Alpesi sí - Hirscher blog: Ki gondolná, hogy Bulgáriában egyáltalán lehet síelni?
Hirscher blog: Ki gondolná, hogy Bulgáriában egyáltalán lehet síelni?
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: Ki gondolná, hogy Bulgáriában egyáltalán lehet síelni?

Schindler AndrásSchindler András
2019/02/28 11:33

Marcel Hirscher a svédországi alpesi sí-vb után elindult Stockholmban a városi parallel óriás-műlesiklásban és a banskói világkupán is, de most nem a győzelmekről, inkább az elvégzett munkáról és a nyolcadik összetett kristálygömbjéről írt szokásos blog bejegyzésében.

"Nem sok időm volt pihenni az utolsó írásom óta, mivel Are után máris Stockholmban versenyeztem a városi viadalon, amelyről tudni lehet nem a kedvenc szakágam. Mégis teljesen elégedett voltam az eredményemmel; a meneteim jók voltak, és az hogy a kapukon a zászlók lejjebb voltak, sokkal jobbá tette a versenyt. Sajnos az második fordulóban Ramon Zenhausern volt az ellenfelem, aki többször bizonyította ennek a versenyzési formának az egyik legjobbja. Nem véletlenül itt volt számomra az este végállomása. A teljesítményem ismét egy bizonyíték, hogy nem mindig a helyezés számít, csak az, hogy kihozod magadból a maximumot, és egy jó eredményt tegyél le az asztalra. Ráadásul sikerült a műlesiklás kis kristálygömbjét is bebiztosítanom, ezzel a szerényebb 8. helyezéssel is.

marcel hirscher-bansko2.jpg Fotó: Europress/AFP

A következő verseny Banskóban volt. Legyünk őszinték. Ki gondolná, hogy Bulgáriában egyáltalán lehet síelni? Vannak ott helyek? Kárpátok? Vannak síelésre alkalmas helyek? Sokan feltehetik ezeket a kérdéseket Ausztriában, amelyek bennem is felmerültek a Szófiába tartó gépen. De nagy meglepetésben volt részem. Banskó egy fantasztikus síparadicsom mintegy 2500 méter magasan, modern síliftekkel, tökéletesen karbantartott pályákkal. Ez is megmutatja, hogy mennyire elterjedt a síelés világszerte. A futamokat tökéletesen megrendezték, az egész környezet megfelelő volt. Sokkal jobb volt, mint egy-két hely az Alpokban.

A célom Banskóban - a körülményektől eltekintve - annyi pontot megszerezni, amennyit csak lehet. Elég nagy kihívás volt, főleg azért, mert nem tudtam megfelelően felkészülni a futamokra. A hangsúly a főbb számaimon volt és utoljára szuper G-ben az egy évvel ezelőtti világkupa-döntőn síeltem Aréban. A mostani verseny előtt erre a számra (kombinációs szuper-óriásműlesiklás) egyetlen napot készültem, így az 1.83 százados hátrány a nehéz viszonyok között minden volt csak nem csalódás. Persze jobb lett volna előrébb végezni, mert a 16. hellyel csak a 13-as rajtszámot kaptam szlalomban. Szerencsére a pálya jó állapotban volt, így jól tudtam síelni. A győzelemtől messze voltam, mivel Alexis Pinturault ismét megmutatta, hogy mennyire komplex síelő, azzal hogy 5. lett a szuper-G-ben. Számomra a végén a második hely és a 80 pont volt a csúcs, és egy újabb nagy lépés a nyolcadik összetett világkupa győzelmem felé. 

Miután törölték a másnapi hagyományos szuper-óriásműlesikló futamot, már csak az óriás-műlesiklás volt hátra. A hóesés és az extrém hideg igencsak megváltoztatta a feltételeket. Megérzésből kellett síelni, amely mindenkinek nagy kihívás volt. Ezzel sikerült megszereznem a vezetést az első futam után. A másodikban viszont a sötétebb látási viszonyok megnehezítették a dolgom. A cél az volt, hogy ne essek ki és pontokat szerezzek. Néhány apró hiba gyengébb második menetet eredményezett, és így csak második lettem. Ezzel is megvan az óriás-műlesiklás kis kristálygömbje, és jó esélyeim vannak az összetett elsőségre is. Különösen fontos számomra, hogy az előző szezonok során ilyen korán még sosem sikerült a két kisebb kristálygömböt megszereznem!

marcel hirscher-bansko.jpg Fotó: Europress/AFP

Sajnos azért volt rossz hír is Banskóban, mivel Marco Schwartz térdsérülése elég komoly! Blacky nagyon intenzív és sikeres felkészülésen van túl. A három vb-érem, a stockholmi harmadik helyezése kimagasló. Szerette volna pénteken a kombinációs kristálygömböt is megszerezni, és szerintem sikerült is volna neki. Alexis volt a kemény ellenfél, és ezért is sokat kellett kockáztatnia. Végül egy ugrató lett a veszte. Remélhetőleg sikeres lesz a felépülése a gyors orvosi beavatkozásnak is köszönhetően, és erősen térhet vissza a következő szezonra. Nagyon bízom benne, hogy ő lesz a következő osztrák összetett világkupa-győztes!

Számomra most jön egy kis pihenés, mert még mindig nem vagyok tökéletesen egészséges. A kvitfjelli versenyeket kihagyom, és ,majd Kranjska Gorában sorra kerülő futamokra valamint a világkupa-döntőre készülök.

via


Hozzászólások