Súlyemelés - Kategórikusan cáfol minden vádat Aján Tamás súlyemelő szövetsége, és a MACS is
Kategórikusan cáfol minden vádat Aján Tamás súlyemelő szövetsége, és a MACS is
Fotó: Europress/AFP

Kategórikusan cáfol minden vádat Aján Tamás súlyemelő szövetsége, és a MACS is

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/07 12:15
Nem voltak eltussolt doppingügyek, és nincsenek titkos számlák, ahol a NOB-tól kapott pénzeket pihentetik Aján Tamásék - olvasható a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közleményében. Az utóbbi évek legnagyobb magyar érintettségű nemzetközi botrányában megszólalt a NOB és a Magyar Antidopping Csoport is. 

Az ARD német tévécsatorna - ők voltak azok, akik az államilag dotált orosz doppingprogramot is leleplezték - riportfilmjében súlyos vádakat fogalmazott meg az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel (IWF) szemben. A hétfőn adásba került riportfilm többek között doppingügyek eltusolásával, minták manipulálásval, valamint jelentős összeget érintő pénzügyi visszaélésekkel vádolja a magyar sportvezető által irányított szervezetet.

Több millió dollárt tüntetett el és korrupt magyar doppingellenőröket alkalmazott Aján Tamás a vádak szerint | Hosszabbítás

Súlyos korrupciós vádakkal illette az ARD német közszolgálati csatorna Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A vádak konkrétan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól érkező 5,5 millió dollár eltűnéséről szólnak, ami okirat-hamisításra, hűtlen kezelésre és sikkasztásra utal.

 

Egy nappal később reagált a tv-műsorra a súlyemelőszövetség, majd nem sokkal később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is. Az IWF közleményében azt írja, még dolgoznak egy minden részletre kiterjedő válaszon, de ennek elkészültéig is kategórikusan tagadja az ellene felhozott vádakat.

Egyetlen szó sem igaz az IWF szerint

A pénzügyi visszaélésekkel - Ajánékon 5,5 millió dollárt keresnének - kapcsolatban azt írják, a 2009-11 között felmerült kérdést annak idején megnyugtatóan rendezte az IWF végrehajtó bizottsága, a vizsgálat kiderítette, hogy egyetlen fillér sem hiányzik, nem létezik titkos bankszámla, és a végrehajtó bizottság az összes befolyó pénzösszeggel el tud számolni. A vizsgálati anyagot átadták a NOB etikai bizottságának, amely azonban nem tudott mit kezdeni a dokumentumokkal (lásd később).

Az IWF által eltussolt doppingügyek vádjával kapcsolatban azt írják, egyetlen állítása sem felel meg a valóságnak, a példaként felhozott Lasha Talakadze-eset pedig a legkevésbé sem, hiszen a 2013-ban doppingvétségért eltiltott grúz olimpiai bajnokot az IWF állítása szerint csak 2016-ban (amikor lejárt az eltiltása) hatszor ellenőrizték, ebből háromszor versenyidőszakon kívül.

Aján TamásAján Tamás Fotó: Europress/AFP

A szintén szóba kerülő 2015-ös világbajnokságról azt írják, a Magyar Antidopping Csoport az amerikai doppingellenes ügynökséggel, az USADA-val szerződött az ellenőrzésekre, és a houstoni versenyen összesen 24 doppingvétséget tártak fel, azaz szó sincs arról, amit az ARD állít, hogy Houstonban azért buktak le ennyien, mert ott nem a MACS végezte a teszteket.

Megszólalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is

A NOB közleményének legfontosabb része, hogy bár valóban tudtak a 2009-ben beadott, eltűnt pénzeket illető keresetről, mivel sem a NOB, sem a Sportdöntőbíróság nem jogosult egy független nemzetközi szervezet pénzügyi átvilágítására, az ügyet lezárták. Persze ők nem ezt tartották a legfontosabbnak, hanem hogy leszögezzék, az ARD műsorában elhangzottakkal ellentétben nem voltak birtokában, és nem is tudtak egyetlen dokumentumról sem, amik a tv-csatorna birtokába jutottak.

A NOB terelgeti a felelősséget az ügyben, a doppingvádakkal kapcsolatban azt írják, ehhez nekik semmi közük, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kizárólagos hatáskörébe tartozik minden hasonló eset.

Az ARD által megszólaltatott olimpiai bronzérmes thaiföldi versenyző, Rattikan Gulnoi doppingügyével kapcsolatban azt írják, a fegyelmi bizottság létrehozott egy munkacsportot az eset kivizsgálására. Megemlítik, hogy egyébként is folyik hasonló eljárás, hiszen a londoni és riói olimpiák mintáinak újraelemzésekor szokatlanul magas számú doppingvétség került napvilágra, ami felveti az elsődleges tesztek minőségének kérdését is.

Felháborodott a Magyar Antidopping Csoport

A Tiszeker Ágnes által vezetett MACS együttműködött az ARD-vel, az összes nekik feltett kérdésre válaszoltak, ám végül a tv-műsor komoly felháborodást keltett. Tiszeker elmondta, a film tényként közöl olyan véleményeket, amik rossz színben tüntetik fel a magyar doppingellenőröket, de bizonyítékot egyet sem említ. 

Az ARD filmjében annyi szerepel, hogy a súlyemelőkön elvégzett 16,000 teszt mintegy 77 százalékát magyar doppingellenőrök végezték, és elhangzik a fent említett megállapítás, miszerint a houstoni vébén azért buktak le annyian (összesen 24-en), mert ott nem a MACS végezte a teszteket. Tiszeker szerint ez csúsztatás, és csak azt a célt szolgálja, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar csoportot.

Hozzászólások