Alpesi sí - Hirscher blog: "Nehéz leírni, hogy milyen briliáns estét éltem át"
Hirscher blog: "Nehéz leírni, hogy milyen briliáns estét éltem át"
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: "Nehéz leírni, hogy milyen briliáns estét éltem át"

Schindler AndrásSchindler András
2018/01/26 09:06

Marcel Hirscher egy újabb mérföldkövet ért el pályafutása során; megnyerte az 54. világkupa-futamát Schladmingban, és ezzel utolérte Hermann Maiert a győzelmek számát tekintve. Erről, és a kitzbüheli második helyezésről is írt a blogbejegyzésében.

Idén nagyon próbálok törekedni arra, hogy az energiaszintem állandó legyen a dél-koreai olimpia előtt, ami azt jelenti, hogy teljesen más időbeosztásom van. Kitzbühelben a verseny előtti csütörtökön csak egy médiatalálkozó erejéig jelentem meg, majd hazamentem, és két edzést is végeztem Reiteralmban. Kihagytam a szuperóriás-műlesiklást két okból is. Az egyik, hogy irtó nehéz a pálya, a másik, mert nem sokat tesz hozzá a sikeremhez, és kevesebb időm marad edzeni. Ezért is reménytelen, hogy ebben a számban elinduljak az olimpián, ráadásul a csapattársaim nagyszerűen teljesítenek, és teljesen megérdemlik ők legyenek ott Dél-Koreában.

Hirscher szombaton érkezett meg a műlesikló versenye előtt az osztrák alpesi városba, mivel nem akart lemaradni a lesiklásról.

Szurkoltam a csapattársaimnak, de nagyon örülök Thomas Dressen sikerének is. Egy nagyon szerethető srác, aki most megmutatta a világnak mire is képes. Ami meglepett még, hogy a hétvégén mintegy 1,7 millió néző követte a versenyeket.

A vasárnapi műlesikló verseny nagy kihívás volt Marcel Hirscher számára, hiszen hazai közönség előtt érhette utol Hermann Maiert az 54. világkupa-győzelmével. Azonban nem úgy készültek fel a versenyre, mint ahogy kellett volna.

A Ganslernhang egy nagyon nehéz lejtő és a hóviszonyok is trükkösek voltak. Egyértelmű, hogy rosszul mértük fel a helyzetet. Amíg a szezon elején sikerült a műlesiklásra és az óriás-műlesiklásra kevés gyakorlással is jól felkészülni, addig Kitzbühelben kiderült, hogy a jeges lejtőre és a friss hóra, nem tudtuk a sílécemet megfelelően előkészíteni. Ilyen körülmények között még nem teszteltünk.

Már tudtam, amikor a kettes rajtszámmal indultam, hogy lehetetlen lesz itt nyernem. Az első síző a friss havat még nem tudta letakarítani a pályáról, így nem volt kérdés, hogy Henrik képes lesz kihasználni ezt az előnyt és adott egy másodpercet az első futamban. A második menetben ez már nem volt probléma. Nem véletlen, hogy egy tizeddel már gyorsabb voltam Henriknél, aki végül 0,97 századdal nyert. Persze így is nagyszerű a második hely, főleg hogy milyen közönség előtt sikerült ezt elérnem.

Nem sikerült tehát Marcel Hirschernek a rekordbeállítás, mivel a szezonban először Henrik Kristoffersen gyorsabb volt nála. De ami késik, nem múlik, szokták mondani. Két nappal később Schladmingban folytatódott a világkupa, egy újabb műlesikló versennyel, egy újabb legendás helyszínen, a fanatikus osztrák szurkolók előtt.

A verseny előtt hétfőn egy lámpafényes edzést tartottunk. Az egyik reflektorunk kiégett, így egy fejlámpát használtunk, de ezzel nem teremtettünk ideális feltételeket a keddi futam előtt. De ez is kifizetődött. A verseny nem volt tökéletes, mivel a pálya egyes részei nem voltak olyan kemények, mint azt gondoltam volna. De így is két tizeddel gyorsabb voltam Henriknél.

A második futamban Michi Matt és Chris Hirschbühl sem járt szerencsével, mindkettőjükön nagy teher volt, ami nagyon bosszantó tud lenni. Láttam Henrik szenzációs második menetét. Akkor tudtam, most a mindent vagy semmit játék következik. Ide nem pontokért jöttem, hanem a győzelemért. Így a késsel a fogaim között kezdtem el a második menetet, teljesen a határokon síeltem, és sikerült. Mindkét futamban én voltam a leggyorsabb és végül 39 századdal megvertem Henriket.

Marcel Hirscher megnyerte az 54. világkupa-versenyét, és minden idők legjobb osztrák férfi alpesi sízője lett, Hermann Maierrel holtversenyben.

Nehéz leírni, hogy milyen briliáns estét éltem át a 45 ezer szurkoló előtt. Sajnos volt egypár idióta, aki hógolyókat dobált a verseny során, amely teljesen sportszerűtlen és szégyenteljes dolog volt. Nagyon sajnálom Henriket, és mivel külföldön nekem is volt ilyen tapasztalatom, így tudom, hogy ez nem egy vicces dolog.

A versenyt követően szerdán Marcel Hirscher és az osztrák csapat letette az olimpiai esküt, így két fontos esemény is bearanyozta Hirscher hetét. De nincs megállás, mivel a férfiak Garmisch-Partenkirchenben folytatják a világkupa-sorozatot, ahol lesiklást és vásárnap óriás-műlesiklást rendeznek. Nem nehéz kijelenteni, hogy az osztrák esélyes az 55. világkupa-győzelmére is!

via

Hozzászólások