Phjongcshang 2018 - Két évvel a játékok után lehet döntés a phjongcshangi olimpia helyszíneinek jövőjéről
Két évvel a játékok után lehet döntés a phjongcshangi olimpia helyszíneinek jövőjéről
A Gangneung Oval, a három kérdéses helyszín egyike Fotó: Europress/AFP

Két évvel a játékok után lehet döntés a phjongcshangi olimpia helyszíneinek jövőjéről

Rév DánielRév Dániel
2019/05/19 09:47

Egy olimpia szervezőbizottságának minden esetben az egyik legnehezebb feladata az, hogy mit kezd az olimpia infrastrukturális örökségével. London mindenképpen pozitív példának számít, hiszen az olimpiai helyszínek egy jó részét a sportoló polgárok használhatják. A tavalyi phjongcshangi játékok után bő egy évvel viszont több olyan helyszín is van, aminek sorsáról még jó darabig nem lesz döntés.

A bob, szánkó és skeleton versenyeknek otthont adó Alpensia csúszóközpont, a jégkorongtorna egyik helyszíneként használt Gangneung hokiközpont és a gyorskorcsolya versenyek otthona, a Gangneung Oval a három olyan helyszín, amelyek kapcsán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság juttatott el állásfoglalást az insidethegamesnek. Ebben a NOB azt írja, a helyszínek jövőbeli hasznosításáról csak az év vége felé lesz döntés, addig pedig a Koreai Fejlesztési Intézet munkatársai próbálják megtalálni a létesítmények használatának lehető legjobb módját.

A három helyszín összesen nagyjából 90 milliárd forintnyi wonjába került Dél-Koreának, ennek körülbelül a háromnegyedét a központi költségvetésből finanszírozták, míg a maradék egynegyedet helyi önkormányzati forrásokból fizették. 

Ahhoz, hogy a megmaradt helyszínek nyitva maradjanak, elég sok pénzre van szükség. Egy tanulmány szerint Gangwon tartománynak, ahol Phjongcshang is található, nagyjából 16 millió eurójába (5,2 milliárd Ft) kerülne, ha a létesítmények a jelenlegi formájukban maradnának meg a következő, 2022-es olimpiáig.

Egyelőre még arról sem született döntés, hogy mi lesz a Jeongseon olimpiai alpesi síközpont sorsa. Dél-Koreában az olimpia ellenére sem terjedt el a sísport, és az is előfordulhat, hogy az olimpiai pályák helyére fákat telepítenek, és erdősítik majd a területet.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy bizonyos tekintetben a koreai szervezők remekül teljesítettek. A sportolói és újságírói falvakban minden lakást sikerült eladni, a szervezőbizottság irodaházából pedig egy téli sportokra specializálódott edzőközpont lett. Márciusban jelentették be, hogy a Nemzetközi Közvetítő Központ (IBC) épületében a koreai Nemzeti Könyvtár archívumát fogják berendezni.

(via insidethegames)

Hozzászólások