Alpesi sí - Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz
Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz

Az alpesi sízés modern kori 'doppingjába' bukhat bele Stefan Luitz

Schindler András ·
2018/12/08 09:25

A síszerető sportbarátokat bizonyosan meglepte az a napokban megjelent hír, hogy Stefan Luitz óriás-műlesiklásban szerzett Beaver Creek-i győzelmét elveheti a Nemzetközi Síszövetség. Az ok pedig: a síző oxigénmaszkot használt a verseny előtt.

Stefan Luitz pályafutása első világkupa-győzelmét ünnepelhette az elmúlt hétvégén azt követően, hogy 2017 decemberében keresztszalag-szakadást szenvedett. A német síző ezt megelőzően is kisebb sérülésekkel bajlódott, és számtalanszor a versenyeken is hibázott, így eddig nem sikerült a dobogó legfelső fokára felállnia. 

Egészen a Beaver Creek-i óriásműlesikló versenyig, ahol végül Marcel Hirschert legyőzve végzett az első helyen. 

Vagy még sem?

A Nemzetközi Síszövetség vizsgálatot indított Stefan Luitz ellen, mivel a szabályok szerint a sízők nem használhatnak oxigénmaszkot. A szövetség részletes szabályzata ITT olvasható.

Az eset érdekessége, hogy 2018 januárja óta az oxigénmaszk használata már nem minősül doppingolásnak a WADA-nál, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség levette ezt az eljárást a doppinglistáról.

A Német Síszövetség is megszólalt az ügyben. Wolfgang Maier, az alpesi sí szakág vezetője elismerte a tényt, hogy Stefan Luitz használta az oxigénmaszkot, mivel ezt minden német síző megkapja a 3000 méter feletti versenyeknél.

"Hibáztunk. Azt azonban nem tudtuk, hogy a Nemzetközi Síszövetség nem alkalmazta az új WADA-szabályokat. Ennek következtében mi nem doppingoltunk, és foggal-körömmel harcolunk az igazunkért".

A napokban az is felröppent, hogy egy másik síszövetség "dobta fel" a németeket, de ezt Maier tagadta:

"Egyetlen egy csapat sem adott be fellebbezést az óriás-műlesikló verseny után"

A Nemzetközi Síszövetség jelenleg vizsgálatot folytat Stefan Luitz ügyében, de nem tiltotta el a sízőt a versenyzéstől, így elindulhat a szombaton Val d'Isere-ben rendezett versenyen, amennyiben az időjárás kedvező lesz.

via

Hozzászólások