Olimpiák - Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt
Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt
Fotó: Europress/AFP

Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/31 22:34

Úgy döntöttek a 2020-as tokiói olimpia szervezői, hogy a tervezettnél kevesebb nézőt engednek a helyszínre a vitorlás eseményeken. Ennek hátterében biztonsági megfontolások állnak, egy esetleges cunami esetén nagyjából 3000 embert tudnak evakuálni. De nem ez az egyetlen sportág, ahol változtatni kellett a terveken az időjárási sajátosságok miatt. 

Eredetileg úgy számoltak az olimpia szervezői, hogy az Enosima-sziget körüli vitorlásversenyt 5000 néző tekintheti majd meg a helyszínen. Ezt a számot csökkentették most 3300-ra, miután a hatóságokkal való konzultációt követően belátták, hogy ha szökőár fenyegetné a régiót, ennél nagyobb tömeg biztonságát nem tudnák garantálni.

Japán szeizmikus szempontból az egyik legaktívabb régió a világon, és a csendes-óceáni partja különösen veszélyeztetett  cunamik által. 2011 márciusában például több mint 18 ezren vesztették életüket a szökőár miatt, a fukusimai atomerőmű balesete miatt pedig több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a sugárzás következtében.

Habár megosztja a szakértőket, mekkora valószínűsége van annak, hogy Tokióban erős földrengés pusztítson, a kormány szakértői szerint komoly esélye van annak, hogy a következő 30 év során lesz egy nagyobb földrengés a főváros közelében. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy erőteljes földrengés következtében kialakuló cunami perceken belül elérheti a partokat.

Nem Enosima az egyetlen, ahol kénytelenek voltak a szervezők változtatni a környezeti sajátosságok miatt. Az egyik japán lap nemrég arról számolt be, hogy a férfi és a női maratoni versenyek kezdési időpontját reggel 6 órára tolták (mintegy másfél órával előbbre hozva a rajtot), hogy elkerüljék a legnagyobb hőséget. A férfiak 50 km-es gyaloglását 5:30-kor kezdik hasonló megfontolásból. 

via guardian

Hozzászólások