Tokió 2020 - 18 évesen olimpiai futamot nyert, Tokióba már éremért megy a vitorlázó Érdi Mária
18 évesen olimpiai futamot nyert, Tokióba már éremért megy a vitorlázó Érdi Mária
Fotó: Europress/AFP

18 évesen olimpiai futamot nyert, Tokióba már éremért megy a vitorlázó Érdi Mária

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/07 10:50
Van, amiben már most a világ legjobbja Érdi Mária, de a 21 éves vitorlázó klasszis viszontagságos szezonon van túl edzőváltással, néhány peches versennyel, de sok jó futammal, és egyre növekvő önbizalommal. A tokiói résztvevőket bemutató sorozatunkban az egyszemélyes olimpiai hajóosztály éremesélyesével beszélgettünk. 

 Érdi Mária, vagy ahogy a környezetében hívják, Mári az egyszemélyes olimpiai hajóosztály tokiói kvótát szerzett versenyzője még csak 21 éves, de Japánba már a második olimpiájára utazik. A mezőkövesdi vitorlázó Rióban úgy végzett a 14. helyen, hogy az utolsó pillanatig esélye volt az éremfutamra (itt az első tíz versenyző indulhat csak), és nem is titkolja, hogy Tokióban már nemcsak a medal race, hanem konkrétan maga az érem lesz a célja.

“Van, amiben már most én vagyok a legjobb, ugyanakkor akad néhány olyan elem is, amiben még nagyon sokat kell fejlődnöm Tokióig” - mondta a Hosszabbításnak Érdi, akit a vitorlázó szezon végén, az utolsó világkupa-futam után értünk utol.

Felemás idény remek lezárással

Érdi az Európa-bajnokság, a világbajnokság, illetve a vb után szintén Japánban, de már az olimpia helyszínén, Enosimában rendezett tesztverseny fontossági sorrendjében a második legfontosabbnak tartotta az olimpiai tesztversenyt, és nem is okozott magának csalódást, hiszen bronzérmes lett.

Van, amiben a világ legjobbjaVan, amiben a világ legjobbja Fotó: Érdi Mári/Facebook

Az Európa-bajnokság eleje, a világbajnokság vége nem sikerült igazán jól, így előbbiben hiába hajrázott óriásit, végül csak az első tízbe tudta beverekedni magát (ami egyébként szintén kiváló eredmény), a világbajnokságon pedig pont az utolsó futamok nem sikerültek jól, pedig odáig abszolút éremesélyesként hasította a vizet a Laserrel. Egy fontos esemény azonban történt a két esemény között eltelt hetekben.

“Az Európa-bajnokság volt karrierem legrosszabb versenye. Talán mondhatjuk, hogy az volt a mélypont” - mondta Érdi, aki végül óriási hajrával a 9. helyre jött fel az Eb-n. “Sok mindent át kellett gondolnom, és ennek a gondolkodásnak az lett a vége, hogy eldöntöttem, nem akarok tovább Ian Aisley edzővel dolgozni. Ian kiváló edző, de emberileg nem passzoltunk össze, mert én mindenek előtt élvezni szeretném a vitorlázást, az a fajta nyomás, ami alatt Ian tartott, pedig nem a legjobbat hozta ki belőlem. Ráadásul ő pont abban nem volt a legerősebb, amiben nekem a legtöbbet kellett fejlődnöm, ezért döntöttünk a váltás mellett.”

A világbajnokságon már egy új-zélandi hölgy irányította Érdi felkészülését és versenyzését, és bár a vb sem úgy sikerült, ahogy az első tízbe jutást célként kitűző vitorlázó szerette volna, ez nem Sarah Wintheren múlt.

“A világbajnokságon sokáig nagyon jól mentem, élveztem a versenyzést, és az utolsó két futamot a 18. helyről vártam, más szóval elérhető közelségben volt egy kiváló eredmény. Az utolsó előtti futamon is az élmezőnyben haladtam, amikor hirtelen elállt a szél, és szépen befújta elénk a mezőny második felét. Ez előfordult, nincs vele mit csinálni, de én ettől fejben teljesen szétestem, elkedvetlenedtem, így végül csak a 23. helyet tudtam megszerezni. Szakaiminato tehát nem feltétlenül szép emlék, de arra jó volt, hogy rájöttem: fejben kell sokkal erősebbnek lennem.”

