Téli sportok - A síszövetség elnöke nem hisz a klímaváltozásban, mert van, ahol sok hó esik
A síszövetség elnöke nem hisz a klímaváltozásban, mert van, ahol sok hó esik
Fotó: Europress/AFP

A síszövetség elnöke nem hisz a klímaváltozásban, mert van, ahol sok hó esik

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/07 13:14

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) soron következő, 2020-as kongresszusán többek között a sísport jövője is terítékre kerül, méghozzá a téli sportokhoz vajmi kevés kötődéssel rendelkező thaiföldi Pattayában. Miközben tudományos tény, hogy a klímaváltozás egyre inkább érinti a hagyományos síövezeteket, így 2050-re a ma ismert helyszínek jó része alkalmatlan lesz sportolásra, a síszövetség elnöke szerint nincs bizonyíték a klímaváltozásra.

Néhány héttel a phjongcshangi téli olimpia előtt jelentette meg a kanadai Waterloo Egyetem a kutatási eredményeit, mely szerint rövid időn belül problémássá válhat a téli olimpiák megrendezése. Korábbi olimpiai helyszínek időjárás-változásainak elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy amíg 1981 és 2010 között valamennyi helyszín alkalmas volt az olimpia lebonyolítására, 2050-re már csak tíz korábbi rendező lenne alkalmas a téli játékok megrendezésére.

2080-ra pedig hat helyre korlátozódhat a lehetőségek száma.

Nem is kell ennyire messzire utazni az időben, hiszen a változásnak már ma is egyértelmű jelei vannak. A hagyományos síparadicsomokban többször tapasztalnak szokatlanul meleg, hóhiányos telet, ráadásul a tél egyre később érkezik, ugyanakkor hamarabb ér véget. Az Egyesült Államokban folyamatosan csökken a hóval fedett területek száma, a hóhatár egyre inkább visszahúzódik, a csapadék jelentős része eső, és a fagyos időszak is rövidebb. Az élsportolókat ez az edzéslehetőségek csökkenése miatt is érinti.

Nincs rá bizonyíték

Ezért is érdekes Gian Franco Kasper véleménye, aki 1998 óta tevékenykedik a Nemzetközi Síszövetség elnökeként. A svájci sportvezető az arei sívilágbajnokság előtt adott egy hosszabb interjút a Tages-Anzeiger nevű lapnak, melyben egyebek mellett a klímaváltozásról is kifejtette véleményét. Kasper szerint nincs bizonyíték arra, hogy a globális felmelegedés valós jelenség lenne, rámutatott például, hogy Dél-Koreában nagyon hideg volt az olimpia alatt, egyébként pedig bizonyos régiókban sok hó esik.

033_3036042.jpg Fotó: Europress/AFP

"Folyamatosan vitatkozunk a mesterséges hó és a vízpazarlás kérdésén. Egyetlen csepp víz sem megy kárba. Rendben, a mesterséges hó létrehozásához energiára van szükség, ez azonban egy másik dolog. Viszont gondoljunk a vízpazarlásra: ha szétlocsolod a vizet a kertedben, nem tűnik el csak úgy hirtelen. És ez lenne a téli sportok elleni érv? Na, meg ott van még az úgynevezett klímaváltozás is" - magyarázta Kasper, aki ezt követően a riporter kérésére bővebben is kifejtette véleményét.

"Egyszerűen nincs rá bizonyíték. Esik hó, bizonyos területeken meglehetősen sok. Ott voltam Phjongcshangban az olimpián. Mínusz 35 fokot mértek. Üdv a globális felmelegedés világában - csak ennyit mondtam azoknak, akik vacogtak az eseményen" - hangoztatta a klímaváltozás-tagadók kedvenc érvét. Kasper egyébiránt nem csak a kijelentésével verte ki a biztosítékot, de a 2020-as FIS-kongresszusnak is sikerült olyan helyszínt választani, aminek vajmi kevés köze van a téli sportokhoz.

Csak meleg legyen

Valószínűleg a dél-koreai -35 fok kevésbé nyerte el Kasper tetszését, mert a 2020-as kongresszusra Thaiföldön, azon belül is az elsősorban a szexiparról hírhedtté vált Pattayában kerül majd sor. A helyszínválasztást elsősorban azért kritizálják, mert a legtöbb FIS-delegáltnak (nagyjából összesen 900-an vannak) rengeteget kell utaznia a téli sporthoz csak nagyon lazán kötődő, mindösszesen egyetlen, mesterséges sípályával rendelkező országba. Erről Erik Röste, a FIS egyik tagja nyilatkozott.

"Elleneztem a helyszínt, mert sok delegáltnak nagyon messzire kell majd utaznia. Szóba került Kanada is, ami egy igazi sínemzet, így teljesen más lett volna a helyzet. Pattayának a hírneve sem épp a legjobb" - utalt Röste a szexturizmusra. Pattaya azt követően került képbe, hogy a kongresszusnak eredeti tervek szerint otthont adó Marokkó visszalépett a rendezéstől. Ezt követően Hong Kong is felmerült lehetséges helyszínként, ám végül Pattaya lett a befutó.

024_3233005.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyébként nem a 2020-as lesz az első olyan kongresszus, amit olyan országban rendeznek, aminek jóformán semmilyen téli sportos kötődése sincs. Sőt, az utóbbi években általános trenddé vált, hogy valamelyik tengerparti üdülővárosban rendezték a FIS-kongresszust. Tavaly a görögországi Costa Navarinóban, 2016-ban Cancúnban, 2014-ben Barcelonában, 2010-ben Antalyában, 2008-ban Fokvárosban tartották, hogy csak az előző egy évtized helyszíneit említsük meg.

Diktatúrákban könnyebb

Kasper már a klímaváltozással kapcsolatos véleményével is kiverte a biztosítékot, de az interjúban egyéb érdekességekkel is szolgált. Az olimpiával kapcsolatban elmondta, hogy álláspontja szerint túl sok eseményt rendeznek, ami a költségek növekedéséhez vezet, így hosszabb távon a méretcsökkenés lenne az esemény érdeke. Kasper viszont rámutatott, hogy épp ezzel ellentétes folyamatok zajlanak, hiszen a 2020-as nyári olimpián ismét új sportágakat fognak bemutatni.

Azt is hozzátette viszont, hogy a diktatúrákat kiváló piacnak tartja az olimpiák számára. "Manapság a diktatúrák tudnak megrendezni ilyen eseményeket, mert nem kell megkérdezniük az embereket. Nekünk könnyebb a diktatúrákkal dolgozni. Üzleti oldalról nézve azt mondom, hogy a diktatúrák felé mennék, mert nem akarok többé a környezetvédőkkel vitatkozni" - majd azt is hozzátette, olyan helyre azért nem vinné el az ötkarikás játékokat, ahol az emberek éheznek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elhatárolódott a kijelentéstől, sőt, Kasper a FIS honlapján közzétett közleményben jelezte, nem kell szó szerint értelmezni a szavait. Pedig tulajdonképpen a diktatúrákra vonatkozó állításában sok igazság van, az olimpia az egyre emelkedő rendezési költségei miatt nehezen talál magának helyszínt demokratikus országokban, ahol lehet, ott általában leszavazzák a rendezést. Ennyire nyíltan viszont talán még senki sem foglalt állást a diktatúrák mellett az aktív sportvezetők közül. 

Hozzászólások