Egyéni - Ötösugrás
Ötösugrás
Usain Bolt Fotó:Europress/Getty

Ötösugrás

Ajkler ZitaAjkler Zita
2015/01/06 15:11

Usain Bolt merészen tervez

A jamaikai világcsúcstartó az idei szezonra ismét csúcsformát és újabb rekordokat tervez illetve remél. Hisz abban, hogy 100 és 200 méteren javítani tud eddigi eredményein és szeretne az első futó lenni, aki a fél körös távot 19 másodperc alatt teljesíti (a jelenlegi rekord 200 méteren 19.19 s és 100 méteren 9.58 s). A tavalyi év után amely kicsit pihenősebb volt, amikor is felröppentek olyan pletykák miszerint a futó a távolugrásban is kipróbálná magát azonban mostanra már biztossá vált, hogy a sérülésveszély miatt ismét csak a futás kerül 2015-ben előtérbe. Az mindenesetre érdekes lehetne, ha egyszer mégis bevállalná: sokan lennénk kíváncsiak rá, és talán még többen gondoljuk úgy, hogy megfelelő technikával meglepő eredményt érhetne el abban a számban is.

 

2014. legjei

Az All-athletics internetes adatbázis is kihirdette az elmúlt  év legjeit: az év férfi atlétája a sprinter Justin Gatlin míg a hölgyeknél a horvát diszkoszvető Sandra Perkovic volt a legjobb. Az év sprinterei értelemszerűen Justin Gatlin és Dafne Schippers, az év ugrói Mutaz Essa Barshim és Mariya Kuchina, az év dobói Reese Hoffa és Sandra Perkovic, az év többpróbázói Andrey Krauchanka és Nadine Broersen, az év gyaloglói Ruslan Dmytrenko és Hoing Liu. A gátasoknál a legjobb Pascal Martinot Lagarde és Dawn Harper míg a középtávon a Silas Kiplagat és Abeba Aregawi nyert.

Sandra Perkovic

 

Schippers választás előtt

A tavalyi, 2014-es évben egy kicsit specifikusabban készült a holland világklasszis többpróbázó, Dafne Schippers. Ennek eredményeképp 100 és 200 méteren Európa bajnok lett és eredményei amiket ebből a "próbáljuk meg,mi sül ki belőle" évből elért, kimagaslóak és a több, mint biztatóak (100 méter:11.03 s, 200 méter: 22.03 s). Az idei esztendőben azonban ismét világbajnokságot rendeznek Pekingben, ahol az európai futókon kívül a többi kontinens versenyzőivel is találkozni fog ha a sprint mellett dönt. Ez természetesen ugyanígy történne a hétpróbában is de muszáj döntenie, merre indul el és mely számokra készül az idén, világszínvonalú teljesítményt ugyanis valószínűleg speciális, versenyszámra optimalizált felkészüléssel fog tudni csak elérni ami a több próba és a sprint versenyszámokra messzemenőkig nem ugyanaz.

Dafne Schippers

 

 

Holzdeppe újra versenyben

A 2013-as világbajnok rúdugró tavalyi hátsérüléséből kigyógyulva túl van az idei első versenyén: rövid nekifutásból 520 cm-t teljesítve visszaszállt a téli versenyek körforgásába. Kissé idény eleji volt még a forma a többieknél is, hiszen a győztes Karsten Dilla 540 cm-t, míg a korábbi világbajnok lengyel Pavel Wojciechowski kerek 500 cm-t teljesített csupán.

Raphael Holzdeppe

 

Thomas van der Plaetsen túl a nehezén

 

Végezetül még egy jó hír az év elejére: tavaly a fedett pályás világbajnokság bronzérmes többpróbázójánál hererákot diagnosztizáltak, így a 24 éves belga kihagyta a szezon nyári felét. Kemoterápiás kezelése után nemrégiben viszont twitterén jelentette be, hogy D-Afrikába tart edzőtáborozni.

 

Thomas van der Plaetsen

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások