Phjongcshang 2018 - Videókból tanult meg skeletonozni az izraeli olimpikon
Videókból tanult meg skeletonozni az izraeli olimpikon
Fotó: Europress/AFP

Videókból tanult meg skeletonozni az izraeli olimpikon

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/03 20:18

A phjongcshangi téli olimpián öt új ország képviselteti magát skeletonban. Ezek közül az egyik Izrael, amelynek versenyzője, Adam ,,AJ” Edelman, edző nélkül, videókon keresztül sajátította el, milyen hason csúszni a jégen.

Izrael történetének legnagyobb téli olimpiai delegációjával utazik Dél-Koreába, amely tíz versenyző között találunk egy alpesi sízőt, hét műkorcsolyázót, egy rövidpályás gyorskorcsolyázót és végül egy skeletonost, aki hazájának első ötkarikás résztvevője ebben a sportágban. Adam ,,AJ” Edelman ráadásul nem éppen a megszokott úton jutott ki az olimpiára. A jég soha nem volt ismeretlen terep a számára – hiszen már 3 éves korában jégkorongozott egészen a Massachusetts-i Műszaki Intézetben eltöltött évekig – az viszont már annál inkább ismeretlen dolog bármilyen sportágban, hogy valaki edző nélkül próbáljon szerencsét. Edelman azonban pontosan ezt tette. Mindössze 2013 végén látott először skeletont tévé képernyőn keresztül, méghozzá egy amerikai olimpiai próbaversenyt. Talán ekkor fogalmazódott meg a fejében az ötkarikás szereplés gondolata, mely aztán a következő négy év minden napján végigkísérte őt.

Míg a többi skeletonos edzőktől, addig Edelman épp versenyzőtársaitól tanult. A ,,Heber Hammer” (,,Héber Kalapács”) nevéhez illően addig ütötte a vasat, amíg meleg, hiszen órákon keresztül nézte a videókat az egyes lecsúszásokról, ő maga pedig többet edzett a pályán, mint bárki más.

Míg a többiek egy nap háromszor csúsztak, addig én 6-8-szor is. Ők minden évben úgy 50 menetet teljesítettek, miközben én 300-at. A skeleton nagy nyomást gyakorol a testre, a fejről nem is beszélve. Az első egy-két év emiatt nagyon nehéz volt. Nehéz tűrni a fájdalmat, mikor óránként 140 kilométerrel csapódsz a falba.” – szemlélteti a kezdeti nehézségeket a 26 éves versenyző, akire minden egyes csúszása során 5G-s terhelés nehezedett, mégis két év skeletonozást követően még jobban rákapcsolt. 2015 szeptemberében otthagyta jól menő projektmenedzseri állását, és immár teljes gőzerővel szeretett sportágával foglalkozott. Sokszor még az ünnepnapokon sem tartott szünetet a felkészülésben.

Az én személyes filozófiám az, hogyha karácsonykor nem edzel, akkor éppen versenyzel. Én egyszer se szoktam hazamenni a családomhoz szezon közben.

A kemény munka pedig meghozta gyümölcsét Edelman számára. A bostoni születésű skeletonos a lehető legjobbkor került csúcsformába, hiszen január közepén kétszer is a legjobb 5-ben zárt az Észak-Amerika Kupa versenyein (Lake Placid, New York), így majdhogynem hazai pályán sikerült kivívnia az olimpiai kvalifikációt.

Ezek a versenyek jelentették az izraeli bajnokságot, és egyben biztosították számunkra az olimpiai kvótát. Ez egy hatalmas eredmény Izrael számára. A skeletonban az egyik legnehezebb az olimpiára való kijutás, hiszen csupán 15 ország 30 versenyzője teheti meg mindezt, amelyből ráadásul egy hely külön le van foglalva az afrikai versenyzőknek. – mondta Edelman, aki kitért arra is, mik a céljai Phjongcshangban.

Szeretnék érmet nyerni, de ami még fontosabb, hogy ösztönözzek másokat, akik aztán elindítják saját sportolói utazásukat. Elhatároztam, hogy az olimpiai játékokkal egy olyan platformot szeretnék létrehozni az izraeli gyerekeknek, különösen a téli sportokban, amely (edzőkkel) segít megértetni velük, hogy a profi sportolói karrier is életképes választás lehet számukra.

Adam ,,AJ” Edelman sportolói utazása már régóta tart, skeletonos pályafutása viszont mintha csak most kezdődött volna. Nem csoda, hogy bár még be sem mutatkozott élete első téli olimpiáján, már a 2022-es pekingi játékok felé kacsint. Ha pedig valami óriási szenzációt okozna Phjongcshangban, akkor valószínűleg a róla készült videók inspirálnák a jövő skeleton nemzedékeit.....akár az ehhez hasonlók is:

(Szentimrei Kristóf írása)

via

Hozzászólások