Sportlövészet - Döntők - tiszta lappal
Döntők - tiszta lappal

Döntők - tiszta lappal


2016/07/26 22:01

Új fejezet kezdődhet a sportlövők olimpiai versenyein Rióban, az új szabályok ugyanis - a szakemberek várakozásai szerint - izgalmasabb finálékkal kecsegtetnek. A hangsúly természetesen a döntőkön lesz, ahova továbbra is csak a kínos precizitás határait súrolva lehet eljutni. A korábbi olimpiákkal ellentétben Rióban viszont jön a tabula rasa, az alapversenyek során elért eredményeket ugyanis törlik, így a finálét mindenki tiszta lappal kezdi. Ez előny lesz annak, aki nyolcadikként éppen hogy bekerült a fináléba, de bosszúság annak, aki végig kiválóan lőtt, hiszen nehezen megszerzett előnye hirtelen elvész. Magyarul: teljesen más lesz a finálék lélektana.

Fontos viszont, hogy ez a változás a nézőkért van. Az olimpiák hatalmas sportági "özönében" ugyanis nem könnyű (média)figyelmet kapni, a sportlövők a korábbiaknál is kiélezettebb döntőkkel csalogatnak odakapcsolásra. A dráma ugyanis tulajdonképpen kódolva van az új rendszerben, ahol a döntőben az egyes sorozatok után a hátul lévők kiesnek, egészen addig amíg végül csak ketten lőhetnek tovább az aranyért - mint a jó kis spagetti-westernekben.... Abban bízhatunk, hogy magyar résztvevők is kapnak majd (fő) szerepet az ISSF által 2012-ben elfogadott új lebonyolítási rendszerben. Ehhez viszont kiváló alapverseny kell, ami viszont minimális hibázási lehetőséget sem enged a versenyzőknek.

A sportlövészet kortalan sportág, ezt a grúz Nino Szalukvadze szereplése is igazolhatja majd Brazíliában.  A 47 éves - 1988-ban nem mellesleg már olimpiát nyerő - hölgy ráadásul sporttörténelmet is ír majd Rióban, hiszen 18 éves fia, Cotne Macsavariani is indul a sportlövő versenyeken. Az ötkarikás játékok 1896 óta íródó történetében pedig ilyesmire, hogy anya és fia egyazon olimpián - ráadásul még ugyanabban a sportágban is - szerepeljen, még nem volt példa.

A várakozásokat messze felülmúlva sok, összesen nyolc magyar sportlövő szerzett olimpiai kvótát Rióra, ami örvendetes tény, különösen a londoni három kvóta fényében. A 2014-ben vb-bronzot nyerő Tobai-Sike Renáta - minden sportágat figyelembe véve - az első magyar részvételi jogot szerezte meg. Szintén pisztolyos az olimpiai „veterán” Csonka Zsófia, aki londoni hatodik helyezése után újra pontszerző lenne. Tapasztalat dolgában az ötödik olimpiájára készülő Sidi Péter sem áll rosszul, az évekig „a világ többi részével” harcban álló kiváló puskás manapság már szerencsére csak a lőállásban hallat magáról. A korral járó "lenyugvás" talán az eredményeinek is jót tesz. Sidinek szokás szerint három száma lesz az olimpián és ahogy mondani szokás, egyikben csak "elsül" majd a keze. Bár Sydney óta ugyanezt mondjuk minden ötkarikás versenye előtt…

Olimpiai újonc a pisztolyos Tátrai Miklós, a puskás Szabián Norbert és februári győri Európa-bajnokságon kvótát szerző Egri Viktória valamint Miskolczi Julianna is. Újoncként, de paradox módon talán az egyik legnagyobb (érem)esélyesként beszélhetünk a mindössze 19 éves Péni Istvánról, aki Sidihez hasonlóan mindhárom számában olimpiai szintet lőtt, végül a hazai szövetség döntése értelmében légpuskában és a kisöbű sportpuska összetett számában áll rajthoz Rióban. A junior korosztályból messze kiemelkedő Péni korához képest jóval érettebben nyilatkozik és ami fontosabb, így is gondolkozik, így nem lenne meglepetés, ha ő szállítaná a magyar sportlövők legjobb helyezését a riói olimpiáról.

Rióban tovább folytatódhat az amerikai Kimberly Rhode éremsorozata, aki már 17 évesen (minden idők legfiatalabb sportlövő bajnokaként) Atlantában is győzött, azóta pedig öt olimpiáján öt érmet gyűjtött. A korábban trapban két olimpiát nyerő Rhode Londonban a skeetlövők között is győzött, most Rióban ugyanebben a versenyszámban folytathatja egyedülálló olimpiai éremszerző szériáját.

A londoni olimpián négy éve csak három magyar sportlövő szerepelt, igaz mindegyikük olimpiai pontot szerzett (Bognár Richárd, Sidi Péter és Csonka Zsófia egyaránt hatodik lett), ami a sportág hazai (igaz egyre javuló) lehetőségeit figyelembe véve nagy dolog. Most aligha lesz nyolc pontszerzőnk, de a nagy számok törvénye alapján talán végre megtörik a 2004 (Igaly Diána győzelme) óta tartó magyar érem nélküli sorozat.

Hozzászólások