Az olimpiai erősségű mezőny a vb után átköltözött Enosimába, ahol előbb a tesztversenyt, majd a világkupa-sorozat zárófutamát rendezték. Itt már kijött a lépés Érdinek, aki az Olympic Test Eventen bronzérmes, a világkupában pedig negyedik helyen végzett.

“Pedig nagyon fáradt voltam már, ráadásul a világkupafutamon nem lehetett velem az edzőm sem, mert haza kellett utaznia” - mondta Érdi, aki a verseny végére nagyon elkapta a fonalat, még futamot is tudott nyerni.

“Ahogy az előolimpián, úgy most sem tudtak éremfutamot rendezni, mert teljesen elállt a szél. Ezt sajnálom, mert kijöhetett volna mindkét versenyből akár még jobb eredmény is, de hát nincs mit tenni, így alakult” - tette hozzá a mezőkövesdi vitorlázó, aki a tesztversenyen pont az élen haladt, amikor lelőtték a futamot a szél miatt.

15 évesen magyar bajnok, 18 évesen olimpikon

A balatoni születésű kislány az összes környezetében elérhető sportot kipróbálta az íjászattól a lovaglásig, mielőtt 13 évesen először beült egy Laserbe. Az egyszemélyes olimpiai hajóosztály apró, borulékony hajója azért jött szóba, mert a tihanyi vitorlásiskola növendékeit először párokba rendezték, és Kadettekben, illetve 420-asokban próbálhatták ki magukat, de Érdi ezt nem kedvelte, inkább egyedül ült a hajóban.

“Versenyezni akartam, és nem találtam megfelelő párt, ezért döntöttem a Laser mellett. A Velencei tavon nyertem először futamot, az első versenyem pedig egy Kereked Kupa volt Csopakon. Imádtam vitorlázni, és nagyon szerettem a versenyeket, de akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy nemzetközi szintű versenyző lehetek.”

Érdemes foglalkozni a vitorlázássalÉrdemes foglalkozni a vitorlázással Fotó: Érdi Mári/Facebook

“A fordulópont 2013-ban történt, amikor megnyertem a korosztályos világbajnokságot Byte CII-ben [ez volt akkor az ifjúsági olimpiai hajóosztály - a szerk.] Akkor még nem esett le nekem ennek a junior vb-győzelemnek a jelentősége, nem tudtam, mit jelent, ez csak annyit üzent nekem, hogy érdemes foglalkozni a vitorlázással. Aztán 2014-től egészen 2017-ig többször is nyertem ifjúsági Európa-bajnoki, illetve világbajnoki címeket, és rájöttem, hogy én ezt akarom csinálni.”

“Az olimpiára azonban még gondolni sem mertem, sőt igazából nem is nekem jutott eszembe, hogy van esélyem kijutni Rió de Janeiróba, hanem egy edző hívta fel rá a figyelmemet, hogy elég jól állok a világranglistán. Néhány nappal az utolsó kvalifikációs verseny előtt tudatosult bennem, hogy van esélyem, és mivel az a bizonyos verseny nagyon jól sikerült, kijutottam a riói játékokra” - mondta az olimpián még épphogy 18 éves vitorlázó, aki bravúros szerepléssel a 14. helyen végzett a hajóosztályában.

“Óriási dolog volt, hogy ilyen fiatalon ott lehettem, az pedig még nagyobb, hogy nemcsak nagyon jól ment Rióban, de még futamot is tudtam nyerni. Abban bíztam a verseny előtt, hogy óriási lökést ad majd a pályafutásomnak a riói szereplés, és végül így is lett. Azt sajnálom csak, hogy az éremfutam nem jött össze, pedig komoly esélyem nyílt rá. De szomorú azért nem vagyok az első olimpiám miatt, csak hát elégedett sem vagyok soha” - tette hozzá nevetve, majd kitért az olimpiai bajnokra is.

