Olimpiák - Kína olyan jól áll az olimpia rendezésével, mint talán még soha senki
Kína olyan jól áll az olimpia rendezésével, mint talán még soha senki
Fotó: Europress/AFP

Kína olyan jól áll az olimpia rendezésével, mint talán még soha senki

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/31 09:45
Noha a pekingi téli ötkarikás játékok 2022. február 4-i rajtjáig szinte napra pontosan két és fél év van hátra, a szervezők már most egészen elképesztő erőket mozgósítanak, hogy minden a helyén legyen. Kína egy emberként mozdul meg a sikerért.

A NOB Koordinációs Bizottsága a közelmúltban Pekingben járt, hogy megtekintse az előkészületi állapotokat. Joggal lehet állítani, hogy a korábban a médiában megjelent fenntartásokkal (miszerint nem végeznek majd időben a munkálatokkal) ellentétben olyan körülményeket tapasztalhattak, amilyet nem sokszor. 

"A 2022-es pekingi olimpia 300 millió kínai embert vezet be a téli sportok világába, mindezt úgy, hogy már most szemmel látható eredményei vannak a folyamatoknak. Olyan lenyűgöző fejleményekről számoltak be a szervezők és olyan dolgokat láthattunk, amelyek alapjaiban határozzák meg és erősítik a kínai turizmus, valamint a tömeg-és profi sport jövőjét, nem beszélve a téli sportok nemzetközi helyzetéről. Nagyon biztató a helyzet, csodálatos az előrelépés és az összefogás" - mondta a Koordinációs Bizottság elnöke, Juan Antonio Samaranch.

A helyszíneken gyors ütemben dolgoznak, elvégre a fejlődés bemutatásának első zálogaként, a 19 olimpiai és 5 paralimpiai tesztverseny nyitányaként 2020 februárjában lesiklást és szuper-G-t rendeznek a férfi alpesi sízők számára. Alapvető törekvés, hogy Kínában megszerettessék a téli sportokat a fiatalokkal, ennek érdekében a síközpontok száma is ugrásszerűen megnőtt az utóbbi hónapokban - egy 2018 végi adat 742 síközpontról számol be, mindez idén tovább bővült. 

Pekingben és környékén ötvöződik a hagyomány az új élettel. A Shougang Ipari Parkot, egy régi acélgyárat alakítottak át a szervezőbizottság székhelyévé, miközben sorra új, az infrastruktúrát szolgáló szórakoztató-és vendéglátóipari övezetek épülnek az éjszakai élet felpezsdítésének érdekében. Az önkormányzatokkal, a Nemzetközi Síszövetséggel és a NOB-bal szorosan együttműködve kulturális programokat, sporteseményeket szerveznek, emellett már működésbe léptek az új vasútvonalak is.

Az utóbbi hónapokban mintegy másfél millió munkahelyet teremtettek, és az Agenda 2020 szellemében gazdaságos, környezetbarát szisztémát alakítanak ki - elég csak arról a természetes jéghűtő rendszerről beszélni, amely óriási lépést jelenthet a téli sportok számára a globális klímaváltozás elleni küzdelemben. Továbbá kialakításra kerülnek azok a kommunikációs platformok, amely által minden eddiginél digitalizáltabban, modernebben és stílusosabban tudják kiszolgálni a nézőket.

A kínaiak ígéretet tettek arra is, hogy száz százalékig megtisztítják országukat és sportjukat a doppingtól, hisz céljuk, hogy olyan, minden eddiginél tisztább ötkarikás játékokat rendezzenek, amelyet még soha senki. Ha ez sikerül nekik - elvégre egy ígéret szerint a NOB is segít nekik ebben -, akkor valóban adottá válnak a körülmények ahhoz, hogy a 2022-es minden idők leglátványosabb olimpiája lehessen. 

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások