Alpesi sí - „Ezt a rekordot senki nem fogja megdönteni” – pályatársak Marcel Hirscherről
„Ezt  a rekordot senki nem fogja megdönteni” – pályatársak Marcel Hirscherről
Fotó: Europress/AFP

„Ezt a rekordot senki nem fogja megdönteni” – pályatársak Marcel Hirscherről

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/09/07 16:41
Amint azt a héten megírtuk, visszavonult Marcel Hirscher, minden idők egyik legnagyobb alpesi sízője. A 30 évesen lecsatoló osztrák nemcsak a szurkolóknak fog rettentően hiányozni. A pályatársak is köszöntötték Hirschert saját social media felületeiken.

Több száz médium, sportmárkák, közéleti személyiségek, politikusok és persze a sportolótársak is búcsúztak Master Hirschertől, vagy éppen abbéli örömüket fejezték ki, hogy egy időben versenyezhettek egy ekkora legendával. Marcel Hirscher kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok, aki 8 egymást követő évben nyerte el az összetett világkupát, vele az összetettért járó kristálygömböt.

Visszavonul Marcel Hirscher, az alpesi sí Mozartja | Hosszabbítás

Szerda estére sajtótájékoztatót hívott össze Marcel Hirscher. Az elmúlt nyolc év összetett alpesi sí világkupa győztesének bejelentését élőben közvetítette az ORF, hazája közszolgálati tv-je. És ahogy arra számítani lehetett, Hirscher bejelentette: nem folytatja csodálatos pályafutását az októberben kezdődő új szezonban. Minden idők egyik legjobb sízője 30 évesen akasztja szögre a léceket.

Nem csoda hát, hogy özönlenek a búcsúzó üzenetek. A kétszeres világbajnok, Phjongcsangban viszont Hirscher mögött második helyen végző Alexis Pinturault például angol és német nyelvű videóban jelentkezett. „Általad én is jobb sízővé váltam” – mondta a francia versenyző. A korszak másik nagy zsenije, Aksel Lund Svindal egy közös képet rakott ki kettőjükről, amiben feltételezhetően egy verseny után gratulálnak egymásnak.

„Megéltem életed néhány nagy pillanatát, és büszke vagyok rá, hogy a versenytársad lehettem. Számomra te vagy minden idők legnagyobb sízője, és biztos vagyok benne, hogy mindenki, akivel együtt versenyeztél, 100 %-ban egyetértene velem”

– közli a nagy szavakat Hirscherrel és a világgal.

Nem maradhatott ki a sorból Ted Ligety sem, aki igaz bajnoknak nevette osztrák vetélytársát, és egy képen együtt pezsgőznek a dobogón.

Hirscher visszavonulásáról néhány női versenyző is említést tett. A jelen két amerikai sztárja egyaránt lerótta tiszteletét. A szintén idén visszavonult Lindsey Vonn négy olyan évben is nyert összetett világkupát, amelyikben az osztrák is. Az egyik ilyen közös kristálygömbös képükkel tiszteleg a Twitteren, és annyit mond:

„ez a 8 győzelem egy olyan rekord, amit soha senki nem fog megdönteni.”

Erre jelenleg talán annak a Mikaela Shiffrinnek van lehetősége, aki már háromnál jár, de még mindig csak 24 éves. A már most ötszörös világbajnok Shiffrin érzelmes Twitter folyamban köszöni meg mindazt, amit tanulhatott a nagy mestertől.

Itt nem áll meg a sor, rajtuk kívül sokan búcsúztatják az élsporttól Hirschert, többek között az osztrák válogatott társ Hannes Reichelt vagy a fiatal Katharina Liensberger is, ahogy a korábban visszavonult Tina Maze is egyértelművé tette, megérti, miért nézi mostantól inkább a hegyeket az osztrák síelő.

Persze Hirscher köszöntésére beálltak különböző szervezetek és cégek is. A síszövetségtől kezdve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon át számos médiumig sokan, így a Hosszabbítás is megemlékezett a nagyszerű pályafutásáról.

Hozzászólások