Alpesi sí - Hivatalos: Bode Miller befejezi
Hivatalos: Bode Miller befejezi
Bode Miller (Fotó: Europress/Getty)

Hivatalos: Bode Miller befejezi

Pintér LászlóPintér László
2017/10/31 20:01

A bejelentés aligha lepett meg bárkit is, bár még nincs egy éve, hogy a visszatérését komolyan gondoló Millerről írtunk. Tavaly december óta azonban sok minden változott.

Az első jel, amiből arra következtethettünk, hogy ez a visszatérés mégsem jön el, az az idei amerikai alpesisí-válogatott kihirdetése volt. A 40 éves Miller ugyanis nem szerepelt a keretben.

Sokáig úgy tűnt, hogy a visszatérésének csak bürokratikus akadálya van. Jogi úton támadta korábbi síszponzorát, a Headet, hogy a saját érdekeltségébe tartozó Bomber márkával térhessen vissza.

Bode Miller a jog hálójában | Hosszabbítás

Bode Miller továbbra is jogi úton próbálja kiharcolni a lehetőséget, hogy visszatérhessen a sípályára. Egyelőre azonban nem áll túl jól a szénája. Legalább egy éve foglalkoztatja az alpesi sí kedvelőket Bode Miller esetleges visszatérése. A média is folyamatosan spekulál, és Bode nyilatkozataiból egyértelmű, hogy vissza akar térni.

Ez a próbálkozás azonban elbukott. Hogy döntésében ennek végül mekkora szerep jutott, azt nem tudni, ő indoklásában ezt most egy szóval sem említette.

Az ismert Emmy-díjas amerikai sportriporternek, Graham Bensingernek adott interjújában Miller kifejtette, hogy mentálisan talán erősebb, mint korábban, márpedig ez az egyik legfontosabb tényező ahhoz, hogy valaki sikeres alpesi síző lehessen, hogy hiba nélkül tudjon lejönni egy lejtőn. Bár a szlalomhoz már nem lenne elég robbanékony, a gyorsasági számokban és óriás-műlesiklásban szerinte még fizikailag is képes lenne arra a teljesítményre, ami a versenyképességhez szükséges.

A kérdésre azonban, hogy mekkora esély van arra, hogy profi sízőként lássuk viszont, a következő választ adta:

„Nulla, nincs rá esély. Nem tudom, mit értesz pontosan profi alatt, de nem fogok többé versenyezni a világkupában. Befejeztem. Hosszú ideig versenyeztem, és nem érzem már rá a vágyat, hogy folytassam.”

Miller a műsorban beszélt a döntés hátteréről, valamint arról is, hogy mi tehet egy alpesi sízőt sikeressé. Nem tartja elképzelhetőnek, hogy az ő korában, az egyéb kötelezettségei mellett elérje azt a formát, ami az élvonalbeli versenyzéshez szükséges lenne, közben pedig még jó apa is legyen.

Korábban már többször szóba került a visszavonulása, ezt azonban azért nem lépte meg, mert nem csak a győzelmek voltak már számára fontosak. Foglalkoztatta, hogy milyen örökséget hagy hátra. Szeretett volna pozitív változásokat elérni a rendszerben, a síszövetségben. Konkrétumokat nem említett.

Bode Miller minden idők legsikeresebb amerikai férfi sízője, olimpiai érmek tekintetében pedig a férfi kategóriaszűkítést is elhagyhatjuk. Négy különböző versenyszámban hat olimpiai érme van, köztük egy arany, három ezüst és két bronz. Ezeket három különböző olimpián gyűjtötte. Négy világbajnoki címét szintén négy különböző számban szerezte.

Ragyogó pályafutása során 33 győzelmet szerzett a világkupában, a férfi sízők közül ötödikként minden szakágban tudott nyerni. Kétszer nyerte meg az összetett világkupát, továbbá egyszer az óriás-műlesiklás, kétszer pedig a szuperóriás-műlesiklás kis kristálygömbjét vihette haza. Kombinációban háromszor volt a szezon legjobbja.

Eredményei magukért beszélnek, de ha csak egyetlen pillanattal kellene jellemezni Bode Miller karrierjét, akkor az a 2008-as kitzbüheli lesiklása, amikor mandinerből is dobogóra tudott állni. Ettől még a sokat tapaszalt osztrák kommentátoroknak is elállt a szava:

Az amerikai nézőknek nem kell teljesen lemondaniuk kedvencükről, a négygyermekes apuka ugyanis szakkommentátorként az NBC olimpiai stábját erősíti majd Phjongcshangban. 1998 után először vesz részt úgy téli olimpián, hogy nem versenyez.

Sokunknak fog hiányozni.

Bode, köszönet mindenért, egy élmény volt!

Via skionline.ch, skiracing.com

Hozzászólások