Alpesi sí - Hirscher visszavonulásával nyílt harc várható a nagy kristálygömbért
Hirscher visszavonulásával nyílt harc várható a nagy kristálygömbért
Fotó: Europress/AFP

Hirscher visszavonulásával nyílt harc várható a nagy kristálygömbért

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/10/20 20:19
Október 27-én a söldeni óriás-műlesiklással elkezdődik a szezon a férfi alpesi sízők számára. A sportág elmúlt évtizedének legjelentősebb versenyzője, Marcel Hirscher még szeptember elején bejelentette visszavonulását. A nyolcszoros összetett világkupa-győztes hatalmas űrt hagy maga után, távozása ugyanakkor utat nyit a többieknek az összetett világkupa felé.

Marcel Hirscher zsinórban nyolc éven át dominálta az összetettet, és miután a tavalyi szezont követően egy másik óriási klasszis, Aksel Lund Svindal is szögre akasztotta a lécet, Carlo Janka maradt az egyetlen olyan versenyző a mezőnyben, aki korábban nyert már összetett világkupát. Izgalmas szezonra van kilátás, megnéztük, kik profitálhatnak Hirscher visszavonulásából!

Henrik Kristoffersen

Talán Kristoffersen lehet a legnagyobb nyertes, még ha ő úgy is nyilatkozott, hogy kissé csalódott Hirscher döntése miatt. A norvég maga szerette volna megfosztani a nyolcszoros címvédőt trónjától. Kristoffersen 2016-ban le tudta győzni Hirschert a szlalom kis kristálygömbért folytatott harcban, és már többször jelezte, hogy technikai számokban ő lehet az osztrák trónörököse. A norvég 2016-ban és 2018-ban is második helyen zárt összetettben, tavaly pedig folyamatosan gyűjtögette a második helyeket Hirscher mögött.

Kristoffersen még mindig csak 25 éves, az előző szezonban rengeteget fejlődött óriás-műlesiklásban, nem véletlenül nyerte meg ebben a számban a világbajnokságot Aréban. Ha a szlalom is úgy megy neki, mint pályafutása első éveiben, amikor rendszeresen verte Hirschert is (Kristoffersen tavaly csak ötödik lett a szakági világkupában), akkor nagyon nehéz dolga lesz a többieknek, hogy legyőzzék a norvégot.

000_1DH8LL.jpg Fotó: Europress/AFP

Alexis Pinturault

A franciák régóta bíznak abban, hogy Pinturault előbb-utóbb összetett világkupát nyer. A kombináció tavalyi világbajnoka eddig sosem volt igazán nagy harcban ezért, sőt az óriás-műlesiklás szakági világkupáért folytatott versenyben is rendre alul maradt Hirscherrel szemben. A 28 éves franciának minden esélye megvan arra, hogy elhódítsa idén a nagy kristálygömböt, tavaly ugyanis összetettben ő zárt a második helyen, megelőzte tehát Kristoffersent. A norvég valamivel esélyesebbnek tűnik idén, Pinturault azonban olyan szempontból előnyben van fő riválisával szemben, hogy alpesi kombinációban és Szuper-G-ben is szerezhet értékes pontokat, miközben Kristoffersen csak két számban versenyez.

000_1EQ8S8.jpg Fotó: Europress/AFP

Clement Noel

A 22 éves francia a tavalyi szezon legnagyobb felfedezettje lett azzal, hogy januárban két klasszikus helyszínen, Kitzbühelben és Wengenben is győzni tudott szlalomban. Noel nem az összetett világkupáért száll harcba, szlalomban azonban megnyerheti a kis kristálygömböt. Nem ő a legnagyobb esélyes, hiszen akadnak nála rutinosabb, stabilabb versenyzők is, ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy a francia jön ki a legjobban a szakági világkupáért folytatott harcból, főleg ha azt nézzük, hogy tavaly Hirscher mögött másodikként zárt.

