Olimpiák - Tokió 2020: Olimpiai munkás a gyilkos japán hőhullám újabb áldozata
Tokió 2020: Olimpiai munkás a gyilkos japán hőhullám újabb áldozata
Fotó: Europress/AFP

Tokió 2020: Olimpiai munkás a gyilkos japán hőhullám újabb áldozata

Szántó PetraSzántó Petra
2019/08/11 14:06
A jövő nyári tokiói olimpián résztvevő sportolók egészségéért és jóllétéért aggódik a sportvilág, miután újabb áldozatot gyűjtött be az embertelen hőség Japánban: csütörtökön egy olimpiai építkezésen dolgozó munkás halt meg szívrohamban, miután kültéri munkát végzett az egyik helyszínen. 

A japán közszolgálati média tudósításai szerint július 29. és augusztus 4. között összesen 57 ember veszítette életét az országot sújtó hőhullám következtében, míg 18.347 embert kellett kórházba szállítani a hőség okozta rosszullétek miatt. 

A héten elhunyt 50 éves munkást eszméletlenül fekve találták meg a Tokyo Big Sight épülete előtt, ezt a létesítményt az olimpiai és paralimpiai játékok idejére médiaközponttá alakítják át. A férfi elektromos kábeleket fektetett az épület előtt, amikor rosszul lett. Kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Az olimpiai szervezőbizottság hivatalos jelentése szerint a kibírhatatlan meleg miatt kapott szívrohamot.   

Az NHK televízió jelentése szerint csak augusztusban további 45 ember halt meg a hőség miatt, mivel július 24. óta egyetlen nap sem csökkent 31 fok alá a nappali hőmérséklet. 

Az olimpiai sportolók egészségével kapcsolatos aggályok már tavaly nyáron felerősödtek, amikor hasonlóan brutális hőhullám söpört végig Japánon: voltak olyan napok, amikor rekordnak számító 41.1 fokot is mértek. 

A Tokió 2020 szervezőbizottsága már akkor különleges rendelkezésekkel próbálta elejét venni az aggodalomnak, hogy a 2020. július 24. és augusztus 9. között megrendezésre kerülő ötkarikás játékok, valamint az utána következő paralimpiai játékok sportolói és szurkolói ne legyenek veszélyben a várható hőségben. 

000_1JB32Y.jpg Fotó: Europress/AFP

A szervezők például gondolkodnak azon, hogy engedélyezik a nézők számára azt, hogy az olimpiai versenyek helyszínére saját vizes palackokat is bevihessenek, amire a legutóbbi ötkarikás játékokon nem volt lehetőség biztonsági és szponzorációs okok miatt. 

Emellett tokiói önkormányzat speciális takarókkal tervezi lefedni a játékok ideje alatt a főbb fővárosi útvonalakat, többek között a maraton útvonalába tartozó utcákat, amik akár nyolc fokkal is képesek csökkenteni a talajmenti hőmérsékletet. 

Egy nemrégiben lezajlott röplabda tesztversenyen hűsítő permettel és légkondicionált sátrakkal próbálták segíteni a nézők és a sportolók komfortérzetét. A hőség elleni harc legutóbbi vívmánya pedig egy olyan légkondicionáló berendezés, amit a labdarúgó mérkőzéseknek helyt adó Saitama stadionba terveztek: ez hóból készített jeges vízzel hűsíti a levegőt

A várható hőség miatti aggodalom késztette a szervezőket arra, hogy módosítsák a menetrendet is: a női és férfi maratoni versenyek reggel 6 órakor, a tervezettnél másfél órával korábban kezdődnek, a paralimpiai játékok öt maratoni versenyszáma pedig reggel 7 óra helyett már fél 7-kor elrajtol. 

A tokiói szervezőbizottság természetesen tisztában van a nemzetközi aggályokkal és semmi esetre sem akarja eltussolni a nehézségeket és az ebből származó tragédiát sem, erről is tanúskodik a hivatalos közlemény. 

"Szeretnénk szívből jövő és őszinte együttérzésünket kifejezni az elhunyt családjának és barátainak. Bár jelenleg halálának pontos oka még ismeretlen, a rendőrség tájékoztatása szerint bűncselekmény nem történt, így az eset nem igényel nyomozást. A mai napon minden Tokió 2020-al szerződésben lévő építkezési vállalatot utasítottunk arra, hogy továbbra is pontosan kövesse és tartsa be a megfelelő egészségügyi és biztonsági előírásokat a munkavégzés helyszínein. Továbbra is kérjük őket, hogy a biztonságot helyezzék előtérbe a munkavégzés során annak érdekében, hogy a jövőben semmilyen baleset ne fordulhasson elő."

(via)


 

Hozzászólások