Súlyemelés - Újabb fal dől le a női sportban!
Újabb fal dől le a női sportban!
Fotó: Europress/AFP

Újabb fal dől le a női sportban!

Rév DánielRév Dániel
2019/04/17 17:10
Harminc évvel azt követően, hogy a nők számára is megnyitották a súlyemelés legmagasabb szintű versenyeit, két iszlám ország, Irán és Szaúd-Arábia néhány hét különbséggel nevez először nőket nemzetközi versenyekre.

Az Iráni Súlyemelő Szövetség bejelentette, hogy 17 fős csapattal vesz részt a hétvégén rajtoló Ázsia-bajnokságon a Kínában található Ningbóban. A dolog érdekessége a csapat összetétele: 10 férfi mellett 7 női súlyemelő képviseli az iráni színeket. Az iráni állam vezetése évtizedekig tiltotta a női sportolók részvételét a különböző nemzetközi eseményeken, most azonban a súlyemelők élvezik az Iráni Olimpiai Bizottság, és így az állam támogatását is.

Az áttörést a márciusi Fadzsr-kupa hozta meg, ahol ugyan csak férfiak versenyezhettek, ám egy nyolcéves kislány, Ajszan Adib egy bemutató kísérletet tett, ami széles körben elterjedt az iráni hírekben. Egy hónappal később az irániak női csapatot küldtek az ázsiai ifjúsági bajnokságra, és bár nem szerepeltek túl jól (a legjobbjuk az összetettben ötödik Elnaz Badzsalani volt a 63 kilós súlycsoportban, ahol 73 kilóval kapott ki a győztes üzbég emelőtől), a részvétel mutatta az idők változását.

Ali Moradi, az iráni szövetség vezetője elmondta, nagyon büszke a női csapat fejlődésére, amelynek tagjai rengeteget dolgoztak az elmúlt néhány évben.

Tudjuk, hogy nem fogunk érmeket szerezni az Ázsia-bajnokságon, de a jövőben erősebbek leszünk. Bízunk abban, hogy női aranyérmesünk lesz a 2024-es párizsi olimpián.

Ursula Garza Papandrea, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség női bizottságának elnöke is örömét fejezte ki az iráni és szaúdi csapatok csatlakozása miatt. Elmondása szerint az irániak lépése jelentős a női súlyemelés és az egész női sport világában.

(via insidethegames)
Hozzászólások