Öttusa - Kovács Sarolta 13., a női csapat ötödik a budapesti vb-n
Kovács Sarolta 13., a női csapat ötödik a budapesti vb-n
Fotó: Europress/AFP

Kovács Sarolta 13., a női csapat ötödik a budapesti vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/06 20:11
Kovács Sarolta a 13. helyen végzett a hagyományos versenyben, a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

Alekszejev Tamara 25., a döntő harmadik magyar résztvevője, Gulyás Michelle pedig 27. lett.

A dobogóra a fehérorosz Volha Szilkina, az olasz Elena Micheli és a brit Kate French állhatott fel. Olimpiai kvótát az első kettő szerzett, mert French-nek már volt.

Csapatban a magyarok az ötödik helyen végeztek. Az érmeken a fehéroroszok, az angolok és a németek osztoztak.

A fináléba jutott 36 versenyző az utóbbi években alkalmazott lebonyolítás szerint már csütörtökön túlesett a körvíváson, így péntekre az úszás, a bónuszvívás, a lovaglás és a kombinált szám maradt.

Előző nap a 2016-ban vb-győztes Kovács 11. volt azzal, hogy a Ludovika Arénában 19 győzelmet aratott és 16 vereséget szenvedett. Pénteken kora délután a Kincsem Parkban kialakított öttusastadion hatpályás mobilmedencéjében 2:08.62 perccel a negyedik időt úszta, de teljesítménye mindössze két ponttal ért kevesebbet, mint a leggyorsabb orosz Gulnaz Gubajdullináé, a 2017-es év világbajnokáé. Ezt követően a bónuszvívásban két ellenfelét győzte le, ezzel két pluszpontot szerzett és két szám után a hetedik helyen állt.

A bónuszban a körvívás végeredménye alapján fordított sorrendben léptek pástra a versenyzők, a győztes maradt a páston, és így haladtak az első helyezettig.

Kovács a lovaspályán hibátlanul ment végig Pató Pál úr nyergében, csak egy picit lassan, négy másodperces időtúllépésért négy pontot vontak le tőle a maximális 300-ból. Remek teljesítményével összesítésben egy helyet előrelépett. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban a lőállásban nem töltött sok időt, azaz egy-két hibával teljesítette sorozatait, de a felzárkózók közül a táv vége felé többen eléje kerültek.

"Sokat kell fejlődnöm futásban, mert szó szerint elszaladt mellettem a mezőny" - szögezte le pár perccel a célba érkezés után. - "Nagyon elfáradtam. Tegnap a vívásban nagyon görcsös voltam, mert bizonyítani akartam. Pozitívum, és nagyon örülök annak, hogy a lövészetem a selejtezőben és a döntőben is jól sikerült" - mondta, majd úgy folytatta, hogy fantasztikus élmény volt a támogató közönség előtt lovagolni, izgult is előtte, de aztán nagyon élvezte.

Alekszejev Tamara - aki július végén kézközépcsonttörést szenvedett a bal kezében, amellyel vív és lő - ezúttal a pástokon nem mozgott olyan magabiztosan, mint általában szokott, 18 ellenfelét győzte le, 17-től kapott ki, ezzel 16. volt. Az úszás sem ment neki jól, közel nyolc másodperccel teljesítette lassabban a 200 métert, mint a szerdai selejtezőben. A bónuszban ő is két pontot szerzett, és a lovaglás előtt 22. volt. A harmadik számban két akadálynál akadt kisebb gondja, e mellé jött három másodperces időtúllépés, így 282 ponttal zárt. A kombinált szám előtt 23. volt, amihez képest két helyet csúszott vissza a zárószámban.

"Egy hete még azt sem tudtam, hogy egyáltalán indulhatok a világbajnokságon..." - nyilatkozott. - "Most boldogabb vagyok, mint a selejtező után, mert a vége jobban sikerült, jobb lett a kombinált szám, a futás és a lövészet is. Az eredmény természetesen nem jó, de legalább részt vehettem egy hazai világbajnokságon."

A még csak 18 éves Gulyás Michelle 9 győzelemmel és 26 vereséggel a 34. helyen fejezte be a vívást, úszásban viszont ötödik lett. Bónuszpontot nem tudott szerezni, így a harmadik számot a 31. helyről várta. Négy akadályveréséért, de szintidőn belüli lovaglásáért 272 pont járt neki, ezzel maradt a 31. Végül négy helyet tudott még javítani a kombinált számban.

"Örülök, hogy a gyengén sikerült csütörtöki vívásom után fel tudtam állni, és szép eredménnyel zártam" - értékelt, azután kiemelte: "Amikor kihirdették, hogy Magyarországon lesz a világbajnokság, az volt a célom, hogy rajthoz tudjak állni. Az, hogy egyéni induló lehettem, és a döntőbe is bekerültem, a legnagyobb ajándék volt nekem ebben az évben."

"Abszolút nem vagyok elégedett!" - jelentette ki Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki ugyanakkor a versenyzői küzdeni tudását dicsérte.

"Kovács Sarolta a vívás alatt elvesztette a kontrollt, ilyen hullámvölgyeket nem lehet megengedni az éremszerzéshez. Illetve annak belefér, aki jó futó, Saci viszont nem az" - mondta, majd úgy folytatta: "ez a verseny is megerősítette, hogy futásban fejlődnie kell".

Emlékeztetett rá, hogy Alekszejev sorsát a kéztörés megpecsételte.

"Ennek ellenére reménykedtem egy kisebb bravúrban, de Tamara fejben elfáradt a vívásban, nem csoda lett a szerepléséből, hanem szenvedés. Ugyanakkor jól lovagolt és harcos kombinált számot csinált" - tette hozzá.

A kapitány Gulyás esetében már azzal elégedett volt, hogy döntőbe jutott.

"Jól úszott és lovagolt, jó napot csinált, ebből tud építkezni" - vélekedett.

MTI

Hozzászólások