Alpesi sí - 5 ok, ami miatt Lindsey Vonn igazi sportikon lett
5 ok, ami miatt Lindsey Vonn igazi sportikon lett
Fotó: Europress/AFP

5 ok, ami miatt Lindsey Vonn igazi sportikon lett

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/10 12:08
"If you fall, pick yourself up" - olvasható Lindsey Vonn Instagaram bemutatkozásában. És bár ez az a hely, ahová gyakran kerülnek ki jól hangzó, de valójában semmitmondó idézetek, az amerikai síelőt és a sportolói karrierjét tényleg a ha-elesel-állj-fel attitűd jellemezte. Lindsey Vonn, aki ezen a vasárnapon élete utolsó versenyére készül az alpesi sí világbajnokságon, a szó szoros és átvitt értelmében is megtestesítette mottóját.

Az amerikai olimpiai- és világbajnok, aki 82 világkupa győzelemmel befejezi be a pályafutását (ami a legtöbb elsőség a női mezőnyben, és csak néggyel marad el Ingemar Stenmark 86-os rekordjától), sokak szerit a világ legismertebb téli sportolója. Vegyük sorra egy korábbi ellenfelénel, Chemmy Alcottnak a segítségével hogy mik tették igazi ikonná!

1. A "soha ne add fel" attitűd

Chemmy Alcott, a britek visszavonult síelője, aki a saját karrierje alatt Vonn ellen versenyzett, azt mondta a BBC-nek, hogy az amerikainak a mentális ereje volt a legnagyobb fegyvere:

"Még akkor is, ha technikailag nem mindig ő volt a legjobb, megvolt az a mentális ereje és az a megingathatatlan önbizalma, ami szinte mindig legyőzhetetlenné tette őt."

Kétségtelen, hogy Vonn vakmerősége és elszántsága miatt tudott újra meg újra talpra állni, és ennek köszönheti, hogy minden idők egyik legsikeresebb amerikai sportolójává vált. Ugyanakkor az is igaz, hogy pont ezek a kvalitásai dolgoztak hosszútávon ellene is. Végül Vonn 

múlt szombaton  elismerte, hogy itt az ideje, hogy "hallgasson a testére", hozzátéve: "Mindig is a síelés határait feszegettem, ez tette lehetővé az elképesztő sikereket, ugyanakkor ezek okozták a bukásokat is."

000_1D654P.jpg Fotó: Europress/AFP

Beszédes, hogy alig néhány nappal ezután a nyilatkozat után, Lindsey Vonn a világbajnokságon a Super G-ben úgy ment neki a pályának, ahogy azt tőle megszokhattuk: semmitől sem félve, túlzott agresszivitással és vakmerőséggel, így az egyik ugrató után annyira lesodródott, hogy telibetrafált egy kaput, aminek zászlójába beleakadva egészen a szemben lévő biztonsági hálóig repült. Az első ijedelem után kiderült, hogy szerencsére nincs nagy baj, Vonn saját lábán csúszott le a célig és köszönt el a közönségtől utolsó előtti versenyén.

Alcott, aki ezt a bukást a tévés közvetítésben látta, azt mondta, látszott, hogy Vonn nem egy búcsú-csúszásra érkezett a vébére, úgy csúszott, mint aki nyerni akar. 

"Ez az oka annak, hogy ezt a szezonját olyan nehéz volt néznünk, mert amikor először megsérült, mindannyian úgy gondoltuk, hogy ez csak még egy sérülés, vissza fog jönni belőle", de ez ezúttal már túl messzi cél lett."

2. Mindaz, amit a sportért tett

A versenytársai azt mondják, Vonn adósai lesznek mindazért, amit a sportág fejlődéséért tett.

"Ha megláttad Vonn nevét a rajtlistán, az egyszerűen mindenkit arra késztetett, hogy emeljen a versenyzése színvonalán. Tényleg mindnyájunkat arra ösztönzött, hogy keményebben edzünk és dolgozzunk" - emlékezik vissza Alcott.

Vonn arra is készült pályafutása során, hogy férfiak ellen is versenyezzen, mint mondta nem azért, hogy nyerjen, vagy bármit is bizonyítson,  egyszerűen csak azért, hogy kipróbálhassa magát:

"Tudom, hogy nem fogok nyerni, de szeretném legalább megkapni a lehetőséget arra, hogy megpróbáljam. Azt hiszem, hogy elég sok világkupa-győzelmem van [mondta ezt akkor, amikor szám szerint 76-nál járt]. Meg kellene illetnie elegendő tiszteletnek a sportágon belül ahhoz, hogy megkapjam ezt a lehetőséget."

_105581154_mediaitem105546212.jpg Fotó: Getty

Abból sem csinált titkot, hogy addig akar versenyezni, amíg meg nem dönti Ingemar Stenmark rekordját. És ehhez "csak" öt győzelem hiányzott az amerikainak. Persze azt, hogy ez a "csak öt győzelem" valójában egyáltalán nem olyan egyszerű ügy, mint amilyennek a statisztikát szemlélve tűnhet, azt jól mutatja, Vonn története. 

"Megértettem, hogy a pályafutásom nem csak erről a rekordról szól. Büszke vagyok magamra, bármi is legyen" - mondta még 2018-ban, talán tudva, hogy a teste már nem fogja bírni elkísérni őt a 87. vk-győzelemig.

3. Mindaz, amit a sportért tesz továbbra is

Vonn nem csak rekordokat döntött pályafutása során, arra készült, hogy olyan örökséget hagyjon maga mögött, ami többről szól, mint az ő egyéni karrierje.

