Tokió 2020 - Még a matekoktatás segítésére is felhasználják az olimpiát a japán szervezők
Még a matekoktatás segítésére is felhasználják az olimpiát a japán szervezők
Fotó: Europress/AFP

Még a matekoktatás segítésére is felhasználják az olimpiát a japán szervezők

Rév DánielRév Dániel
2019/04/27 18:22

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága elég különleges fába vágta a fejszéjét: egy matematikai munkafüzetet ad ki, amelynek célja, hogy a sport segítségével segítse a fiatalok matematikai fejlődését. A program részeként ismert japán sportolók is részt vesznek a fiatalok képzésében.

Április 17-én a Tokió 2020 szervezőbizottság tagjai egy különleges órát tartottak egy tokiói általános iskolában. Két japán sportoló, Macumoto Kaori olimpiai bajnok cselgáncsozó, és Jamada Takuro, paralimpiai bronzérmes úszó mutatta be a szervezőbizottság által megalkotott új matematikai munkafüzetet, amelynek segítségével sportos feladatokon keresztül segítik a gyerekek oktatását.

A hónap elején bemutatott munkafüzetet csak Tokióban már 1300 iskolában használják, és több mint 100 ezer gyerek ismerkedett meg az elmúlt hetekben a sportos matekleckékkel. Az új feladatokat két csoportra lehet bontani: 33 olimpiai és 22 paralimpiai sporthoz kapcsolódnak a matematikai példák. A feladványokat a japán sportolósztárok képeivel dobták fel, így is növelve a hazai indulók ismertségét a jövő nyári játékok előtt.

A londoni olimpián aranyérmet szerző Macumoto elmondta, hogy gyerekkorában nem szerette a házi feladatokat, mert azok nem voltak szórakoztatóak. Különösen a matekot utálta.

"Ennek az érdekes tananyagnak köszönhetően, amelyben benne vagyok én és számos más olimpiai és paralimpiai résztvevő, úgy láttam, hogy sok gyerek sokkal nagyobb kedvvel állt a feladatokhoz, mint általában. Szerintem sokkal szórakoztatóbb volt számukra a tanulás, mintha egy sima tankönyvet forgattak volna. Remélem, hogy a lányom is jobban fogja élvezni a matekfeladatokat egy ilyen tankönyvvel!" - nyilatkozta Macumoto.

A könyv a tokiói olimpiai felkészülés oktatási programjának része, melynek címe "Joi don!", amit magyarra talán "Készülj fel!"-ként fordíthatunk. A matematikai munkafüzetet a szervezők minden olyan helyi hivatal rendelkezésére bocsátják, amelyik igényli.

(via insidethegames)

Hozzászólások