Alpesi sí - Két legenda búcsúja: kezdődik az alpesi sí-vb!
Két legenda búcsúja: kezdődik az alpesi sí-vb!
Fotó: Europress/AFP

Két legenda búcsúja: kezdődik az alpesi sí-vb!

Rév DánielRév Dániel Szabó GáborSzabó Gábor
2019/02/04 11:48

Hétfőn a nők első lesiklóedzésével veszi kezdetét az alpesi sí világbajnokság a svédországi Åréban. Az eseménnyel kapcsolatban megkérdeztük az Eurosport kommentátorait, hogy miért várják az év legfontosabb alpesi sí-eseményét, és mire számítanak az előttünk álló két hétben.

Horváth Mariann kicsit magára koncentrálva kezdte:

A legjobb a sí vb-ben, hogy azt jelenti, közeledik az igény vége és már láthatáron a szokásos éves saját síelés ;).

Utána azonban komolyabb hangvételre váltott:

Egy hobbi síző számára elképzelhetetlen jégpályán mennek, mindig van meglepetés és külön szórakoztató játék kisakkozni, hogy ki van épp olyan formában, hogy láttára még egy fűtött budapesti stúdióban is emelkedik az adrenalin szint.
Jók az egy futamosok, mert lenyűgöző látni, ahogy elképzelhetetlen sebességgel a határon síelnek, jók a két futamosok, mert azért itt is lehetnek meglepetések, ha az utóbbi időben nem is túl sokszor voltak. De a legjobb az a két futamos, ha a határon síelnek, azaz számomra az alpesi összetett, lánykori nevén a kombináció. Az örök reménnyel, hogy a második futam izgalmas lesz, hogy az elsőből hozott előnnyel esetleg nyerhet a szlalomosokkal szemben egy lesikló, hogy nem lehet 1-2 egész másodpercet hozni a rövidebb számban.
Meg hogy egyáltalán megmarad a sí vb műsorán. 

A nők kombinációs versenye február 8-án lesz, és a vb előtt nem tudni, hogy elindul-e a számban Mikaela Shiffrin. Mert ha elindul, akkor automatikusan ő lesz a legnagyobb esélyes, hiszen lesiklásban is képes megszorongatni a világ legjobbjait, miközben szlalomban sokszor őt nem tudják megközelíteni a riválisok. Ami viszont biztos, hogy nem lesz ott a versenyen a tavalyi olimpiai bajnok, Michelle Gisin ugyanis nem sokkal a világbajnokság előtt szenvedett súlyos sérülést.

Ez a szezon a legtöbb számban amúgy is a nagy nevek sérüléseiről szólt. A nők gyors számait az előző két szezonban három versenyző uralta, közülük Ilka Štuhec ebben a szezonban tért vissza egy térdszalag-szakadás után, míg Lindsey Vonn és Sofia Goggia a szezon elején sérültek meg. Goggia visszatérése sokkal jobban sikerült, hiszen bokatörése után első két versenyén egyaránt második lett, Vonn viszont rásérült korábban már többször műtött térdére Cortina d'Ampezzóban, és érzelmekkel teli módon jelentette be, hogy a világbajnokság lesz az utolsó versenye.

Lindsey Vonn: azt üvölti a testem, hogy meg kell állnom, itt az idő, hogy hallgassak rá | Hosszabbítás

Lindsey Vonn közösségi oldalain bejelentette, hogy az alpesi sí-világbajnokságot követően befejezi pályafutását. Az amerikai klasszis rengeteg sérüléssel küszködött az elmúlt években, és ugyan mindent megtett, hogy visszatérhessen, fájdalmai miatt a visszavonulás mellett kellett döntenie. Minden idők egyik legnagyszerűbb alpesi sízője búcsúzik a sportágtól.

