Olimpiák - Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt
Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt

Cunamiveszély miatt kevesebb néző tekintheti meg az egyik olimpiai versenyt

Németh Dániel ·
2019/01/31 22:34

Úgy döntöttek a 2020-as tokiói olimpia szervezői, hogy a tervezettnél kevesebb nézőt engednek a helyszínre a vitorlás eseményeken. Ennek hátterében biztonsági megfontolások állnak, egy esetleges cunami esetén nagyjából 3000 embert tudnak evakuálni. De nem ez az egyetlen sportág, ahol változtatni kellett a terveken az időjárási sajátosságok miatt. 

Eredetileg úgy számoltak az olimpia szervezői, hogy az Enosima-sziget körüli vitorlásversenyt 5000 néző tekintheti majd meg a helyszínen. Ezt a számot csökkentették most 3300-ra, miután a hatóságokkal való konzultációt követően belátták, hogy ha szökőár fenyegetné a régiót, ennél nagyobb tömeg biztonságát nem tudnák garantálni.

Japán szeizmikus szempontból az egyik legaktívabb régió a világon, és a csendes-óceáni partja különösen veszélyeztetett  cunamik által. 2011 márciusában például több mint 18 ezren vesztették életüket a szökőár miatt, a fukusimai atomerőmű balesete miatt pedig több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a sugárzás következtében.

Habár megosztja a szakértőket, mekkora valószínűsége van annak, hogy Tokióban erős földrengés pusztítson, a kormány szakértői szerint komoly esélye van annak, hogy a következő 30 év során lesz egy nagyobb földrengés a főváros közelében. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy erőteljes földrengés következtében kialakuló cunami perceken belül elérheti a partokat.

Nem Enosima az egyetlen, ahol kénytelenek voltak a szervezők változtatni a környezeti sajátosságok miatt. Az egyik japán lap nemrég arról számolt be, hogy a férfi és a női maratoni versenyek kezdési időpontját reggel 6 órára tolták (mintegy másfél órával előbbre hozva a rajtot), hogy elkerüljék a legnagyobb hőséget. A férfiak 50 km-es gyaloglását 5:30-kor kezdik hasonló megfontolásból. 

via guardian

Hozzászólások