legjobb receptje annak, hogy megállapítsuk, kik a legnagyobb sportolók? A győzelmek száma? A bajnoki címek? A rekordok? A lehető legtöbbet elérni a lehető legkevesebbel? Vajon mindez sportágfüggő? 

15 hónappal ezelőtt azt mondta Lindsey Vonn coloradói otthonának kényelmes kanapéjába süppedve, hogy nem csak egyszerűen meg akarja dönteni a legtöbb világkupa-győzelem rekordját, hanem szüksége van a rekordra. 

Ő így határozta meg a nagyszerűséget, egy számszerű bizonyíték szükségességével, amivel másoknak – talán még saját magának is - bizonyíthatja, hogy ő a legeslegjobb. 

De a sport nem ilyen egyszerű. Vonn teste, különösen a térde nem akart együttműködni a rekord megdöntésében. Tavaly novemberben edzésen óriásit bukott, és még tovább roncsolta bal térdét, ami alig jött rendbe a legutóbbi sérülést követően. Hat hét rehabilitáció és gyógyulás után január 19-én és 20-án gyötrelmes fájdalmak között versenyzett a Cortina d’Ampezzo-i világkupa hétvégén. 

Múlt pénteken aztán végleg elismerte, amit a teste már hónapok óta hajtogatott neki: itt az idő befejezni. Az Are-i alpesisí világbajnokság lesz pályafutása utolsó versenye a héten. Az a két verseny, amin elindul, inkább ünneplés lesz, mint versengés, egy megindító lehetőség még egyszer utoljára elköszönni. Lindsey Vonn 82 világkupa győzelemmel fogja befejezni a világbajnokságon, ami a legtöbb előség a hölgyek között, és csak hárommal marad el Ingemar Stenmark 85-ös rekordjától. 

Nem a visszavonulás miatt vagyok szomorú. Azért, mert úgy vagyok kénytelen visszavonulni, hogy a céljaimat nem tudtam elérni, ez az, ami örökre velem marad. –  írta Lindsey Vonn pénteki nyilatkozatában.  

Ám a nagyszerűség sokkal többről szól, mint a rekordokról. Különösen az alpesi sí világában, ami legalább annyira bátorságteszt, mint síelési technika megtestesítése: itt emberek önkéntesen vetik le magukat meredek jeges hegyoldalakról, üldözve azt a láthatatlanul keskeny vonalat, ami a dobogó legfelső foka és a kórházi sürgősségi osztály között húzódik. 

Itt makacsnak kell lenni. Rettenthetetlennek. Elszántnak. Mindezt ádáz versenyszellemmel megspékelve, már-már beteges szinten. Talán senki nem viselte ezeket a személyiségjegyeket jobban, és senki nem üldözte a nagyszerűséget keményebben, mint Lindsey Vonn. 

Sérülések miatt hat különböző világkupa szezonban kellett hosszabb-rövidebb időre távol maradnia a versenyzéstől és lemaradt a 2014-es szocsi téli olimpiáról is. Az évek során agyontörte a felkarcsontját, eltörte a bokáját, elszakadt kézínszalagja. Műteni kellett a térdkalácsait, törött lábát, mindkét térdében volt porcleválás és keresztszalag-szakadás. Számos agyrázkódása volt. 

Olvasni is hosszú a listát, visszatérni ilyen sérülések után pedig még annál is nehezebb. Felkarcsont-törése után hónapokig egy tollat sem tudott megfogni. Visszatérésekor a síbotját hozzá kellett ragasztani a kezéhez. Pénteki nyilatkozatában azt is elárulta, hogy tavaly tavasszal porcleválás miatt kellett műteni a térdét. A legutóbbi bukása után oldalsó térdszalag-szakadást szenvedett, emellett három helyen tört a térde. 

Ezek a térdek szó szerint tropák. Azt mondja, minden reggel, amikor felkel, a teste úgy csikorog és nyikorog, mint egy száz éves öreg ház. Hosszú nyújtás és fél óra szobabiciklizés után képes csak normálisan funkcionálni. 

Pályafutása utolsó szakaszában ez volt számára a normális. Ezt kellett átélnie ahhoz, hogy versenyezhessen. Folyamatosan térdmerevítőket kell viselnie, a térdét szinte mindig fel kell polcolnia. A gyakorlatok, a nyújtások, a napi két órányi gyógytorna mind azért volt, hogy a lehető legtöbb világkupa versenyt ki tudja passzírozni 34 éves testéből. 

A testem olyannyira törött, hogy az már javíthatatlan, így nem fejezhetem be úgy az utolsó szezonom, ahogyan azt megálmodtam. Azt üvölti a testem, hogy meg kell állnom, és itt az idő, hogy hallgassak rá.

Akik ismerik Lindsey Vonnt, mind aggódtak, hogy vajon visszavonul-e azelőtt, mielőtt túl késő lenne. Egy olyan sérülés előtt, amiből már nem lehet visszajönni. Testvére, Karin egyszer azt mesélte, az a legnagyobb féleleme, hogy Lindsey majd annyira túltolja, hogy olyan sérülést szenved, amiből soha nem épül fel teljesen. 

Egy probléma akadt csak: annak ellenére, hogy mennyi mindenen ment keresztül, Lindsey Vonn továbbra is nyerte a versenyeket. 2018-ban öt világkupa győzelmet aratott és nyert egy bronzérmet a pjongcsangi téli olimpián. Az utolsó szezonja előtt azt mondta róla edzője, Chris Knight, hogy Lindsey teste nagyjából 50-60 százalékon funkcionál, és még így is a világ két-három legjobb sízője között van. 

Egy évvel később a test végleg legyőzte az agyat. Lindsey most kiábrándult, ez biztos. Szomorú, ez természetes. Ám sokan érezték, hogy ennek most jött el az ideje, hiszen nála tényleg sohasem lehetett tudni. 

Végső soron Lindsey Vonn öröksége nem a rekordokról szól, nem az érmekről, és nem az otthoni kandallója feletti polcon sorakozó kristálygömbökről. Nem a reklámokról és magazin címlapokról, nem a románcairól Tiger Woods-al és PK Subbannal. Nem arról, hogy mi lehetett volna. 

Lindsey Vonn olyan magasságokba jutott, ahova eddig egyetlen nő sem. Kivájta az utat a 23 éves amerikai csodagyerek Mikaela Shiffrinnek, akinek már 56 világkupa győzelme van, és aki nagy valószínűséggel be fogja érni és meg fogja dönteni Vonn rekordját. 

Az öröksége végső soron az, hogy ő minden idők egyik legsikeresebb és legkitartóbb sportolója. Élete végéig minden reggel úgy kel majd fel, hogy mindene fáj. Ezek a fájdalmak viszont nem a célvonalra, a győzelmekre fogják emlékeztetni, hanem sokkal inkább az elvégzett kemény munkára, a mentális erőre és az elszántságra, ami ahhoz kellett, hogy egyáltalán  versenyezhessen. 

Időről időre a teste nemet mondott. Ő pedig minden egyes alkalommal addig küzdött, amíg a nemből igen lett. Ha valami, ez a nagyszerűség. (forrás: http://www.espn.com/olympics/story/_/id/25901117/not-how-many-s-lindsey-vonn-fell-how-many-s-got-back-up)

 

Hozzászólások