Sakk - Olimpia - 64 mezőn
Olimpia - 64 mezőn
Fotó: Europress/Getty

Olimpia - 64 mezőn


2014/08/01 09:49

Hobbisakkozóként nehéz elképzelni, hogy mi minden van a nemzetközi nagymesterek fejében. Vajon van-e még olyan játékhelyzet, amit ebben a 64 mezőn játszott nagyszerű játékban nem találtak ki és nem alkalmaztak egyetlen mérkőzésen sem. Aligha. Az emberi memória végességének hála azonban ez a hatalmas információ mennyiség és tudás csak számítógépekbe táplálható bele (amit nagy elánnal meg is tesznek az erre szakosodott cégek), így az emberek csatája még hozhat melléfogásokat, adott esetben ellenfeleket meglepő lépéskombinációkat is.

Ez utóbbiból szeretnénk minél többet látni a szombaton Norvégiában kezdődő sakkolimpián, ahol mindkét csapatunk az élmezőnyben végezhet. Egyéni vb-döntős első táblásunknak, Lékó Péternek nem lesz egyszerű dolga, hiszen a világranglista első tíz helyezettjéből kilenc (csak a szocsi vb-döntőre készülő Anand marad távol - szokásához híven) asztalhoz ül, így Carlsen-Griscsuk-Aronjan szintű ellenfelek várnak rá. A magyar nagymester már kipihente (elmondása szerint jó fél év kellett hozzá), hogy a tavalyi vb-fináléban Carlsen ellen Anandnak szekundált (magyarul segédkezett az elemzésekben), így most teljes agyi kapacitásával a magyar csapatot szolgálja. Második táblásunk ezúttal az a Balogh Csaba lesz, aki nagyszerűen védekezik, erősebb ellenfelektől sem nagyon szokott kikapni, így a győzelmeket vélhetően a hármas-négyes asztalnál rotált Almási Zoltán, Polgár Judit és az alig 18 éves Rapport Richárd alkotta trió szállíthatja.

A nők számára 1957 óta rendeznek külön sakkolimpiát, itt a Polgár-lányokkal és Mádl Ildikóval felálló csapatunk kétszer (1988-Szaloniki, 1990-Újvidék) tudott győzni. A férfiaknál hivatalosan 1927-ben rendezték Londonban az első sakkolimpiát, amelyet a mieink nyertek, csakúgy, mint a következő évben Hágában rendezett tornát is. Harmadik bajnoki címünket az azóta sokat emlegetett Buenos Airesben szerezte a Portisch, Ribli, Sax, Adorján, Csom, Vadász összeállítású magyar együttes. Az azóta megrendezett 17 olimpiai tornán csak a Szovjetunió és utódállamai nyertek a férfiaknál...

A magyar férfi (pardon, hivatalosan nyílt) csapat az Élő-pontokat nézve a hatodik helyen van a mezőnyben (a három Top10-essel felálló oroszok a favoritok), így a két évvel ezelőtti isztambuli kilencedik hely és a 2002-es bravúros bledi ezüstérem között minden eredmény elképzelhető. Női csapatunkban a tavalyi Európa-bajnok, vietnami születésű, de tízéves kora óta Magyarországon élő Hoang Thanh Trang lesz az elsőtáblás, mögötte a kétszeres bajnok, négy év után visszatérő Mádli Ildikó, valamint a fiatalok, Papp Petra, Gara Anita és Gara Tícia szerepelnek Norvégiában. A hölgyek a 13. legmagasabb pontátlaggal rendelkeznek a mezőnyben, így Top10-es helyezés lehet számukra reális cél.

A női mezőnyt a legutóbbi két kiírás alkalmával kínai-orosz csata jellemezte, 2010-ben és 2012-ben is az oroszok nyertek (legutóbb csak hajszállal), most viszont talán valamivel a kínaiak esélyesebbek. Náluk játszik ugyanis az a Hou Ji-fan, aki pontszámban veszélyes közelségbe (15 pont) került a női világranglistát 25 éve (!) vezető, de jó ideje a férfiak között induló Polgár Judithoz...

Hozzászólások