Sportlövészet - Péni István, sportlövő: Az Eb megvan, jöhet egy nagyobb feladat
Péni István, sportlövő: Az Eb megvan, jöhet egy nagyobb feladat
Fotó: Péni István / Facebook

Péni István, sportlövő: Az Eb megvan, jöhet egy nagyobb feladat

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/03/14 16:35
23 évesen második olimpiájára készül Péni István ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő, aki számos világkupa viadal után februárban megnyerte élete első felnőtt Európa-bajnokságát. A sportlövészet kiszámíthatatlanságáról, szintlépésről és az olimpiai felkészülésről beszélgettünk. 

Két hete, hogy Wroclawban megnyerted életed első Európa-bajnokságát olimpiai versenyszámban. Mit érzel nagyobb sikernek: ezt vagy a 2018-as vb  ezüstöt?

Jelenleg nem nagyon tudok különbséget tenni. De talán mégiscsak ez a mostani. Egy cím, egy aranyérem azt jelenti, valamiben a legjobbnak lenni.

Ebben a versenyszámban számítanak az európai nemzetek? Ugyanilyen siker elérhető világbajnoki mezőnyben?

Teljes mértékben vezető szerepet töltenek be. Az aktuális világbajnok és a riói olimpia ezüstérmese is ott volt az Eb nyolcas döntőjében. Az aranyérmes valószínűleg csak azért nem, mert menet közben visszavonult az élsporttól. Európán kívül két nagyhatalom van, akik gyakran ott tudnak lenni a végelszámolásnál: Kína és India.

Már az Eb-győzelem előtt, világkupa győzelemmel megszerezted az olimpiai kvótát. Nyugodtabban álltál így a lőállásba, mintha itt kellett volna még Tokióról is dönteni?

Erre már az elejétől törekedtem: hogy minél hamarabb meglegyen. Nehéz lett volna ezzel így a végén küzdeni.  Sok olyan élversenyző van most is a mezőnyben, akinek eddig nem sikerült kvótát, és most már ki tudja, lesz-e rá alkalmuk. Benne van a pakliban, hogy nem, főleg, hogy eleve szűk a létszám. Ez az Eb éppen ezért sokkal inkább arról szólt nekem, hogy bizonyítsak magamnak: meg tudok nyerni egy ilyen kontinensviadalt. Ez kellő magabiztosságot adhat az olimpia előtt.

Péni István első felnőtt Európa-bajnoki címét szerezte Wroclawban | Hosszabbítás

Kiválóan zárult magyar szempontból a szombati versenynap a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon: Péni István aranyérmet nyert férfi puskában, Sidi Péter pedig 7. lett. Az alapverseny tulajdonképpen a lehető legszebb forgatókönyv szerint zajlott délután, a két legjobb magyar férfi puskás közül ugyanis a 41 éves Sidi Péter az első helyen zárt és döntőbe jutásával olimpiai kvótát szerzett, míg a Tokióba már tavaly kijutott Péni István a hatodik helyen szintén a fináléba került.

Az elmúlt években három ezüst- és három bronzérem a különböző kontinensviadalokon. Jelent ez valamiféle áttörést? Az előző válaszodból úgy is tűnik: van ebben némi elégtétel saját magad felé... Hogy szintet léptél.

Azt gondolom, igen. Jöttek ugyan sikerek akár a világkupában, akár a korábbi dobogós Eb-helyeken, és akkor is úgy álltam be, hogy benne van a kezemben a győzelem.

„Némileg lehet véletlen, hogy most lett meg, másrészt pedig nevezhetem akár fontos mérföldkőnek. Ez is ki van pipálva, jöhet egy nagyobb siker.”

Nemcsak egyéniben, hanem vegyes párosban is érmet szereztél. Hogyan kell máshogy készülni erre, mint a klasszikus versenyszámra?

Szerencsére én már régóta indulok ebben, és rögtön siker fogadott. A 2014-es nanjingi ifjúsági olimpián debütált, és ott kaptam egy egyiptomi partnert, akivel aranyérmet szereztünk. Persze ettől függetlenül ez még egy egyéni sport. Nem tudunk úgy kommunikálni egymással verseny közben, mint más sportágakban. Ugyanakkor fontos, hogy olyan álljon be mellém a lőállásba, akiben teljesen meg tudok bízni, és akiről tudom azt is, hogy ha az utolsó körig hajtok, akkor benne is megvan az eredmény. Aki nyomás alatt jól tud teljesíteni, akivel ketten így össze tudjuk tenni. Dénes Eszter ezúttal pont ilyen volt, ráadásul klubtársam az Újpestnél. A sportágon belül történelmi sikerről beszélnek, hiszen ez az első érem világversenyről azóta, hogy tudjuk, olimpiai szám lett.

Akkor ez egy új felfedezendő terület?

Abszolút. Pár évvel ezelőtt is már kérdeztek erről, akkor még azt mondtam: nem leszünk ott ebben a számban az olimpián. Mára azonban szerencsére kiderült, hogy tévedtem. Sőt, akár még számolni is kell velünk. Az ISSF szabályai szerint ugyanis ha egy versenyző kvótát szerez, az feljogosítja más versenyszámban való indulásra is. És mivel van már férfi és női kvóta, össze tudunk állni egy csapatba.

Eddig nem volt róla szó, de 23 éves korod ellenére ez már a második olimpiád lesz. Ott 13. voltál ebben a számban. Hogy élted meg akkor?

Helyt tudtam állni, és jelent ez egyben jót és rosszat. Mert számszerűleg jó pontot tudtam meglőni, de akkor is nagyot álmodtunk. Kicsit jobb eredményben bizakodtunk, de akkor ez volt a realitás. Nagyjából a világranglista 10 helyén álltam, így nekem is benne volt a lehetőség egy nagy eredményre.

„Ez egy ilyen sportág, az első 15 bármelyike nyerhet vagy lehet utolsó.”

Rióban azonban a papírforma igazolódott be, de azért sikernek éltem meg, főleg, hogy én voltam a légpuska mezőny legfiatalabb tagja.

Tokióban azért talán mégis lehetnek más célok, főleg a világranglista alapján...

Jelenleg 3. vagyok, korábban vezettem, de ahogy az előbb is mondtam, itt nagyon kis dolgokon múlik a siker, a világranglista nem garancia semmire. A felkészülésben jól állunk, ezért nyugodt lelkiismerettel tudok a lőállásba állni, és leginkább abban bízom, hogy magamat le fogom tudni győzni.

A sportlövészet puska-pisztoly szakágában régen voltak már hazai olimpiai sikerek...

Valóban. 1980-ban nyert Varga Károly, aztán később volt még bronzérem talán Szöulban. (Tényleg ott. Záhonyi Attila ugyanabban a versenyszámban, Kovács Zoltán pedig gyorstüzelő pisztolyban szerzett érmet 1988-ban – a szerk.). Olimpiai kívül azonban mindig ott vagyunk a siker közelében, ezért is bízom benne, hogy előbb vagy utóbb egyszer valakinek ki fog jönni a lépés.

88014084_2985075494844484_2953757169620615168_n.jpg Fotó: István Péni / Facebook

Nyilván adná magát a feltételezés, hogy akkor ez a valaki te lennél. Hogyan tudod levenni magadról a terhet, hogy ne ezzel kelljen foglalkozni?

Minden jó eredmény ellenére nem szabad elkiabálni. 10-15 olyan versenyző biztosan ott lesz, aki szeretne nyerni, és minden oka meg is van arra, hogy ezt komolyan gondolja.

Tegyük fel, hogy rendben megrendezik az idei olimpiai játékokat. Hogyan telik a következő fél éved?

Az elmúlt néhány napban a következő két hónap összes versenyét lemondták a koronavírus elleni védekezés miatt. A világkupákat hét elején, az egyéb nemzetközi versenyeket pedig kedden mondták le. Ez a mai rendkívüli kormányrendelet pedig az itthoni rendezvényeket tiltotta be. Így most minden időt edzéssel tervezünk. Ez persze szomorú helyzet, de talán még jól is jöhet. Többet vagyok itthon, nem utazom nagyon sokat az olimpia előtt, az edzésre tudok koncentrálni. Ez akár még az előnyömre is válhat.

Hozzászólások