Alpesi sí - Bode Miller a jog hálójában
Bode Miller a jog hálójában
Bode Miller, 2015 Birds of Prey, USA (Fotó: Europress/Getty)

Bode Miller a jog hálójában

Pintér LászlóPintér László
2016/12/23 16:28

Bode Miller továbbra is jogi úton próbálja kiharcolni a lehetőséget, hogy visszatérhessen a sípályára. Egyelőre azonban nem áll túl jól a szénája.

Legalább egy éve foglalkoztatja az alpesi sí kedvelőket Bode Miller esetleges visszatérése. A média is folyamatosan spekulál, és Bode nyilatkozataiból egyértelmű, hogy vissza akar térni. Olyannyira komolyan gondolja, hogy az idei szezonra kihirdetett alpesi sí válogatottban is szerepel. A dolog azonban nem ilyen egyszerű.

Az akadályt jelenleg korábbi síszponzora, a Head jelenti. Bode ugyanis 2015 végén jóval annak lejárta előtt felbontotta szerződését a céggel. Egy komoly gerincműtétet követő hosszú kihagyás után a 2015-ös amerikai világbajnokságon tért vissza, de ott ismét megsérült. Már ekkor a visszavonulásról pusmogtak. A szerződésbontás csak hónapokkal később következett be. A Head azonban aláíratott vele egy nyilatkozatot, mely szerint, ha mégis visszatérne, azt két évig nem teheti más márkával, kizárólag a Headdel.

Bode időközben üzletileg is érdekeltté vált egy új amerikai sílécgyártó, a Bomber Skis piaci felfuttatásában. Ő a lécek fő fejlesztője, kézenfekvő számára, hogy tökéletes reklámarca, mintegy nagykövete lenne a márkának. Igen ám, de ez ellenkezik a Headdel kötött megállapodással. Ez színtiszta üzlet, a Head pedig nyilvánvalóan nem fogja dalolva végignézni, ahogyan a korábbi aranytojást tojó tyúk egy másik márkát reklámoz.

A Headnél nem is rejtették véka alá nemtetszésüket: ősszel sajtóközleményben jelentették ki, hogy akár bíróságon is hajlandó érvényt szerezni a megállapodásnak. Mindezt azután, hogy Millert együtt látták edzeni Dél-Amerikában a válogatottal, és hogy-hogy nem Bomber lécekkel csúszott. (Igazán különleges továbbá, hogy Full Tilt bakancs volt rajta, amit eddig csak freestyle sízők használtak. Bode sosem riadt vissza a technikai innovációtól.)

Miller és ügyvédje a kaliforniai törvényekre apellálva az ottani bíróságon igyekeztek tárgyaltatni az ügyet. Egy ottani törvény ugyanis kimondja, hogy a sportolót semmilyen cég nem akadályozhatja meg abban, hogy sportoljon. A Head pedig Miller értelmezése szerint ezt teszi. A korábban a médiában tényként kezelt megállapodásról egyenesen azt állítja, hogy ilyen nem létezik. Ahogy Miller írja: „Én csak síelni akarok.”

A kaliforniai bíró mindenesetre illetékesség híján ejtette az ügyet, mivel Miller hiába kaliforniai lakos, a Head székhelye viszont Ausztriában van. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Millernek egy esélye van: Ausztriában perre menni a Headdel szemben, ami nem kecsegtet túl sok reménnyel.

A történet legérdekesebb része mindenképpen a vélt vagy valós megállapodás, melyet Miller most kategorikusan tagad, mondván, a Head félrevezeti a közvéleményt.

Bennem azért felmerül két kérdés.

Egyrészt, ha tényleg bizonyíthatóan nincs ilyen megállapodás, akkor a Head vállalná-e bíróság előtt is a konfrontációt? Véleményem szerint aligha. Másrészt pedig kétségkívül romantikusan hangzik, hogy „Én csak síelni szeretnék”, de ha valóban így lenne, arra tökéletes a Head léc is.

Bode Miller jól tudja, hogy ketyeg az óra, jelenleg 39 éves, és nagyjából az idei az utolsó év, amikor reális esélye van a versenyszerű visszatérésre. 2014-ben teljesített utoljára teljes szezont. Most kell megragadni a lehetőséget üzletileg is, hogy a családja jövőjét biztosítsa. Tökéletes megoldás lenne a Bomberrel visszatérni. Csak hát ott az a fránya megállapodás...

Így a legfontosabb kérdés továbbra is nyitott: Látjuk-e még valaha Bode Millert versenyen?

Hozzászólások