Alpesi sí - Egy viccnek tartja a világbajnok síző az alpesi kombináció új formáját
Egy viccnek tartja a világbajnok síző az alpesi kombináció új formáját
Fotó: Europress/AFP

Egy viccnek tartja a világbajnok síző az alpesi kombináció új formáját

Schindler AndrásSchindler András
2019/10/18 10:02
A Nemzetközi Síszövetség (FIS) október elején tartotta meg őszi ülését Zürichben, ahol pár módosítást elfogadtak a 2019/2020-as szezontól az alpesi sí szakágban. Ezek közül az alpesi kombináció és a parallel versenyeken láthatunk újításokat.

A FIS a söldeni szezonnyitó előtt több szabálymódosítást hozott az alpesi sí szakágban, amely leginkább az alpesi kombinációban induló versenyzőket érinti. Az első futamokat vagy szuper-óriásműlesiklásban vagy lesiklásban rendezi - itt a nemzetközi szövetség a rövidebb szuper-G-t preferálja -, amely még kevésbé rázta meg a szakág legjobbjait. Az igazi felháborodást viszont a műlesiklás lebonyolítási rendjének megváltoztatása okozta. 

Az új szabály szerint már nem fordított sorrendben rajtolnak a versenyzők a második futamban, hanem a gyors számot követően az ott elért helyezések sorrendjében kezdik majd meg a műlesiklást. Ez azt jelenti, hogy aki megnyerte az első futamot, az indul majd elsőnek, és így tovább a helyezések alapján. 

Természetesen a műlesiklók nem tetszését váltotta ki a döntés, a német szövetség pedig hivatalosan is tiltakozott a módosítás ellen. A franciák közül a 2017-ben csapatban világbajnok Julien Lizeroux emelte fel a hangját az újítás miatt.

"Ez egy vicc, köszönjük ezt az óriási előremutató kezdeményezését" - tette közzé véleményét közösségi oldalán a klasszis műlesikló.

A parallel versenyek lebonyolítása is változik az idei szezonban, mivel már egy kvalifikációs futamot is rendeznek a legjobb 32 közé kerülését. Az első fordulót a szokásos módon, két futam alapján döntik el, viszont a következő fordulókban már csak egy menet dönt a továbbjutásról. Erre a szövetség szerint a közvetítések "szurkoló barátabbá" alakítása miatt került sor. Annyi változás történt még, hogy Stockholmban idén nem rendeznek futamot, helyette a nőknél Aréban lesz ilyen jellegű verseny.

A Nemzetközi Síszövetség döntött a 2023-as Világkupa-döntő helyszínéről is, amely az andorrai Soldeu síparadicsomban kerül megrendezésre. Megerősítették azt is, hogy 2020-ban Cortina, 2021-ben Lenzerheide és 2022-ben Meribel/Courchevel lesz a helyszíne a szezonzáró viadalnak.

Az idei szezon hagyományosan Söldenben a női és férfi óriás-műlesikló versenyekkel rajtol október 26-án, amelyet az Eurosport élőben közvetít. 

fis-ski.com és weltski.de


Hozzászólások