Súlyemelés - Visszavonul a mindkét olimpiai aranyától megfosztott sportoló
Visszavonul a mindkét olimpiai aranyától megfosztott sportoló
Fotó: Europress/AFP

Visszavonul a mindkét olimpiai aranyától megfosztott sportoló

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/05 22:32
Visszavonul Ilja Ilin kazah súlyemelő, aki 2008-ban Pekingben, majd négy évvel később Londonban is olimpiai aranyérmet nyert, győzelmeitől azonban később doppingvétség miatt megfosztották.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz  szakportál beszámolója szerint a 31 éves versenyző azzal indokolta döntését, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tud megfelelően készülni, ráadásul még a jövő évi olimpia megrendezése is bizonytalan. Hozzátette, korábban imádta a sportágat és azt, hogy átadhatja az embereknek az energiát, mára azonban ez megváltozott.

A világ legjobbjának négyszer is megválasztott Ilin - aki a sportág egyik legnépszerűbb, de legmegosztóbb alakja is volt - a 94 kilogrammos kategóriában nyert Pekingben, hogy majd Londonban is, azonban a doppingminták 2016-os újraelemzésekor kiderült, mindkét alkalommal stanozol volt a szervezetében. Mivel a két esetet összevonták, ezért eltiltása után még ott lehetett volna Tokióban, ugyanakkor nem lett volna könnyű helyzetben, mivel a kazahoknak több mint tíz doppingvétségük volt a közelmúltban, ezért nemenként csak egy sportolót nevezhetnek a játékokra.

MTI

Hozzászólások