000_1CF331.jpg Fotó: Europress/AFP

Marco Odermatt

A svájciak hatalmas reményeket táplálnak Odermatt iránt, aki 2018-ban öt aranyérmével tarolt a junior vb-n, tavaly pedig a felnőttek között is adott egy kis ízelítőt abból, miért lehet ő az alpesi sí következő meghatározó alakja. A 21 éves versenyzőtől az idei szezonban még nem várható, hogy harcban lesz az összetettért (bár akár meg is lepheti a mezőnyt), viszont ha óriás-műlesiklásban úgy folytatja az évet, ahogy tavaly abbahagyta (a szezon utolsó két versenyén dobogón állt), akkor idén a szakági világkupában számolni kell vele. A svájci olyan szempontból hatalmas előnyben van a többiekkel szemben, hogy technikai és gyorsasági számokban is megállja a helyét, szlalomon kívül minden más szakágban bemutatkozott már a világkupában.

000_1EP3C1.jpg Fotó: Europress/AFP

Loic Meillard

A 22 éves svájci lépésről lépésre halad, folyamatosan fejlődik, így a technikai számokban az elmúlt években egyre jobban kellett figyelni rá. Stabilitásban még nem veszi fel a versenyt Kristoffersennel vagy Pinturault-val, ha idén is annyit fejlődik, mint a korábbiakban, bőven előfordulhat, hogy Meillard hosszú távon is veszélyes lesz a legjobbakra.

000_1BP7KD.jpg Fotó: Europress/AFP

Marco Schwarz

Az osztrákokat különösen fájdalmasan érinti Hirscher visszavonulása, az idei szezont illetően így Marco Schwarzban bíznak. Schwarz februárban végén komoly térdsérülést szenvedett, emiatt nem is áll rajthoz a szezonnyitón Söldenben, és kérdéses, milyen formában vág neki az idei télnek. A 23 éves osztrák nemcsak sérülése miatt nem tartozik a legnagyobb esélyesek közé, egyelőre elég stabilnak sem tűnik ahhoz, hogy harcba szálljon a kristálygömbökért. Schwarz tavaly már megmutatta, hogy megvan a sebessége és technikája ahhoz, hogy átvegye Hirscher helyét az osztrák válogatott élén, ha minimalizálni tudná a kiesések számát, akár ő is odaérhetne a végén.

000_1DH7AC.jpg Fotó: Europress/AFP

Mire mennek a gyorsszám-specialisták?

Hiába vonult vissza Marcel Hirscher, a versenynaptárból adódóan a gyorsszám-specialisták idén sem számítanak igazán esélyesnek az összetett világkupáért folytatott harcban. Az ő sanszuk az lehet, ha a trónkövetelők nehezebben viselik a nyomást, és technikai számokban mondjuk Kristoffersen és Pinturault sem lesz igazán domináns, esetleg többet hibáznak, és pontokat veszítenek.

Az előző szezon alapján Dominik Paris lehet leginkább esélyes, az olasz hét versenyt megnyert, és végül negyedik lett összetettben. Ugyanakkor Kjetil Jansrudról sem szabad elfeledkezni, aki 2015-ben és 2017-ben Hirscher mögött másodikként zárt, tavaly azonban gyengébben szerepelt, nem tudni, idén mennyire szedi össze magát.

000_1E56YS.jpg Fotó: Europress/AFP

Az osztrákok különösen bíznak Vincent Kriechmayrben, aki egyébként élesen kritizálta a Nemzetközi Síszövetséget, szerinte ugyanis nem fair a technikai és a gyorsasági versenyek aránya. Miközben lesiklásból és Szuper-G-ből összesen 19 futamot rendeznek (ha nem szól közbe az időjárás), addig 24 technikai verseny került a naptárba. Kriechmayr azt is sérelmezte, hogy a versenyzőknek nincs beleszólásuk a döntésbe, így a gyorsszám-specialistáknak Hirscher visszavonulása ellenére sincs esélyük harcba szállni az összetettért.

Valóban nehéz elképzelni, hogy a gyors számok kedvelői közül kerüljön ki a 2019/20-as összetett világkupa bajnoka, ennek ellenére Hirscher távozása megkeverheti a kártyákat, akár meglepetés is születhet a szezonban.

Hozzászólások