"Az elmúlt pár év során nemcsak, hogy szoros barátságot ápolt az egyik legközelebbi riválisával, Sofia Goggiaval, hanem mentorálta is őt" - mondta Alcott. "Egy ilyen szupersztár esetében megdöbbentő, hogy egyáltalán nem arrogáns."

Mert Lindsey Vonn ilyen versenyző volt, ahelyett, hogy becsukta volna az ajtót maga mögött, úgy döntött, hogy inkább töri az utat a következő generáció szupersztárjai számára is. Nem véletlen, hogy ő mind arról számolnak be, hogy mekkora inspirációt jelentett az amerikai olimpiai- és világbajnok a számukra.

Goggia például egy megható Instagram posztban írt arról, milyen volt számára 23 éves újoncként és Vonn-rajongóként egy közös fotót kérni a sportág szupersztárjától:

"Ma már furcsának tűnhet, de jó adag bátorság kellett ahhoz, hogy közös fotót kérjek tőle. Nagyon meghatódtam. Hihetetlen volt, hogy milyen bájosan válaszolt nekem, amikor fotót kértem tőle. Milyen boldog voltam! Mennyire remegtem!" - meséli az olasz, aki alig két évvel ezt követően úgy nyert olimpiai bajnoki címet, hogy az akkor bronzérmet szerző példaképét kevesebb mint fél másodperces előnnyel utasította maga mögé.

"Számomra ő olyan, mint a tökéletes nő" - folytatja Goggia. "Érintetlen és elérhetetlen a sípályán, a sportágunk legendája és ikonja, a példakép, aki a síelők generációit inspirálta, és az, aki a legsötétebb pillanataimban is erőt adott ahhoz, hogy kitartsak és tovább küzdjek az álmaimért."

És ha már a példakép szerepnél járunk, megkerülhetetlen a most 23 éves Mikaela Shiffrin, aki jelenleg 54 vk-győzelemnél tart, és akinek - az eddigi pályája alapján legalábbis - úgy tűnik, minden esélye megvan arra, hogy egyszer megdöntse honfitársa félelmetes rekordját. Sokan látják benne Vonn utódját, jóllehet, ő maga már tavaly is elmondta, nem tudja, hogy fel tud-e nőni ehhez a feladathoz.

4. Sokak hozzáállását megváltoztatta

"Amikor 2000-ben kezdtünk versenyezni, egészen máshogy nézett ki ez a sportág a lányok számára. Mindenki azt hitte, hogy nagyobbnak kell lennie - sőt, egy kicsit talán férfiasnak is -, hogy így legyenek erősek és erőteljesek" - emlékezett vissza Alcott. "Aztán jött Lindsey és megmutatta, hogy lehetsz egyszerre nőies és gyors is. Bután hangzik, de korábban az emberek tényleg elítéltek, ha sminkeltél. Ő döbbentett rá mindenkit arra, hogy magabiztosnak kell lenniük abban, amilyenek ők valójában."

000_BV1O5.jpg Fotó: Europress/AFP

És ez az, ami a reklámipar számára is borzasztóan sikeressé tette Vont. Többmilliárd dolláros szerződései voltak olyan nagy márkákkal, mint a Red Bull, a Under Armour és a Rolex. 

A 2016 ban kiadott 'Strong is the New Beautiful' (azaz az "Erős az új szép") című önéletrajza pedig a New York Times besztszellere lett.

5. A sporton túli személyisége

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban. 

"A síelés az, amit csináltam, de nem az aki vagyok, és azt hiszem, hogy ezt én magam is csak mostanában kezdtem megérteni, ezért csak remélem, hogy az emberek ezt is látják belőlem." - mondta Vonn a múlt héten.

Vonn alapítványán keresztül pénzügyi támogatást nyújt a fiataloknak (elsősorban nőknek), hogy segítsen olyan sportolóknak az oktatás és a sportprogramok finanszírozásában, akik bizonyítják, hogy "képesek legyőzni az akadályokat, felfedezni a bátorságot, és üldözni a szenvedélyüket". Ismerősen hangzik mindez, ugye?

A sporton túli élete és a személyisége kapcsán muszáj beszélnünk Vonn kapcsán az állatokhoz fűződő viszonyáról is. Van ugyanis egy Lucy névre hallgató cuki spánielje és három (!) tehene is. Az első kettőt egyszerre nyerte még 2005-ben, egy világkupa versenyen.

000_Par8059435.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hallottam a verseny előtt, hogy egy tehenet is lehet majd nyerni, ami ott lesz a célban. Nagyon izgatott lettem. Emlékszem, hogy arra gondoltam: Kell nekem egy házi kedvenc tehén. Aztán a díjátadó ceremónián azt mondták nekem, hogy adjam vissza a tehenet és kapok érte cserébe egy 5000 dolláros csekket. Teljesen kiakadtam rajtuk és azt mondtam, hogy nem vehetik el a tehenemet." - számolt be Vonn arról, hogyan lett először tehén-gazdi.

Később az is kiderült, hogy az ajándék szarvasmarha sokkal többet ért 5000 dollárnál, ráadásul vemhes volt, így lett nemsokára egy bocija is az amerikainak. Kilenc évvel később, ugyan ezen a versenyen aztán nyert még egy tehenet. És pont ugyan annyira izgatottnak tűnt attól, hogy immár háromszorosan is tehén-gazdi lehet, mint amilyen akkor volt, amikor az első szarvasmarháját nyerte. 

Csütörtökön, a verseny utáni interjújában Åreban azt mondta, szeretné, ha úgy emlékeznének majd rá, mint aki több volt egy egyszerű síelőnél.

Ne aggódj Lindsey, úgy fognak!

via BBCHozzászólások