“Bár 2013-ban már felnőtt magyar bajnok voltam, az első igazán jelentős érmem a Trofeo Princesa Sofián szerzett bronzérmem volt, ahol sikerült legyőznöm a riói olimpiai bajnokot is” - tette hozzá büszkén Érdi.

MIért pont Laser?

A füredi MVM SE versenyzőjének először eszébe sem jutott, hogy a Laser az egyszemélyes olimpiai hajóosztály hajója, egyszerűen megtetszett neki, és kiderült, hogy megvan a tehetsége hozzá. De mi az, ami igazán vonzó ebben a könnyű, roppant borulékony kis hajóban?

“A Laser nagyon egyszerű hajó abban az értelemben, hogy kevés rajta az állítási lehetőség. One Design hajóosztály, ami azt jelenti, hogy minden hajó ugyanolyan súlyra és méretre egyaránt, miközben a többi hajóosztályban nagyon komoly különbségek vannak. Ezzel azt is elmondtam, hogy a Laserben csak a versenyző számít, nem véletlen, hogy egyrészt itt a legkiélezettebbek a verseny, másrészt - és ezt a többi hajóosztály versenyzői sem vitatják - itt vannak a legjobb vitorlázók is” - magyarázta Érdi.

Itt vannak a legjobb vitorlázókItt vannak a legjobb vitorlázók Fotó: Érdi Mári/Facebook

“Laserben a tudás dönt. Az, hogy ki bírja a legjobban fizikailag és mentálisan. Hogy ki tudja a legjobb döntéseket hozni, és technikailag ki a legfelkészültebb, mert rengeteg váratlan esemény van, amire azonnal reagálni kell.”

“Sokat edzünk együtt a világ legjobb vitorlázóival, és elmondható, hogy a mezőny elképesztően felkészült. Ezért mondom azt, hogy a vitorlázás igazából fejben dől el, és én úgy gondolom, végül az állhat a dobogó legfelső fokára, aki elfogadja, hogy ez nem munka, hanem szórakozás. Az tud felszabadultan versenyezni, akinek ez csak egy játék, de egy olyan játék, amibe mindenét bele kell adnia. Aki úgy imádja a vitorlázást, mint én” - tette hozzá nevetve Érdi.

Érem kell Tokióból!

“Tokióban mindenképpen érmet szeretnék nyerni” - szögezte le Érdi, akinek megvannak a nagy erősségei (például nagy szélben a világ legjobb versenyzője), de azzal is tisztában van, miben kell még sokat fejlődnie. “Úgy érzem, minden megvan bennem ahhoz, hogy sikerüljön elérnem ezt a célt, és szakmailag is jó kezekben vagyok. Messze van még az olimpia, de a helyszínen rendezett versenyek azt mutatták, jól megyek Enosimában, és már helyismeretem is van.”

Egy bronz az olimpia helyszínéről: pipa!Egy bronz az olimpia helyszínéről: pipa! Fotó: Érdi Mári/Facebook

Ha egyet kívánhatnék az olimpiai versenyhez, akkor nem azt kérném, hogy kifújt, erős szél legyen, és nem is azt, hogy ne forgolódjon a szél. Úgy vagyok vele, hogy mindenben jónak kell lennem, ha érmet akarok nyerni Tokióban, ezért inkább mást kérnék: 

azt, hogy fair verseny legyen abban az értelemben, hogy ne egy külső tényező döntse el. Ne törjön el semmi a hajón, ne akadjon rá hínár a svertemre, és a versenybírók ne engedjenek végigmenni egy olyan futamot, amit értékelhetetlenné tesz a szél hiánya.” 

“Fair versenyben akarom megmutatni, hogy ott vagyok a legjobbak között. Meg akarok dolgozni azért az éremért, mert úgy érzem, képes vagyok rá. És most még az sem érdekel, milyen színű az a bizonyos érem. Az aranyért majd 2024-ben megyek” - tette hozzá elszántan Érdi.

Hozzászólások