Tokió 2020 - Ugye te sem gondolod, hogy mindegy, miben alszanak az olimpikonok?!
Ugye te sem gondolod, hogy mindegy, miben alszanak az olimpikonok?!
Fotó: Europress/AFP

Ugye te sem gondolod, hogy mindegy, miben alszanak az olimpikonok?!

Rév DánielRév Dániel
2019/09/25 11:00
A jövő nyári olimpia szervezőbizottsága bemutatta azt az ágyat, amelyben 18 ezer olimpikon és segítő fog aludni Tokióban az olimpiai faluban a játékok bő két hete alatt. A modell igazán japános: praktikus, kényelmes és környezettudatos!

Elképesztő belegondolni abba, hogy milyen szintű logisztika kell egy komoly sportesemény megrendezéséhez. A csúcs természetesen az olimpia - paralimpia páros, ahol heteken keresztül meg kell oldani egy nagyjából akkora létszámú olimpiai falu életét, mint amennyien Hatvanban laknak. Ahhoz, hogy egy ekkora rendezvény sikeresen működjön, minden segítségre szükség van. Ezért van a tokiói olimpiának ágyszponzora.

A jövő évi olimpián szereplő sportolók és edzőik, segítőik az Airweave gyártó ágyaiban pihenhetik ki az edzések fáradalmait, és készülhetnek fel egy kiadós alvással az előttük álló feladatokra. A modellt, amelyből az olimpiai faluba 18 ezer, míg a paralimpiai faluba 9 ezer készül, alapvetően kartonpapírból gyártják, amely 200 kilogrammos súly megtartására lett tervezve. Az igazán különleges azonban a matrac, amelyet a karton vázra tesznek.

Ebben az ágyban alszanak majd 18 ezren a tokiói olimpiai falubanEbben az ágyban alszanak majd 18 ezren a tokiói olimpiai faluban Fotó: Tokyo 2020

Az olimpián használt matracok három különböző részből állnak majd össze. A felsőtestnek, a fenék résznek illetve a lábaknak szánt matracrészek keménysége változtatható lesz, így minden sportoló olyan ágyat állít össze magának, amilyet csak szeretne. A párna középső részén lesz egy bemélyedés, emiatt jól tartja majd az alvók nyakát függetlenül attól, hogy valaki oldalt vagy háton szeret aludni.

Nem csak a kartonpapírból készülő váz lesz újrahasznosítható az olimpiát követően, hanem a matracrészek is, emiatt az ágyak nagy részét később papírként vagy műanyagként újra lehet majd hasznosítani. Ez lesz az első olyan olimpia, ahol a falu ágyait szinte teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készítik.

Természetesen a paralimpikonok különleges igényeire is gondolt a gyártó, így az ő általuk használandó ágyak megtervezésénél külön szempont volt, hogy minden elképzelhető igényt ki tudjon elégíteni a gyártó, az pedig teljesen természetes volt a tervezési folyamat során, hogy a paralimpikonok ágyai is újrafelhasználhatók legyenek.

Négy éve, a riói olimpia idején rengeteg panasz érkezett az olimpiai falu állapotára, az azonban már biztos, hogy Tokióban az ágyakkal minden rendben lesz.

via insidethegames

Hozzászólások