Alpesi sí - Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz
Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz
Fotó: Europress/AFP

Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz

Schindler AndrásSchindler András
2018/12/08 09:25

A síszerető sportbarátokat bizonyosan meglepte az a napokban megjelent hír, hogy Stefan Luitz óriás-műlesiklásban szerzett Beaver Creek-i győzelmét elveheti a Nemzetközi Síszövetség. Az ok pedig: a síző oxigénmaszkot használt a verseny előtt.

Stefan Luitz pályafutása első világkupa-győzelmét ünnepelhette az elmúlt hétvégén azt követően, hogy 2017 decemberében keresztszalag-szakadást szenvedett. A német síző ezt megelőzően is kisebb sérülésekkel bajlódott, és számtalanszor a versenyeken is hibázott, így eddig nem sikerült a dobogó legfelső fokára felállnia. 

Egészen a Beaver Creek-i óriásműlesikló versenyig, ahol végül Marcel Hirschert legyőzve végzett az első helyen. 

Vagy még sem?

A Nemzetközi Síszövetség vizsgálatot indított Stefan Luitz ellen, mivel a szabályok szerint a sízők nem használhatnak oxigénmaszkot. A szövetség részletes szabályzata ITT olvasható.

Az eset érdekessége, hogy 2018 januárja óta az oxigénmaszk használata már nem minősül doppingolásnak a WADA-nál, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség levette ezt az eljárást a doppinglistáról.

A Német Síszövetség is megszólalt az ügyben. Wolfgang Maier, az alpesi sí szakág vezetője elismerte a tényt, hogy Stefan Luitz használta az oxigénmaszkot, mivel ezt minden német síző megkapja a 3000 méter feletti versenyeknél.

"Hibáztunk. Azt azonban nem tudtuk, hogy a Nemzetközi Síszövetség nem alkalmazta az új WADA-szabályokat. Ennek következtében mi nem doppingoltunk, és foggal-körömmel harcolunk az igazunkért".

A napokban az is felröppent, hogy egy másik síszövetség "dobta fel" a németeket, de ezt Maier tagadta:

"Egyetlen egy csapat sem adott be fellebbezést az óriás-műlesikló verseny után"

A Nemzetközi Síszövetség jelenleg vizsgálatot folytat Stefan Luitz ügyében, de nem tiltotta el a sízőt a versenyzéstől, így elindulhat a szombaton Val d'Isere-ben rendezett versenyen, amennyiben az időjárás kedvező lesz.

via

Hozzászólások