Alpesi sí - Három negyedik hely után összejött a vb-győzelem Kristoffersennek
Három negyedik hely után összejött a vb-győzelem Kristoffersennek
Fotó: Europress/AFP

Három negyedik hely után összejött a vb-győzelem Kristoffersennek

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/15 20:38
A norvég Henrik Kristoffersen nyerte pénteken a férfi óriás-műlesiklást a svédországi Arében zajló alpesi világbajnokságon.

A szám óriási csatát hozott a három legnagyobb esélyes között, ugyanis az első futam után a kombináció világbajnoka, Alexis Pinturault mindössze egyetlen tizeddel előzte meg a szám olimpiai bajnokát és címvédőjét, Marcel Hirschert és 19 századdal a norvég sízőt, aki kiváló vk-szereplései ellenére még nem állhatott dobogóra vb-n, amelyen háromszor is negyedik volt.

A 24 éves Kristoffersen - aki ebben az idényben bár hatszor volt dobogós a világkupa-sorozatban, egyszer sem győzött - fantasztikus második futamot produkált. Nagy tempója ellenére nem követett el komoly hibát, így összesítésben jobbnak bizonyult a betegséggel bajlódó osztrák, illetve francia riválisánál is, aki a harmadik helyre esett vissza.

Kristoffersen úgy aratta pályafutása első vb-diadalát, hogy 16 vk-futamelsősége közül egyetlen egy született óriás-műlesiklásban, a többit szlalomban érte el. Hirscher harmadik vb-ezüstjét nyerte ebben a számban, míg Pinturault a második bronzot.

Egy éve a phjongcshangi olimpián ugyanez a trió állhatott dobogóra ebben a számban, akkor Hirscher mögött Kristoffersen volt az ezüst- és Pinturault a bronzérmes.

A szám csütörtöki selejtezőjében Nagy Bence kiesett az első futamban, Maróty Mátyás viszont 48. helyével egy indulási jogot szerzett a 120 fős mezőnyben. Ezt Nagy Bence kapta, mivel a kieséséig jobb időeredménye volt honfitársánál, ugyanakkor javítania pénteken sem sikerült, szintén az első futamban esett ki.

Eredmények, férfi óriás-műlesiklás, világbajnok:
Henrik Kristoffersen (Norvégia) 2:20.24 perc (1:10.15 p/1:10.09 p)
2. Marcel Hirscher (Ausztria) 2:20.44 (1:10.07/1:10.37)
3. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:20.66 (1:09.97/1:10.69)

MTI

Hozzászólások