Téli sportok - A birodalom visszavág - Norvégia újra világbajnok
A birodalom visszavág - Norvégia újra világbajnok

A birodalom visszavág - Norvégia újra világbajnok

Schindler AndrásSchindler András
2015/02/27 10:40

A norvég női váltó az előző napok kudarca után megnyerte a 4x5 km-es sífutó váltót és „zsinórban” harmadszor is világbajnokok lett. Az osztrák Bernhard Gruber pályafutása során először nyerte egyéni aranyat északi összetettben, míg Severin Freund a normál sáncon elszenvedett „vereség” után most első lett a nagysáncon megrendezett versenyben.

Pár nappal ezelőtt a norvégok háza táján igazi fejetlenség uralkodott. A női 10 km-es futamban egyszerűen leszerepeltek Björgenék, amely a rossz sílécválasztásnak volt köszönhető. Számítani lehetett rá, hogy a váltóban teljes erővel visszavágnak a kudarc után és megnyerik az aranyérmét. Ez azért is volt időszerű, mert egy évvel ezelőtt Szocsiban is a csalódást keltő 5. helyen végeztek. A Heidi Weng, Astrid Jacobsen, Therese Johaug és Marit Björgen négyes a rajttól a célig uralta a versenyt, kétséget nem hagyva arra, hogy itt bármilyen porszem kerülhet a gépezetbe. Győzelmükkel Osló és Val di Fiemme után harmadszor nyerték ezt a számot, és nem mellesleg Björgen megszerezte 14. vb-aranyát, utolérve az orosz Elena Vaelbét. A norvégok mögött a svédek lettek a másodikak, míg a finnek a harmadikok.

„Köszönöm a csapattársaimnak, hogy egy nagy előnyt kaptam a váltásnál. Jól éreztem magam, és a sílécek is jók voltak. Egy kilométer után éreztem, hogy ez a verseny úgy alakul, ahogy elterveztük” – nyilatkozta Björgen.

Az északi összetettben a nagysáncon megrendezett Gundersen versenyben osztották ki az érmeket csütörtök délután. Ráadásul új bajnokot is avattak, mivel Bernhard Gruber egyedül még sosem állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára; négy éve Oslóban kétszer is aranyat nyert az osztrák csapattal, valamint Vancouverben is olimpiai bajnok lett társaival, de az egyéni címet még sosem sikerült megszereznie. A 32 éves síző ötször nyert már világkupa-versenyt, utoljára éppen a vb előtt ugyanebben a számban. Ezek alapján nem volt váratlan Gruber győzelme, amiért komolyan meg kellett küzdenie. A síugrást követően az élről vághatott neki a 10 km-es sífutó számnak, de kapott két franciát is a nyakára: Jason Lamy Chappuis-t és Francois Braudot. Veszélyesen közeledett a hármasra Magnus Moan és a német Rydzek is, de az osztrák állta a támadásokat, sőt az utolsó pillanatban ő indított rohamot és életében először egyéni világbajnok lett. Az ezüstérem Francois Braud, míg a bronzérem Johannes Rydzek nyakába került.

„Nagyon jól érzem magam. Ez egy tökéletes taktikai verseny volt. Hihetetlen boldog vagyok” – fejezte ki érzéseit Gruber.

A nap zárószáma a férfi nagysáncon megrendezett síugró viadal volt, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően újra német-norvég párharc alakult ki. Az egyik oldalon Freund és Freitag, a másik oldalon Bardal és Velta sorakozott fel az aranyért. Gyorsan eldőlt, hogy a németeknél Freund lesz a kihívó, mivel az első sorozat után ő vezette a versenyt. A norvégoknál Bardal állt jobban, aki a második helyről várta a folytatást, míg Velta csak a 8. volt. Egy valakivel azonban nem számítottak a felek; Gregor Schlierenzauer az első ugrásokat követően a harmadik helyen állt. A rekordernek számító osztrák ebben a szezonban alig mutatott valamit: egy verseny nyert, de többször még a legjobb tíz között sem végzett. Az oslói nagysánc bajnoka azonban összeszedte magát és a második ugrásokat követően ezüstérmet nyert. Severin Freund megtartotta vezető helyét, és a normál sáncon megszerzett ezüst után most aranyat nyert. A németnek ez már a harmadik érme volt Falunban, miután a vegyes csapatban is világbajnok lett korábban. A norvégoknak most csak a bronzérem jutott: Bardal helyett végül Rune Velta ugrott a harmadik helyre.

Balról jobbra: Schlierenzauer, Freund és Velta a nagysánc verseny dobogósai

Ma egy számmal folytatódik a világbajnokság; a férfi 4x10 km-es váltót kora délután rendezik többek között a norvégok, az oroszok, a svédek és a finnek részvételével. Mind a négy nemzet esélyes az aranyéremre, így kiélezett versenyre van kilátás.

Hozzászólások