Öttusa - Az olimpiai kvóta a cél a kedden kezdődő öttusa Eb-n
Az olimpiai kvóta a cél a kedden kezdődő öttusa Eb-n
Fotó: Magyar Öttusaszövetség / Facebook

Az olimpiai kvóta a cél a kedden kezdődő öttusa Eb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/05 18:44

Augusztus 6-11. között rendezik az öttusa Európa-bajnokságot az angliai Bathban. Martinek János szövetségi kapitány olimpiai kvótát és érmeket is remél mindkét nem küzdelmeiben.

14 fős csapattal kezdi meg szereplését a magyar öttusaválogatott a Bathban rendezendő Európa-bajnokságon. Az idén 28. alkalommal megrendezendő kontinensviadal kedden a vegyesváltóval kezdődik, szerdán pedig a férfi és női váltót rendezik. Csütörtöktől indul a hagyományos verseny: első két nap a selejtezőket, hétvégén pedig a férfi és a női döntőt rendezik.

„Azzal lennék boldog, ha érmeket nyernénk, egyéniben és csapatban is, és ha ez összejönne, meglenne az olimpiai kvóta is”

– mondta az MTI érdeklődésére Martinek János szövetségi kapitány. A csapat helyzetét nehezítette néhány körülmény: Demeter Bence bokáját az elmúlt egy évben kétszer műtötték, Kasza Róbert pedig a két évvel ezelőtti vb ezüst után megsérült, nagy kihagyás után tért vissza az idén.

A nőknél Földházi Zsófia májusi lábműtétén van túl, sikeres visszatérése kérdéses, Alekszejev Tamara pedig múlt héten törte kezét, így kihagyja az Európa-bajnokságot, sőt, a szeptemberi vb is bizonytalan. Földházi és Kovács Sarolta mellett a junior korú, de az országos bajnokságon már bizonyító Gulyás Michelle és Guzi Blanka indul a női csapatban, akik a kapitány szerint elsősorban tapasztalatszerzésért utaznak Bathba.

A most induló Eb-n nemenként 8 olimpiai kvótát osztanak ki, a szeptember eleji budapesti világbajnokságon 3-3, a jövő évi vilniusi vb-n pedig további 6-6 kiadó hely van.

A magyar öttusasportnak ezeken az alkalmakon van reális esélye a lehetséges 2-2 versenyző kvalifikálására.

A tokiói olimpiával kapcsolatban Martinek János hozzátette, hogy nemcsak részt szeretnének venni, hanem ott jó eredményt is remélnek. „Ehhez viszont az addigi versenyeken oda kell érni az élcsoportba, versenyben kell lenni az első hat helyért” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. Ez a prognózis már némileg óvatosabb. A Magyar Olimpiai Bizottság július közepén megjelent összesítésében a Magyar Öttusaszövetség a biztos négy induló mellett éremre, adott esetben még aranyéremre is számít.


Részletes program:

  • kedd: vegyes váltó (Simon Sarolta, Szabó Illés)
  • szerda: férfi és női váltó (Málits István, Bereczki Richárd / Barta Luca, Réti Kamilla)
  • csütörtök: férfi hagyományos verseny, selejtező (Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert, Regős Gergely)
  • péntek: női hagyományos verseny, selejtező (Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Gulyás Michelle, Guzi Blanka)
  • szombat: férfi hagyományos verseny, döntő 
  • vasárnap: női hagyományos verseny, döntő
Hozzászólások