Alpesi sí - Kiakadtak az összetett éllovasai a hétvégi parallel verseny miatt
Kiakadtak az összetett éllovasai a hétvégi parallel verseny miatt
Fotó: Europress/AFP

Kiakadtak az összetett éllovasai a hétvégi parallel verseny miatt

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/12 17:33
Múlt vasárnap rendezték az idény második parallel óriás-műlesikló versenyét. Chamonix-ban a svájci Loic Meillard pályafutása első világkupa-győzelmét aratta, melynek köszönhetően megnyerte a mindössze két futamból álló szakági világkupát. A versenyzők jelentős része, köztük az összetett világkupáért harcoló Alexis Pinturault és Henrik Kristoffersen is élesen kritizálták a szerintük igazságtalan és veszélyes versenyszámot.

Az utóbbi évek egyik nyilvánvaló koncepciója, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) igyekszik egyre több parallel versenyt betenni a világkupa-sorozatba, melynek célja, hogy a nézők számára különösen izgalmas, a végsőkig kiélezett formulát hozzanak létre. A parallel számok kétségkívül látványosak, ugyanakkor az idei szezon alapján megállapítható, hogy sportszakmai szempontból a végeredmény kevésbé tűnik reálisnak, mint egy hagyományos versenyen. Alta Badiában a norvég Rasmus Windingstad szerezte meg élete első győzelmét, a hétvégén Loic Meillard tette meg ugyanezt. A versenyszám egyik dilemmáját jól mutatja, hogy Chamonix-ban a svájci Thomas Tumler úgy jutott el a döntőig, hogy az odáig vezető úton minden párharcban kiesett ellenfele. Tumlernek tehát nem kellett különösebb bravúrokat bemutatnia, egyszerűen csak végig kellett mennie a pályán a dobogóhoz.

A versenyzők közül többen erősen kritizálták a hétvégi versenyt, többek között az összetett világkupáért harcban álló Alexis Pinturault és Henrik Kristoffersen is erősen beleszálltak a FIS-be.

Alexis Pinturault a közösségi médiában fejezte ki felháborodását: „Úgy érzem, ma bohócot csináltak belőlem… minket (versenyzőket) egy show-műsor statisztájaként, nem pedig egy sportág főszereplőjeként használtak. Mióta fontosabb a sportban a szerencse, mint a teljesítmény? És milyen veszélyes ez a versenyszám? De legfőképp, mikor veszi végre figyelembe a FIS a versenyzők véleményét?”

Pinturault azon kívül, hogy igazságtalannak találta a versenyt, azt is erősen sérelmezte, hogy a formátum túlságosan sérülésveszélyes. Vasárnap az egyik ugrató komoly problémákat okozott a versenyzőknek, a futam tizenhárom bukást hozott. Az utóbbi időben remek formában síelő Simon Maurberger például olyan súlyos térdsérülést szenvedett kicsúszása következtében, hogy számára véget ért a szezon, ugyanígy járt az osztrák Stefan Brennsteiner is. Az elődöntőben pedig Tommy Ford majdnem magával sodorta Tumlert, amikor kettejük párharca során elveszítette az uralmat lécei felett.

Pinturault azt sem érzi tisztességesnek, hogy a rendezők nem tudtak két egyforma pályát kialakítani, a kék pálya egyértelmű előnyt jelentett. Miután a parallel versenyeken a második körtől kezdve már csak egy futam dönt a továbbjutásról, a szerencse és a pályabeosztás nem elhanyagolható faktor. Kristoffersen is kiállt francia riválisa mellett, megosztotta Pinturault bejegyzését, és jelezte, teljesen egyetért szavaival. Daniel Yule pedig felvetette a bojkott lehetőségét.

A svájci Justin Murisier arra kérdezett rá, valóban ez lenne-e a sportág jövője, hozzátéve, örül, hogy sérülés nélkül megúszta a versenyt. Maga a győztes, Loic Meillard sem rajongott különösebben a futamért, a parallel óriás-műlesiklás első szakági világkupa-győztese megjegyezte, teljesen felesleges két verseny alapján kiosztani egy kis kristálygömböt. A svájci Instagram-oldalán fogalmazta meg, mekkora szerencséje volt a verseny során: „Boldog vagyok, hogy a mai 'kaszinó-futamon ’ végül mellém állt a szerencse. Hálistennek egészben célba értem, és megoszthattam csapattársammal a győzelmet.”

A francia szlalomspecialista, Julien Lizeroux egy egészen megdöbbentő adattal igyekezett felhívni a figyelmet a szakág veszélyeire, posztjában összegyűjtötte azokat a versenyzőket, akik idén parallel versenyen sérültek meg. 

A már visszavonult Felix Neureuthernek sem nyerte el tetszését a versenyszám, szerinte a szakágnak semmi köze a sportághoz, a síelők nem snowboardosok, így értelmetlen számukra ilyen versenyt rendezni. A német azt javasolja, hogy a FIS rövidítse le a versenynaptárt, és csak a legendás helyszínek, mint például Kitzbühel, Schladming, Wengen, Bormio és St. Moritz kerüljenek be a programba.

Egyelőre kérdéses, hogy a FIS hogyan reagál a kritikákra, foglalkozik-e egyáltalán a versenyzők aggályaival. Mindenesetre előbb-utóbb megoldást kell találni a parallel versenyek problémáira. 

Hozzászólások