Alpesi sí - Ingemar Stenmark: Odaadnám Lindseynek a rekordom, ha lehetne
Ingemar Stenmark: Odaadnám Lindseynek a rekordom, ha lehetne
Fotó: Europress/AFP

Ingemar Stenmark: Odaadnám Lindseynek a rekordom, ha lehetne

Schindler AndrásSchindler András
2019/02/09 12:43

A 86-szoros világkupa-győztes Ingemar Stenmarkot az Aréban zajló alpesi sí-világbajnokságon kérdezték Lindsey Vonnról, és arról, vajon ki döntheti meg a rekordját a közeljövőben.

A most 62 éves sílegenda neve szinte minden héten előkerül, ha bármilyen téli sporttal kapcsolatos rekordot szóba hozunk. Alpesi síben Ingemark Stenmark egy "márkanév", olyan mint biatlonban Ole Einar Björdalen vagy sífutásban Marit Björgen. Ők mind szinte megközelíthetetlen rekordokat állítottak fel a karrierjük során: Stenmark  86 világkupa-futamot nyert, Björndalen 96-ot (1 győzelem sífutásban és 95 biatlonban), míg Marit Björgen 84-et.

Ha ezt a három számot nézzük, akkor leginkább a Stenmark-féle csúcs volt veszélyben, mivel Lindsey Vonn a 2017/18-as idényben az 5 győzelmével már a 82. világkupa-trófeáját is begyűjtötte, éppen Aréban a tavalyi szezonzáró verseny lesikló számában. Sokan ekkor már a tenyerüket dörzsölték, hogy a sportrekordok évtizedében - szinte nincs egy sportág, ahol valaki valamilyen csúcsot ne döntene meg - még egy korszakalkotó mérföldkőhöz érkezünk. Négy világkupa-siker csak összejön még Vonnak valahogy, mondogatták sokan. De Lindsey Vonnak nem jött össze. Mondhatjuk már múlt időben, mivel a holtszezon, a szezonbeli sérülések és mint utólag kiderült, az évek során kezelt, és nem kezelt fájdalmak miatt Lindsey Vonn felhagyott a rekordok üldözésével, és a világbajnokság után nem versenyez tovább. 

Lindsey Vonn: azt üvölti a testem, hogy meg kell állnom, itt az idő, hogy hallgassak rá | Hosszabbítás

Lindsey Vonn közösségi oldalain bejelentette, hogy az alpesi sí-világbajnokságot követően befejezi pályafutását. Az amerikai klasszis rengeteg sérüléssel küszködött az elmúlt években, és ugyan mindent megtett, hogy visszatérhessen, fájdalmai miatt a visszavonulás mellett kellett döntenie. Minden idők egyik legnagyszerűbb alpesi sízője búcsúzik a sportágtól.

"Nagyon szomorú, hogy Lindsey így fejezi be a karrierjét. Odaadnám neki a rekordom, ha lehetne, annyira közel volt hozzá. Nagyon sajnálom. Fontos volt neki, de most már érthető, hogy nem akar ezzel foglalkozni" - mondta Stenmark.

A statisztikusoknak és a rekordhajhászoknak most egy új kiszemeltre lesz szükségül. Vajon ki és mikor foghatja be a már említett három legendát? Alpesi síben két jelölt is akad: Marcel Hirscher és Mikaela Shiffrin. A többiak viszont fényévekre vannak Stenmarktól. Az osztrák 68 világkupa-győzelemnél jár, míg az amerikai csodalány 56-nál. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a két síző a mostani formáját még 2-3 évig tartani tudja, akkor kerülhetnek a rekord közelébe. Előbb biztosan nem.

"Csodálom Marcel technikáját, erős és agresszív a sízés közben. Mikaela meg eszméletlen" - tette hozzá Stenmark, aki szerint elsőként Marcel Hirscher lehet, aki megdönti a rekordját.

És ha már említést tettünk a másik két csúcstartóról, akkor a teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Ole Einar Björdalenre a most 76 világkupa-győzelemnél tartó Martin Fourcade lehet veszélyes, amennyiben még pár évet kibír a pályafutása, és nem lesz veszélyes kihívója (jelenleg Johannes Boe rengette meg a francia trónját). Marit Björgen rekordját meg kőbe véshetjük, mivel valószínűleg a mi életünkben nem látunk bárkit is, aki túlszárnyalná azt a bizonyos 84 győzelmet. 

via részben

Hozzászólások