Öttusa - Bronzérmes a magyar férfi és női váltó az öttusa Eb-n
Bronzérmes a magyar férfi és női váltó az öttusa Eb-n
Fotó: pentathlon.hu

Bronzérmes a magyar férfi és női váltó az öttusa Eb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/07 18:53
Bronzérmet nyert a Málits István, Bereczki Richárd és a Barta Luca, Réti Kamilla összeállítású váltó az angliai Bath-ban zajló öttusa Európa-bajnokságon.

A magyar férfi kettős jól kezdett, vívásban 24 győzelmet aratott és 16 vereséget szenvedett, ezzel minimális különbséggel második lett, majd úszásban a nyolcadik eredményt érte el, így két szám után harmadik volt. A lovaglás során viszont négy akadályveréssel visszacsúsztak a magyarok, ebben a számban hetedikek lettek, így a kombinált versenynek is - amelyben mindegyik váltótag 2x800 méter futott és két sorozatot lőtt - hetedikként vághattak neki. Ebben előbb Bereczki a negyedik helyre jött fel, majd Málits az utolsó körben, még a hajrá előtt elfutott orosz ellenfelétől. A kombinált számban a második legjobb eredményt érték el.

"Nagyon jól és eredményesen vívott mindkét fiú, egyformán 12/8-cal zártak, önmagukhoz képest jó időt is úsztak - kezdte értékelését az MTI-nek Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. - Ami viszont most sok volt, az a lovaglásban elveszített 28 pont. Emiatt visszacsúsztak, de aztán jól ment nekik a kombinált szám, és nem is hagyták a végére a döntést. Összességében nagyon jó versenyt hoztak össze, szép eredményt értek el a tizenegy csapatos mezőnyben."

A női váltó úszásban ötödik lett, a vívást pedig 17 sikeres és 15 elveszített asszóval másodikként zárta, amivel két szám után harmadik volt az öt duót felvonultató mezőnyben. A lovaspályán két akadályveréssel és egy kis időtúllépéssel negyedikként végeztek a magyarok, ezzel megőrizték pozíciójukat, csakúgy, mint a kombinált számban a harmadik legjobb időt elérve.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, hogy szerinte a vegyes váltó is bronzért futhatott volna kedden, ha szabálytalan váltás miatt nem zárják ki az úszásból. Ő és Martinek János is elmondta, hogy hozzájutottak egy felvételhez, amelyen látszik, hogy nem volt korai az indulás, azaz tévesen zárták ki a magyar kettőst. Akkor a versenybíróság nem adott helyt a tiltakozásnak, szerdán pedig a felvételt látván elnézést kért.

"Nekünk kicsit egyszerűbb dolgunk volt" - utalt a szerdai női váltó teljesítményének értékelésénél a mezőnyre Kállai Ákos. - Ugyanakkor nagyon sok hasznos tapasztalattal lettek gazdagabbak a lányok, amelyeknek a jövőben majd hasznát vehetik. Éles versenyhelyzetben, felnőtt Eb-n tapasztalatot gyűjteni mindig hasznos dolog, éremszerzéssel együtt extrán hasznos, a dobogóért pedig mindig meg kell küzdeni" - tette hozzá.

MTI

Hozzászólások