Phjongcshang 2018 - Kanada a curling vegyespáros első olimpiai bajnoka
Kanada a curling vegyespáros első olimpiai bajnoka
Fotó: Europress/AFP

Kanada a curling vegyespáros első olimpiai bajnoka

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/13 14:43

Kanada kettőse, John Morris és Kaitlyn Lawes nyerte a curling vegyespárosok versenyét a phjongcshangi téli olimpián, mivel a döntőben magabiztosan, 10-3-ra legyőzte a tavaly világbajnok Jenny Perret, Martin Rios svájci duót.

A keddi finálé 2-2 után gyakorlatilag már a harmadik endben eldőlt, amikor a kanadaiak kihasználták a számukra nagyon kedvező állást és egy szép dobással négy pontot szereztek. Jelentős előnyük bőven elégnek bizonyult, már csak azért is, mert bár a következő szakaszt 1-0-ra elveszítették, az ötödiket és a hatodikat 2-0-val hozták, ezzel ki is alakult a végeredmény.

Kanada a tavalyi vb-n ezüstérmes volt, de nem ebben az összeállításban. A mostani győztesek már korábban is nyertek olimpiai aranyat, John Morris 2010-ben a férfi, Kaitlyn Lawes pedig négy éve a női csapatversenyben.

A dél-koreai játékokon a körmérkőzéses selejtezőben is a kanadaiak bizonyultak jobbnak, akkor 7-2-re verték a svájciakat.

A vegyespárosok számára most először rendeztek versenyt a téli olimpiák történetében.

Curling vegyespáros

döntő:

Kanada-Svájc 10-3

bronzmérkőzés:

Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Norvégia 8-4

A végeredmény:

1. Kanada (John Morris, Kaitlyn Lawes)

2. Svájc (Jenny Perret, Martin Rios)

3. Olimpiai Sportolók Oroszországból (Anastasia Bryzgalova, Aleksander Kruszelnicki)

A vegyespáros szabályai nagyban különböznek a csapatversenyétől. Ebben nem négy-, hanem kéttagú csapatok játszanak egymással, ráadásul nem tíz, hanem csak nyolc endből állnak a mérkőzések. Csapatonként csupán öt eldobott, valamint egy-egy előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A dobósorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos indítja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetőségük van cserélni a csapatoknak.

MTI

A kétszeres világbajnok Kiss Zsolt Játékos vagyok-rovatunkban írta meg, hogy maradt le az olimpiáról.

A téli olimpián lenne a helyem - Kiss Zsolt curling világbajnok írása | Hosszabbítás

Itthon vagyok. Pedig Phjongcshangban lenne a helyem. Elvégre kétszeres világbajnoka vagyok egy olyan sportágnak, amely most mutatkozik be az olimpián. A Facebookom tele van az ismerősök koreai képeivel. Olyan csapatok is kijutottak, amelyeket eddig mindig megvertünk. Dühös már nem vagyok, de csalódott még igen. Pedig csodaszerű volt az út, amit bejártunk.

Hozzászólások