Szabó Gábor is arra hegyezte ki beharangozóját, hogy Åréban búcsúzik a mezőnytől a sportág két korszakos egyénisége:

Ritkán fordul elő, hogy egy síző karrierje során két alkalommal is ugyanazon a helyszínen síeljen egy világbajnokságon, ám mivel Åre 2007-ben rendezett legutóbb vb-t, nem csak hogy lesznek jónéhányan, akiknek ez sikerül, de Lindsey Vonn és Manfred Mölgg akár ugyanúgy érmet is nyerhet, mint 12 éve, míg Aksel Lund Svindal ugyanúgy világbajnok lehet, mint akkor.
Bár a norvég akkor még az óriás-műlesiklást is behúzta, amiben manapság már nem is indul, és Vonnt még leánykori nevén Kildownak hívták (azóta meg már Vonntól is elvált), kettejüket nem csak az årei érem köti össze, hanem az is, hogy mindketten bejelentették: ez lesz utolsó versenyük. Továbbá, hogyha a testük engedte volna, akkor alighanem folytatták volna még, de a testük nem engedte.
Svindal, bár kihagyta Kitzbühelt és kihagyta volna Garmischt is, ha lett volna verseny, simán lehet érmes, sőt akár világbajnok is megint, bár fáj a térde, de egy-két versenyre össze tudja még szedni magát. Mint ahogyan nyilván Vonn is, csak az amerikainak picit kevesebb versenye volt az elmúlt időszakban. Bár az önbizalmát ez olyan nagyon azért nem szokta befolyásolni.
Szóval Svindal dobogós lehet, de nem ő a topfavorit. A gyorsszámokban a Feuz, Paris, Krichmayr hármast kell megverni alighanem, ami azért érdekes, mert utóbbi kettőnek semmiféle címe nincs eddig. Krichmayr ellenben kettőt nyert tavaly ugyanitt a VK-döntőn, és Wengenben élete legnagyobb győzelmét aratta, ami azért nem rossz ajánlólevél. Azt is látni kell viszont, hogy a gyors számokban azért időről időre akadnak nagy meglepetések világversenyeken, hiszen egyfelől itt csak egyszer kell lejönni, másfelől pedig az időjárás is tényező lehet. Tizenkét éve Patrick Staudacher nyerte a super G-t, aki se előtte, se utána nem nyert semmit. Åre különösen olyan lejtő, ahol előfordulhat meglepetés, hiszen nem olyan nehéz, talán nem domborítja ki annyira a tudást, ellenben elég változékony az idő, egy erőteljes szélforduló például sok mindenről dönthet.
Nem így a technikai számokban. Ott azért várhatóan azok lesznek elöl, akik a világkupa-versenyeken elöl voltak. Ez praktikusan ugye Marcel Hirschert jelenti, akinek rontania kell ahhoz, hogy ne szerezzen két újabb világbajnoki címet (a kombinációt és a csapatversenyt kihagyja). A legjobb Hirscher ellen talán senkinek nincs esélye, de a rontás azért erőteljesen benne van ezekben a számokban, gondoljunk csak az olimpiára, ahol az osztrák kiesett műlesiklásban. Arról nem beszélve, hogy a tervek szerint nem injekciózzák majd a pályát Åreban, így a versenyeket nem jégen, hanem havon rendezik majd.  Ez azért picit megkavarhatja a lapokat.
Vagy az is lehet, hogy nagyon, ilyen verseny idén ugyanis nem nagyon volt.

Mint ahogy a számok nagy része is, úgy az is szinte megtippelhetetlen, hogy ki lesz a világbajnokság legnagyobb alakja. Simán elképzelhető, hogy Mikaela Shiffrinről fog szólni az årei vb, az amerikainak ugyanis már 13 győzelme van ebben a szezonban a világkupában, és akár négy aranyéremmel is hazamehet Svédországból.

De azért is vártuk mindannyian a világbajnokságot, mert az is lehet, hogy hiába a világkupa-dominancia, Shiffrin arany nélkül távozik, és tele lesz a vb olyan meglepetésekkel, mint amilyen Ester Ledecká olimpiai aranya volt egy évvel ezelőtt.

Az Eurosport a világbajnokság minden versenyét, beleértve a lesiklóedzések nagy részét is, élőben közvetíti, az első verseny a női szuperóriás-műlesiklás lesz, kedden déltől!

Hozzászólások